ΕΛΛΑΔΑ

700 γρ. τρίχες αφαιρέθηκαν από το στομάχι 14χρονης – Φέρεται να τις έτρωγε επί 12 χρόνια!

Αφού έγινε η χειρουργική επέμβαση, η κοπέλα ξεκίνησε συνεδρίες για ψυχολογική υποστήριξη.

Neopolis Team

13 Ιουνίου, 2023

Σήμερα μάθαμε την ονομασία ενός νέου συνδρόμου, του λεγόμενου Ραπουνζέλ, λόγω ενός ιδιαίτερα ασυνήθιστου περιστατικού στη Θεσσαλονίκη. Μια 14χρονη συγκεκριμένα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι, αφήνοντας έκπληκτους τους γιατρούς με την αιτία που κρυβόταν πίσω από αυτούς, κι εμάς με τη… θέα του.

Αφού υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριχοπιλήμματος στομάχου, μιας μάζας δηλαδή από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα, μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4% και η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία κοιλίας, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία και ενδοσκόπηση.

Όταν η μάζα είναι μικρή μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλυση του τριχοπιλήμματος με χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η coca cola ή κάποια ένζυμα. Η περίπτωση της 14χρονης ωστόσο αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές παγκοσμίως, καθώς η μάζα μαλλιών που είχε συσσωρευτεί στο στομάχι της ζύγιζε συνολικά 700 γραμμάρια. Μια ποσότητα που δημιουργεί απορίες για το πώς κατανάλωνε φαγητό η κοπέλα.

«Στην περίπτωσή μας ήταν γιγαντιαίο και χρειάστηκε χειρουργική παρέμβαση, κατά την οποία επίσης διαπιστώθηκε και διάτρηση του στομάχου», είπε στον ΕΤ η γνωστή παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού Τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά. Η ίδια τόνισε πως επρόκειτο για «μπάλα μαλλιών» με μια ουρά σαν επέκταση στο λεπτό έντερο μέσω του πυλωρού, προκαλώντας απόφραξη της γαστρικής εξόδου. Επιπλέον, η 14χρονη φέρεται να κατανάλωνε κλωστές από τις κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από τις μπατονέτες, με τους γονείς να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα.

Αφού αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα, η κοπέλα ξεκίνησε συνεδρίες προκειμένου να λάβει την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται.

Τι είναι το Σύνδρομο Ραπουνζέλ

Πρόκειται για μια πολύ σπάνια πάθηση, όπου το άτομο μασάει και καταπίνει τρίχες (συνήθως από το κεφάλι του) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σταδιακά μια μεγάλη μάζα στο στομάχι και να εκτείνεται στο λεπτό έντερο.

Καταγράφηκε πρώτη φορά το 1968, ενώ εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και σε αυτές τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Τα συμπτώματά της δεν εντοπίζονται εύκολα και για αυτό μέχρι να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, η μάζα μπορεί να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της. Συνήθως, εντωμεταξύ, τα συμπτώματα προκαλούνται από την απόφραξη ή από σχετικά προβλήματα υγείας, όπως:

Πόνος στο στομάχι
Φούσκωμα
Αίσθημα πληρότητας
Απώλεια βάρους
Ναυτία
Χαμηλό βάρος και έντονος φόβος αύξησης βάρους (νευρική ανορεξία)
Έμετος μετά τα γεύματα
Πόνος ή ενόχληση κάτω από τα πλευρά (οξύς επιγαστρικός πόνος)
Αποσπασματική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής σας (αλωπεκία)
Δυσοσμία του στόματος
Συχνές συννοσηρότητες με το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Επίσης, όταν κανείς έχει σύνδρομο Ραπουνζέλ, είναι πιο πιθανό να πάσχει ταυτόχρονα και από άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως:

Pica (μια παρόρμηση να καταπίνει κανείς πράγματα που δεν είναι τροφή)
Ψυχικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, ΔΕΠΥ, μετατραυματικό στρες κ.α.
Κατάθλιψη
Νευρική ανορεξία
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Πένθος (λύπη μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου)
Πολλά άτομα με σύνδρομο Ραπουνζέλ έχουν βιώσει παιδική κακοποίηση ή παραμέληση.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET