ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2020: Απαιτητικά τα θέματα – Επιτυχής η επιλογή των κειμένων!

Γιατί ως γνωστόν όλοι οι μαθητές διαβάζουν και λίγο ποίηση.

Neopolis Team

15 Ιουνίου, 2020

Έφτασε αυτή η μέρα που οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων μπήκαν στις αίθουσες για να εξεταστούν στο πρώτο μάθημα, με τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Η καθιερωμένη πρεμιέρα έγινε με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, ενώ σειρά παίρνουν, αύριο, οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Σημειώνεται πως, φέτος, οι μαθητές είχαν την επιλογή να εξεταστούν με το νέο ή το παλαιό σύστημα. Οι πρώτοι, δηλαδή, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε θέματα συνδυασμένα μεταξύ Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ οι δεύτεροι εξετάστηκαν αποκλειστικά στη Νεοελληνική Γλώσσα, όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά το θέμα της Έκθεσης, οι μαθητές έπρεπε να περιγράψουν την σχέση τους με την ανάγνωση βιβλίων και ο ρόλος που έχει παίξει στη διαχείριση του προσωπικού χρόνου. Καραντίνα alert.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τόνισε με ανακοίνωση πως η επιλογή των τριών κειμένων που δόθηκαν για εξέταση ήταν επιτυχής.

Και τα τρία κείμενα εκπληρώνουν εμμέσως και ένα παιδαγωγικό ρόλο: καλούν τους υποψηφίους να γίνουν καλοί αναγνώστες, δημιουργικοί εκφραστές του γραπτού λόγου και ευαίσθητοι πολίτες.

Όπως σημειώνει, το πρώτο θέμα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη αναφέρεται στη σημασία της ανάγνωσης, το δεύτερο του Κώστα Τσιρόπουλου στη σημασία της Γραφής, ενώ το τρίτο είναι ένα σχετικά πρόσφατο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου για τον ρόλο της ποίησης στην καθημερινή μας ζωή.

Και τα τρία κείμενα εκπληρώνουν εμμέσως και ένα παιδαγωγικό ρόλο: καλούν τους υποψηφίους να γίνουν καλοί αναγνώστες, δημιουργικοί εκφραστές του γραπτού λόγου και ευαίσθητοι πολίτες.

Τα Φροντίστηρια Πουκαμισάς με τον κ. Γιώργο Χρυσουδάκη, υπεύθυνος Ν.Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Ομίλου, σχολίασε τα θέματα απαιτητικά.

Πιο συγκεκριμένα: Το νέο σύστημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εγκαινιάστηκε με το μάθημα της Ν. Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο πλαίσιο της συνεξέτασης. Το κριτήριο αξιολόγησης που δόθηκε στους υποψηφίους αποτελούνταν από τρία συνολικά κείμενα, εκ των οποίων το ένα λογοτεχνικό (ποίημα του Τ. Πατρίκιου). Τα θέματα κρίνονται ιδιαιτέρως απαιτητικά, κυρίως σε ό,τι αφορά την επαρκή αποκωδικοποίηση των ερωτήσεων, ώστε οι μαθητές ν’ απαντήσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά. Το αντίστοιχο κριτήριο αξιολόγησης για το παλαιό σύστημα, αποτελούνταν από κλασικές ερωτήσεις και απαιτούσε την προσοχή των μαθητών στην κατανόηση των πολλών πληροφοριών του κειμένου αναφοράς.

Αναλυτικά ο σχολιασμός θεμάτων με το νέο σύστημα ΕΔΩ.

Αναλυτικά ο σχολιασμός θεμάτων με το παλαιό σύστημα ΕΔΩ.

Οι μαθητές των ΓΕΛ θα εξεταστούν ξανά την Τετάρτη 17/6 στα εξής μαθήματα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα / Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET