ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητής του Παν/μίου Πατρών, βρέθηκε στη λίστα με τους πιο πετυχημένους νέους του Forbes!

Πρόκειται για τον Βαγγέλη Καραθάνο από τα Τρίκαλα, φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος δημιούργησε μια πατέντα, που του έδωσε μία θέση ανάμεσα στις 19 startups που αλλάζουν τον κόσμο.

Neopolis Team

27 Ιουλίου, 2019

Για να καταλάβουμε καλύτερα το κατόρθωμα του 21χρονου, χρειάζεται να θυμηθούμε τι κάναμε εμείς στα 21 μας ή τι κάνουν όσοι βρίσκονται σ’ αυτήν την ηλικία τώρα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως δεν κατεβάσαμε καμιά τρομερή ιδέα που να μας εξασφάλιζε μία θέση στη λίστα του Forbes με τους πιο πετυχημένους ανθρώπους του πλανήτη κάτω των 30.

Φαντάσου λοιπόν, το όνομα ενός αγοριού που έχει κλείσει μόλις ένα χρόνο στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, να φιγουράρει στην εν λόγω λίστα, χάρη σε μια καινοτόμα εφεύρεση. Μεταξύ άλλων βέβαια, θεωρείται και ο νεότερος Έλληνας εφευρέτης

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον Βαγγέλη Καραθάνο από τα Τρίκαλα, φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, κατέληξε να δημιουργήσει μια πατέντα, που αποτέλεσμα είχε την παγκόσμια αναγνώρισή του.

Η καινοτόμα αγροτική τεχνολογία που ανέπτυξε, εκτός από μία θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού, κατάφερε να του αποσπάσει μια σημαντική βράβευση από τη Nissan, ως μια από τις 19 startups που αλλάζουν τον κόσμο, καθώς και να τιμηθεί από το Ισραήλ με το πρώτο βραβείο καινοτομίας.

Όπως ο ίδιος πιστεύει, η ανθρώπινη συμπεριφορά βασίζεται σε πρότυπα, εμπειρίες και μοντέλα σκέψης. Στη δική του περίπτωση τουλάχιστον, η εφεύρεσή του ήταν απόρροια της προσωπικών εμπειριών, της καταγωγής του και της οικογένειάς του.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό του τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της γεωργίας και τις ανάγκες που δημιουργούνται, σχεδίασε την startup Geabit, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των αγροτικών καλλιεργειών.

Σκεφτόμουν πώς μπορώ να λύσω βασικά προβλήματα των αγροτών.

«Η διαδρομή που ακολουθείται είναι συλλογή δεδομένων από τον αισθητήρα, αποστολή στον server μας και μετά επικοινωνία με τους αγρότες για το πώς θα τα διαχειριστούν. Όλα αυτά με την τεχνολογία που έχουμε φτιάξει, που θεωρείται πατέντα. Η συσκευή δουλεύει μόνη της, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως ο αγρότης. Μπορεί να μην είμαστε αγροτική οικογένεια, αλλά κατάγομαι από μια περιοχή αγροτική. Είχα παππού ο οποίος ήταν γεωπόνος, έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε καλλιέργειες, οπότε ήξερα τα προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Με την τεχνολογία μας λέμε στον αγρότη πότε πρέπει να ποτίσει, προβλέπουμε τον καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει πότε θα βρέξει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεωργία. Για πρώτη φορά με αισθητήρα καταφέρνουμε να μελετήσουμε τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους και να βρούμε τι λείπει, καθώς και τι ακριβώς χρειάζεται το έδαφος. Πέρα από αυτά, υπάρχει και η καλή ανάλυση των δεδομένων, πέρα από την αποτελεσματική συλλογή τους. Άρα λοιπόν, δεν είναι μόνο τα δεδομένα που δίνουμε στον αγρότη, αλλά και ο τρόπος αξιοποίησής τους που του δίνουμε. Ξέρω τι είναι να χάσεις όλη σου την περιουσία σε μια βραδιά από ένα χαλάζι, από μια βροχή ή ακόμα χειρότερα από μια ασθένεια.» επισημαίνει ο 21χρονος. 

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, τον συνοδεύει ο αδερφός του, Γιάννης Καραθάνος, ο οποίος ασχολείται με το marketing, ενώ γενικότερα η startup στελεχώνεται από 10 άτομα. Μέχρι στιγμής, την αγροτική του τεχνολογία χρησιμοποιούν 6 χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Γαλλία και Ελλάδα.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET