ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οι 15 πιο εύκολοι τρόποι να καταπολεμήσετε το άγχος σας!

Ανά διαστήματα το Neopolis έχει φιλοξενήσει άρθρα σχετικά με το άγχος και τις σχετικές διαταραχές που αυτό προκαλεί. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή κι αυτό είναι ένα γεγονός που που αποτελεί τροφή για σκέψη. Διότι, σημαίνει πως μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων νιώθει αγχωμένο κι εγκλωβισμένο στην πραγματικότητα του σήμερα. Σίγουρα, το άγχος είναι μία […]

Νότης Κουτσούκος

3 Ιουλίου, 2016

Ανά διαστήματα το Neopolis έχει φιλοξενήσει άρθρα σχετικά με το άγχος και τις σχετικές διαταραχές που αυτό προκαλεί. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή κι αυτό είναι ένα γεγονός που που αποτελεί τροφή για σκέψη. Διότι, σημαίνει πως μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων νιώθει αγχωμένο κι εγκλωβισμένο στην πραγματικότητα του σήμερα.

Σίγουρα, το άγχος είναι μία διαταραχή σημαντική η οποία μειώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Από την άλλη όμως, δεν είναι κάτι μη διαχειρίσιμο. Τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις στη βοήθεια φαρμάκων και αγχολυτικών. Άλλωστε, όλα αυτά έχουν παρενέργειες τις οποίες κανείς δε θέλει να υποστεί, έτσι δεν είναι;

1. Αγκαλιά – Φιλί

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, κοιτάζουμε γύρω μας και βλέπουμε τους «φίλους» να μειώνονται. Τότε όμως, καταλαβαίνουμε ποιοι είναι πραγματικά δικοί μας άνθρωποι, σε ποιους μπορούμε να βασιστούμε και ποιους πρέπει να επιβραβεύσουμε. Πώς; Με ένα φιλί και μια αγκαλιά από τα βάθη της καρδιάς μας. Δε φαντάζεσαι πόσο αγχολυτική είναι μια τέτοια πράξη…

2. Βόλτα στον ήλιο

Στους περισσότερους οδηγούς καταπολέμησης του άγχους θα διαβάσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες μιας βόλτας. Δε διαφωνούμε καθόλου, αρκεί αυτή να γίνεται με το φως της ημέρας. Ο ήλιος, είναι ικανός να μας χαλαρώσει όσο τίποτα και να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες ορμόνες που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Παράλληλα, μία ηλιοθεραπεία ήταν ανέκαθεν βασικός τρόπος χαλάρωσης.

3. Χορός

Καλή η γυμναστική, δε διαφωνώ, αλλά σαν το χορό δεν υπάρχει. Βέβαια, η συμβουλή αυτή δεν απευθύνεται σε όλους. Πρέπει να έχεις τον ρυθμό μέσα, να νιώθεις τη μουσική, να ξέρεις να εκφράζεσαι με κινήσεις του σώματος και να μη ντρέπεσαι. Δυστυχώς, προσωπικά δεν πληρώ αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι ο χορός χάνει την αξία του στη μάχη κατά τους άγχους.

4. Φρόντισε ένα κατοικίδιο

Αρκεί να είσαι φιλόζωος και να μην έχεις σκοπό να βασανίσεις το άμοιρο ζωάκι. Αν όντως τα αγαπάς, τότε θα δεις ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ένα σκυλάκι, κάλλιστα θα γίνει ο καλύτερος σου φίλος. Ο φίλος που δε θα σε παρατήσει ποτέ και για κανέναν, θα σε προστατέψει και θα σου φτιάξει το κέφι όταν το έχεις ανάγκη.

5. Πιες τσάι

Για την ακρίβεια, αντικατέστηκε τον καφέ με το τσάι. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σε κάνουν να νιώσεις πολύ καλύτερα σωματικά ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο θα παρατηρήσεις ότι χαλαρώνεις και ηρεμείς πολύ πιο εύκολα και δεν έχεις τη συνεχή ανάγκη του καφέ για να …ξυπνήσεις!

6. Μασάζ

Απευθύνομαι κυρίως στους άντρες που πάσχουν από διαταραχές άγχους. Το μασάζ θα σας φανεί απόλαυση. Θα αναρωτηθείτε μήπως βρεθήκατε ξαφνικά στον παράδεισο και γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό. Επίσης, το μασάζ είναι μια παρεξηγημένη υπηρεσία η οποία θεωρείται luxury, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ψαχτείτε λίγο και θα βρείτε πολλές προσφορές που θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.

7. Yoga

Όπως πιο πάνω, αναφέρθηκα κυρίως στους άντρες της παρέας, έτσι και τώρα, βασικό target group αποτελούν οι γυναίκες. Η Yoga είναι μια μορφή γυμναστικής η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα κι ακούγονται οι καλύτερες κριτικές. Οπότε, γιατί να μη δοκιμάσεις; Αρκεί βέβαια να έχεις μια κάποια ευλυγισία. Διαφορετικά, θα απογοητευτείς εύκολα. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω.

8. Άκου χαλαρωτική μουσική

Καλά τα τσιφτετέλια, ωραία και η house αλλά όταν μιλάμε για μουσική η οποία θα σε βοηθήσει στην καταπολέμιση του άγχους τότε εννοούμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Πολύ πιο ήρεμο, χαλαρωτικό και εύηχο. Ας πούμε …κλασσική μουσική!

9. Φάε μαύρη σοκολάτα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις πολύ καλές ιδιότητες της σοκολάτας στην υγεία και το σώμα μας. Με μια μικρή σημείωση, οι σχετικές έρευνες αναφέρονται σε μαύρη ή αλλιώς πικρή, σοκολάτα. Γευστικά, την συνηθίζεις μετά από λίγο καιρό. Και τότε είναι που καταλαβαίνεις τη διαφορά στο σώμα σου. Παράλληλα, βοηθά ιδιαίτερα σε στιγμές υπογλυκαιμίας (τώρα γιατί συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που είναι πικρή, δεν ξέρω να σας πω)…

10. Κάντε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Όταν τόσο καιρό, σας λέμε πως η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας βλάπτει, το εννοούμε. Η συνεχής δικτύωση μας οδηγεί κατευθείαν στα «σαγόνια του άγχους» κι όσο πιο εξαρτημένοι είμαστε τόσο πιο έντονα βιώνουμε τα συμπτώματα. Προσπάθησε κι εσύ να περάσεις ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μακριά από τη χρήση υπολογιστή και δη των social media. Αν αντέξεις, μοιράσου την εμπειρία σου μαζί μας στο [email protected].

11. Χαμογέλα

Απλώς κάν’ το. Προσπάθησε να χαμογελάσεις σε αγνώστους ανθρώπους έξω. Μην το σκέφτεσαι πολύ όμως γιατί δεν πρόκειται να το πάρεις απόφαση. Θα δεις πως μετά από 2-3 φορές, θα νιώσεις πολύ πολύ καλύτερα!

12. Κοιμήσου το μεσημέρι

Γενικότερα, δεν είμαι και πολύ του ύπνου τα μεσημέρια. Προτιμώ να εκμεταλλεύομαι καλύτερα τον χρόνο μου. Από την άλλη, ένας χαλαρός ύπνος το μεσημεράκι για 1-2 ώρες θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις και θα σε προετοιμάσει για μια πιο αποδοτική συνέχεια της ημέρας.

13. Δες αστεία βίντεο στο YouTube

Σου φαίνεται χαζό; Δεν είναι. Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, μπορείς να αφιερώσεις 15 λεπτά και να παρακολουθήσεις μερικά αστεία βίντεο στο YouTube. Με το γέλιο που θα ρίξεις, θα σου φύγει μεγάλο μέρος της έντασης της ημέρας, ενώ η θέλησή σου να το μοιραστείς με φίλους θα σε κάνει να ξεχαστείς σε σημαντικό βαθμό από τα επαγγελματικά και όχι μόνο προβλήματα που τυχόν προέκυψαν.

14. Πήγαινε για κολύμπι

Δε γίνεται να μένεις στην Ελλάδα, να έχουμε καλοκαίρι και το μπάνιο να μην είναι μέσα στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, πρέπει να κατηφορίσεις στην παραλία και να κολυμπήσεις όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Καλό είναι να επιλέγεις σημεία όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη βαβούρα από κόσμο και μουσική ενώ οι πρωινές ώρες ενδείκνυνται για χαλάρωση και σωστό κολύμπι.

15. Βγες για χαλαρό περπάτημα

Γράψαμε για τη βόλτα που πρέπει να κάνεις όσο ο ήλιος φωτίζει. Παρόλα αυτά, κι ένας βραδινός περίπατος είναι βέβαιο πως θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις. Αρκεί να μην το κάνεις με την προϋπόθεση ότι θα γυμναστείς, θα κάνεις καλύτερο σώμα, θα φτιάξεις την υγεία σου κλπ. Τέτοιου είδους σκέψεις κι απαιτήσεις αντί να σε χαλαρώσουν, θα σε αγχώσουν ακόμη περισσότερο!

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET