ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Όλοι οι φοιτητές έχουμε ανάγκη από χρήματα | Οι καλύτερες part time θέσεις εργασίας εκεί έξω!

Πέρα από τα θετικά που προσφέρει η φοιτητική ζωή, αν μη τι άλλο είναι πάρα πολλά, η συγκεκριμένη περίοδος έχει κι έναν βασικό βραχνά. Κι αναφέρομαι φυσικά, στα αυξημένα έξοδα. Άλλωστε, είναι απολύτως λογικό, στα κενά της σχολής κάθε 20χρονος να θέλει να βγει, να διασκεδάσει, να ψωνίσει και γενικότερα να …το ζήσει. Αν σε […]

Neopolis Team

25 Νοεμβρίου, 2015

Πέρα από τα θετικά που προσφέρει η φοιτητική ζωή, αν μη τι άλλο είναι πάρα πολλά, η συγκεκριμένη περίοδος έχει κι έναν βασικό βραχνά. Κι αναφέρομαι φυσικά, στα αυξημένα έξοδα. Άλλωστε, είναι απολύτως λογικό, στα κενά της σχολής κάθε 20χρονος να θέλει να βγει, να διασκεδάσει, να ψωνίσει και γενικότερα να …το ζήσει. Αν σε αυτά, συνυπολογίσουμε το κόστος διαβίωσης ειδικά όσων σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους, καταλήγουμε στην παραπάνω διαπίστωση, ότι τα οικονομικά δηλαδή είναι πολύ σφιχτά.

Για όλα τα προβλήματα όμως, αντιστοιχεί και μία λύση. Έτσι και στην περίπτωσή μας, όπου η λύση ακούει στο όνομα «part time εργασία». Γιατί κακά τα ψέματα, αν ένας φοιτητής θέλει να συμπληρώσει το χαρτζιλίκι του με μια 4ωρη ή 5ωρη δουλειά, θα την βρει την άκρη. Ακόμη και στη σημερινή Ελλάδα, αυτήν την οικονομικής κρίσης και της τεράστιας ανεργίας. Προσοχή όμως! Άλλο πράγμα η συμπληρωματική δουλειά στις κενές από τη σχολή ώρες κι άλλο πράγμα η full time εργασία. Και στην παρούσα φάση, αυτό που ψάχνεις είναι το πρώτο, όχι το δεύτερο. Καλά τα χρήματα και η εργασιακή εμπειρία, δε λέω, αλλά το πτυχίο …προτεραιότητα!

Πάμε να δούμε μία λίστα με τις καλύτερες λύσεις μερικής απασχόλησης προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις και τα δεδομένα των φοιτητών;

Σερβιτόρος

All time classic αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι. Για πολλούς, η συγκεκριμένη δουλειά είναι η τελευταία τους επιλογή. Δεν παύει όμως, να είναι μια καλή λύση έκτακτης ανάγκης. Ωράριο πλήρως προσαρμόσιμο, καλή αμοιβή η οποία με την προσθήκη των tips γίνεται πολύ καλή και σχετικά μεγάλη ζήτηση με την έννοια του ότι αν όντως ψαχτείς, σίγουρα θα βρεις κάτι. Μοναδικό βαρβάτο αρνητικό, η παντελής απουσία προοπτικών εξέλιξης. Όταν μιλάμε για χρήματα στο πορτοφόλι όμως…

 

0709997001443466206

Baby sitter

Μία ακόμη σίγουρη και κλασσική επιλογή, κυρίως για τις κοπέλες φοιτήτριες. Αν δε, σπουδάζουν και σε παιδαγωγικές σχολές οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα. Άλλωστε, κάθε μητέρα που θέλει να αφήσει το παιδί της για λίγες ώρες, θα προτιμούσε μία νεαρή κοπέλα με γνώσεις και υπομονή για τα παιδάκια. Στα συν και η προσιτή χρέωση ανά ώρα.

Pet sitter

Δε θα σας κατηγορήσω σε περίπτωση που σας φανεί περίεργο κι αδιανόητο, ωστόσο η φύλαξη των κατοικιδίων γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί και στη χώρα μας. Ειδικά αν η αγορά ή υιοθεσία των κατοικιδίων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια…

Freelancer

Για μένα πρόκειται μακράν για την καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Όχι μόνο δουλεύεις από το σπίτι, τη βιβλιοθήκη ή και το πάρκο της Πανεπιστημιούπολης, αλλά έχει και τον πλήρη έλεγχο του ωραρίου σου. Το μόνο που πρέπει να τηρείς, είναι τα συμφωνηθέντα deadlines του εκάστοτε project που έχεις αναλάβει. Και το καλύτερο; Freelancer μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε. Είτε κάποιος που του αρέσει η αρθρογραφία, είτε ένας γραφίστας, προγραμματιστής ή ακόμη και σύμβουλος marketing και διοίκησης επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς που ψάχνει ένας φοιτητής!

Γραμματέας

Σαν θέση επιλέγεται αρκετά συχνά, περιέργως όμως, δε συζητείται και τόσο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς/ές φοιτητές/ριες να προσεγγίζονται από γιατρούς με σκοπό να αναλάβουν τις συνταγογραφήσεις της ημέρας. Επίσης, αρκετές είναι οι εταιρείες που θέλουν να περάσουν χειρόγραφα αρχεία σε ψηφιακή μορφή και επιλέγουν 20χρονους για την part time δακτυλογράφηση.

Καθηγητής ιδιαιτέρων

Ειδικά σε περίπτωση που σπουδάζεις σε φιλολογική σχολή, μαθηματικό ή φυσικοχημικό, είναι η καλύτερή σου (+ αν έχεις μια ιδιαίτερη αγάπη στις ξένες γλώσσες)! Σημειωτέον πως τα τελευταία χρόνια, αρκετοί γονείς επιλέγουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με ιδιαίτερα φοιτητών, εκμεταλλευόμενοι την άκρως ανταγωνιστική τιμή.

 

0730302001443466206

Πωλητής Καταστήματος

Αναφέρομαι κυρίως σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ένδυσης και υπόδυσης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί και πανάκεια (βλέπε τεχνολογικά πολυκαταστήματα). Η εν λόγω θέση μοιάζει κάπως με εκείνη του σερβιτόρου, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο κόσμος. Σίγουρα πάντως, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα, οι μισθοί στο λιανικό εμπόριο είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους της εστίασης (μείον τα tips). Από την βεβαία, η προοπτική είναι σαφέστατα πιο υπαρκτή. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα πωλητών που με το πέρασμα του χρόνου ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες.

Υπάλληλος Βιβλιοπωλείου

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι μία υποκατηγορία του παραπάνω. Θα ήταν άδικο όμως, για τους λάτρεις του βιβλίου και της συγγραφικής τέχνης. Αν ανήκεις σε αυτούς, τότε το βιβλιοπωλείο είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για εσένα. Ειδικά αν βρεις κάποιο μικρό κι απόμερο με ειδική προτίμηση στο στυλ των βιβλίων που αποτελούν και τα αγαπημένα σου. Bonus, το γεγονό πως στις κενές ώρες (που σίγουρα θα είναι αρκετές) μπορείς να διαβάζεις… απεριόριστα!

 

0743428001443466206

Πρακτική επί πληρωμή

Οι περισσότεροι δεν την υπολογίζουν και κάνουν μεγάλο λάθος. Βλέπετε, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου βασίζονται στρατηγικά στις θέσεις πρακτικής εργασίας, μέσα από τις οποίες εντοπίζουν τα ταλέντα που θα στελεχώσουν τις νευραλγικές θέσεις του μέλλοντος. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Υποδοχή Πρωτοετών

Κλείνοντας, επέλεξα κάτι που θυμίζει περισσότερο επιχειρηματική ιδέα παράθέση εργασίας, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Στο εξωτερικό βλέπετε, υπάρχει το εξής φοβερό. Φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους πρωοτετείς, να τους δείξουν τα hot spots της πόλης και γενικότερα να βοηθήσουν τους νέους και …μικρούς να εγκληματιστούν και να προσπαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET