ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Βάση εισαγωγής ανάλογα με το μέσο όρο των υποψηφίων και δύο μηχανογραφικά!

Για να δούμε πώς θα πάει κι αυτό.

Neopolis Team

17 Δεκεμβρίου, 2020

Το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει εδώ και καιρό γνωστό ότι οι Πανελλαδικές του 2021 θα υποστούν σημαντικές αλλαγές, κάτι που περιμέναμε και μετά την κατρακύλα των φετινών βάσεων με υποψήφιους να μπαίνουν σε ΑΕΙ με, κυριολεκτικά, λευκή κόλλα. Μία από τις αλλαγές που ακουγόταν ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, ακόμα κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ήταν η θέσπιση ελάχιστου βαθμού εισαγωγής.

Το θέμα λοιπόν συζητήθηκε στην 95η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία της Νίκης Κεραμέως, του Υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη και του Γενικού Γραμματέα, Αποστόλη Δημητρόπουλο, όπου οι προτάσεις της Υπουργού βρήκαν σύμφωνους τους πρυτάνεις.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Όπως είπαμε και στην αρχή, μία από τις αλλαγές στις οποίες επικεντρώθηκαν, είναι και ο καθορισμός ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό σημαίνει πως κάθε τμήμα θα είναι πιο αυτόνομο σε ό,τι αφορά τη βάση του, αφού θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει την αύξηση ή τη μείωση της βάσης εισαγωγής και κατά συνέπεια, τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέγουν το επίπεδο των φοιτητών τους έχοντας έτσι καθοριστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του αριθμού εισακτέων.

Η βάση θα συνδέεται με τον μέσο όρο των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και ανά μάθημα. Έτσι για παράδειγμα, αν ο μ.ό. των υποψηφίων στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι τα 14.000 μόρια, η Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας θα μπορεί να ορίσει υψηλότερη βάση για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτή. Αντίθετα, μια σχολή με χαμηλότερη ζήτηση θα μπορεί να ορίσει και χαμηλότερη βάση από τα 14.000 μόρια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εισακτέοι θα έχουν να κάνουν με σχολές που αρμόζουν στη βαθμολογία που συγκέντρωσαν κατά τις εξετάσεις. Διότι μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι έμπαιναν εύκολα, αλλά έβγαιναν δύσκολα από τις Σχολές τους… 

Ακόμη, η ελάχιστη αυτή βάση εισαγωγής θα ανακοινώνεται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες σχολές μπορεί να δηλώσει.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ

Αναφορικά με το μηχανογραφικό τώρα, με το οποίο σχετίζεται και η δεύτερη αλλαγή, θα συμπληρώνεται δύο φορές και όχι μία.

Το πρώτο, που αφορά τη φάση Α, θα έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών σχολών, καθώς όπως λέγεται θα συμπληρώνονται από 10 έως 15 τμήματα – δεν αποκλείεται όμως να είναι και περισσότερα.

Αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της φάσης Α περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή πόσοι πέρασαν ή όχι με τις πρώτες επιλογές του Α μηχανογραφικού, θα πραγματοποιηθεί η φάση Β, η οποία έχει να κάνει με τη συμπλήρωση του δεύτερου μηχανογραφικού.

Το Υπ. Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες μέσα στις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν εκ νέου τις σχολές που αυτή τη φορά έχουν κενές θέσεις. Σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, εδώ ο υποψήφιος θα έχει μεγάλο εύρος σχολών να επιλέξει. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι σχολές που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των επιλογών των υποψηφίων να μη βρίσκονται στο Β Μηχανογραφικό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινώνονται κατά το τέλος του Αυγούστου.

ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

Τέλος, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως το Υπουργείο είναι επιφυλακτικό ως προς τη θεσμοθέτηση μιας «οριζόντιας βάσης» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όποτε πιθανότατα να μην εφαρμοστεί. Μπορεί ωστόσο, να δοθεί η δυνατότητα στα τμήματα να καθορίζουν ελάχιστη βαθμολογία σε ένα-δύο μαθήματα

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET