ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε η πρώτη βροχή από πεφταστέρια για το 2023, ετοιμαστείτε για ευχούλες!

Μια καλή αφορμή να ευχηθούμε για όσα θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

3 Ιανουαρίου, 2023

Τις πρώτες μέρες του νέου έτους επικρατεί πάντα μια σύγχυση. Δυσκολεύεσαι να συνειδητοποιήσεις ότι μπήκε καινούριος χρόνος και ακόμα μπερδεύεσαι λέγοντας πως έχουμε 2022. Για να το θέσω αλλιώς, αν πηγαίναμε σχολείο, τότε όταν θα επιστρέφαμε στα θρανία θα γράφαμε ακόμα 2022 αντί για 2023 στα τετράδιά μας. Κλασικό λάθος.

Είτε μας αρέσει που αλλάζουν έτσι γρήγορα οι χρονιές είτε όχι, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ας ελπίσουμε απλά ό,τι φέρνει ο νέος χρόνος να είναι καλό. Μάλιστα, όπως κάθε ξεκίνημα έτους, έχουμε μια καλή αφορμή να ευχηθούμε για όσα θέλουμε να μας επιφυλάσσει, χάρη στη βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids)!

Αυτές θα κορυφωθούν στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο απόψε το βράδυ, κι επειδή αυτό που έχουμε σίγουρα δεν είναι χειμώνας, θα καταφέρουμε να τις απολαύσουμε στον καθαρό νυχτερινό ουρανό. Ένα μικρό εμπόδιο στην ορατότητα μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε Πανσέληνο, και συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής (6/01), και άρα ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός, επιτρέποντας μόνο στα πιο λαμπερά μετέωρα να παρατηρηθούν.

Και πάλι, είναι μια καλή ευκαιρία για έξοδο στον ασυνήθιστα καλό καιρό της εποχής, καθώς επίσης να σκεφτούμε τα πράγματα που θέλουμε να εκπληρώσουμε το 2023 που μόλις μπήκε.

Αν δεν προλαβαίνεις σήμερα, οι Τεταρτίδες συνήθως διαρκούν από την 1η έως την 5η Ιανουαρίου, οπότε μπορείς να κανονίσεις κάτι για αύριο. Απλά στο αποκορύφωμά τους, aka σήμερα, εμφανίζουν έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Είναι μια βροχή διαττόντων που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου, αν και είναι λιγότερο γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς – ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια. Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Υ.Γ. Η επόμενη σημαντική βροχή διαττόντων θα είναι οι Λυρίδες που θα κορυφωθούν το διήμερο 22 και 23 Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET