ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έχουμε το όνομα του νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα συμμετάσχει το ΑΠΘ!

Θυμάστε που λίγες μέρες πριν σας γράφαμε πως σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου; Η διαδικασία λοιπόν προχωρά κανονικά και μάλιστα υπάρχει ήδη η προτεινόμενη ονομασία “Epicur” και φήμες λένε ότι ο Βυζαντινοτέτοιος θα είναι καθηγητής. Πέρα από την πλάκα όμως, πρόκειται για μια πρόταση που κατέθεσαν οκτώ σπουδαία ευρωπαϊκά Πανεπιστημία, ανάμεσά τους και […]

Neopolis Team

8 Μαρτίου, 2019

Θυμάστε που λίγες μέρες πριν σας γράφαμε πως σχεδιάζεται η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου; Η διαδικασία λοιπόν προχωρά κανονικά και μάλιστα υπάρχει ήδη η προτεινόμενη ονομασία “Epicur” και φήμες λένε ότι ο Βυζαντινοτέτοιος θα είναι καθηγητής.

Πέρα από την πλάκα όμως, πρόκειται για μια πρόταση που κατέθεσαν οκτώ σπουδαία ευρωπαϊκά Πανεπιστημία, ανάμεσά τους και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενα στην σχετική της πρόσκληση για τη δημιουρία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, το οποίο θα δίνει ενιαίους τίτλους σπουδών.

Η έμπνευση για την ονομασία προέρχεται φυσικά από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο, ενώ το «Epicur» αποτελεί το αρκτικόλεξο του τίτλου «European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions».

Οι πρώτοι εμπνευστές της ονομασίας είναι οι Πρύτανεις των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Φράιμπουργκ, καθώς όπως δήλωσαν, «οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα».

Στη συμμαχία λοιπόν για τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, επικεφελής είναι το ιστορικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Άνταμ Μιτσκιέβιτς της Πολωνίας, το Πανεπιστήμιο του Άμστερναμ, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το Πανεπιστήμιο της Άνω Αλσατίας, το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Αυστρίας και όπως προείπαμε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Το Epicur χτίζει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις δημιουργικές ακαδημαϊκές κοινότητες οκτώ ηγετικών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργούν ως κόμβοι διανόησης για την έρευνα και την καινοτομία των χωρών τους, αλλά και πέρα από αυτές».

Η πρωτοβουλία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο – European University Initiative δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία είκοσι περίπου καινοτόμων “Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων” μέχρι το 2024, τα οποία θα εγκαινιάσουν νέα μοντέλα συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, διαπανεπιστημιακού Campus, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών/φοιτητών τους σε όλα τα επίπεδα σπουδών, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΑΠΘ, επικεφαλής είναι η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου. Ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας, δήλωσε σχετικά:

«Το Αριστοτέλειο δεν συμμετέχει απλά στις εξελίξεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να τις διαμορφώνει, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών μας και της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης εν γένει».

Αρχαίος Φιλόσοφος Επίκουρος

Για την ιστορία, ο Επίκουρος ήταν γιος του Νεοκλή και της Χαιρεστράτης. Άρχισε να έρχεται από νωρίς σε επαφή με τη φιλοσοφία του Ναυσιφάνη στο γειτονικό νησί Τέως, γεγονός που τον απομάκρυνε από κάθε πλατωνική δοξασία και τον έστρεψε στις θεωρίες του Δημόκριτου.

Σε ηλικία 18 ετών μετέβη στην Αθήνα για την στρατιωτική και πολιτική του θητεία μαζί με τον κωμικό Μένανδρο. Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια της ζωής του δεν έχουν διασωθεί αρκετές πληροφορίες.

Αργότερα, δημιούργησε το δικό του Φιλοσοφικό Κύκλο στη Μυτιλήνη και μετά στη Λάμψακο. Επέστρεψε στην Αθήνα το 307/6 π.Χ. σε ηλικία 34 ετών και αγόρασε μια έκταση στην Αθήνα ανάμεσα στο Δίπυλον και την Ακαδημία , όπου στέγασε τη φιλοσοφική του σχολή – τον Κήπο του Επίκουρου.

Δίδαξε για 35 χρόνια ακολουθώντας ήσυχη και λιτή ζωή. Περιστοιχίζονταν από άνδρες, γυναίκες, εταίρες και δούλους, που μετείχαν ισάξια στον επικούρειο Κήπο. Ο Επίκουρος πέθανε το 270 π.Χ., σε ηλικία 72 χρόνων.

Πάντως αν τελικά δοθεί αυτή η ονομασία, στο άκουσμα της λέξης “Epicur” θα μας έρχεται πάντα ο Επίκουρος Καθηγητής της Βυζαντινολογίας. #sorrynotsorry

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET