UNI LIFE & TIPS

5 tips αν ετοιμάζεσαι να κάνεις παρουσίαση σε κόσμο και τρέμεις από το άγχος!

Μπορείς να τα καταφέρεις, φτάνει να το διαχειριστείς σωστά!

Θεώνη Σταματοπούλου

20 Ιανουαρίου, 2020

Οι παρουσιάσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των Πανεπιστημίων διεθνώς που σέβονται τον εαυτό τους. Μη βλέπεις που στo Ελλάντα είμαστε one hundred years behind και μπορεί μέσα στα 4 χρόνια φοίτησής μας να κάνουμε μία, κι αυτή στην ξεπέτα. Η ψυχούλα μου ξέρει τι περνάω φέτος στο μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία, που σε κάθε μάθημα η παρουσίαση είναι υποχρεωτικό κομμάτι και βαθμολογείται κανονικότατα. Το τι άγχος έχει πέσει, δεν το συζητώ.

Αλλά είναι κι αυτή αναγκαία, όσο κι αν δε με συμφέρει να το λέω στην παρούσα φάση. Γιατί άμα θες να κάνεις πράγματα στη ζωή σου, θα πρέπει να εμπλουτίσεις και κάπως τα soft skills σου. Καλά τα emails και η οθόνη του υπολογιστή, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα βρεθείς face to face με κόσμο και θα χρειαστεί να ανοίξεις το στόμα σου, χωρίς να τρέμεις σαν το ψάρι και να αναρωτιέται ο συνομιλητής σου αν στο επόμενο λεπτό θα γίνεις ίσα με το πάτωμα.

Το πώς θα τα καταφέρεις στη μετέπειτα ζωή σου θα το κοιτάξουμε κάποια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, θα σε βοηθήσω με 5 αποτελεσματικούς τρόπους να ξεπεράσεις το άγχος σου και να κάνεις τις καλύτερες παρουσιάσεις έβερ μπροστά σε κόσμο!

#1 Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως

Ας υποθέσουμε ότι έχεις γράψει το κείμενο που πρόκειται να παρουσιάσεις κι έχεις φτιάξει κι ένα PowerPoint, Prezi, ή ό,τι άλλο θες τέλος πάντων, που θα το διανθίσει οπτικά. Θεωρώ δεδομένο ότι θα κάνεις κάτι παραπάνω από μία πρόβες, προτού σταθείς στο αμφιθέατρο για την επίσημη παρουσίαση. Διαφορετικά, εσύ και το άγχος θα πάτε πακετάκι. Η επανάληψη είναι πολύ σημαντική σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αν θες να πετύχεις σε αυτήν και να μην έχεις ευτράπελα. Και η παρουσίαση δεν αποτελεί εξαίρεση. Αφιέρωσε χρόνο και πρόβαρε μπροστά στον καθρέφτη, τον τοίχο ή όπου αλλού νιώθεις ότι εμπνέεσαι, το κείμενό σου. Αν δε, προθυμοποιηθεί κάποιος φίλος να σταθεί απέναντί σου, ακόμα καλύτερα. Ίσως πάρεις και μια δεύτερη γνώμη και δεχτείς μερικές διορθώσεις που θα σε βοηθήσουν.

#2 Οι σωστές ανάσες είναι το παν

Εισπνοή, εκπνοή. Παιδιά, η προετοιμασία πριν από μία παρουσίαση θέλει διαλογισμό, όχι αστεία. Πρέπει να πάρεις το χρόνο σου, να ηρεμήσεις, να δώσεις στον εαυτό σου ένα σωστό pep talk και να σηκωθείς με θάρρος και δυναμισμό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεις τις αναπνοές σου, όπως όταν πηγαίνεις για τρέξιμο. Εξηγώ αμέσως. Να αναπνέεις δηλαδή από τη μύτη και να εκπνέεις από το στόμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ελέγχεις το οξυγόνο που μπαίνει στα πνευμόνια και θα μειώσεις σημαντικά το στρες.

#3 Το νεράκι σου μην ξεχάσεις

Είναι μεγάλο λάθος να προετοιμάζεσαι για μία παρουσίαση και να μην έχεις πιει ούτε φάει τίποτα. Και δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο. Εσύ μπορεί να θεωρείς ότι με αυτό τον τρόπο είσαι safe, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις τρέχοντας για την τουαλέτα, αλλά κάνεις λάθος. Και νερό πρέπει να πιεις, αλλά και να φας κάτι φυσικά.

Ειδικά, όμως, το νερό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δεν εννοώ να πιεις μία γουλιά για να βγάλεις την υποχρέωση, αλλά αρκετά ποτήρια ώστε να ενυδατωθείς καλά. Επιπλέον, ας έχεις κι ένα μπουκαλάκι δίπλα σου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, για να μπορείς να κατεβάζεις πού και πού καμιά γουλιά. Με τόσο μπλα μπλα θα στεγνώσει το στόμα σου και μόνο σε καλό δε θα σου βγει η αφυδάτωση, αφού αυξάνει το στρες. Α, και μην ξεχάσεις να πας μια επίσκεψη στην τουαλέτα προτού ξεκινήσουν όλα.

#4 Χαμογέλασε, όντως κάνει καλό

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι απαισιόδοξοι, κατσούφηδες και γκρινιάρηδες άνθωποι. Αν πας με την ψυχολογία του ηττημένου πριν από μία παρουσίαση, τότε ηττημένος θα είσαι. Είναι γνωστό ότι κάνουμε projection τους φόβους και τις ανησυχίες μας κι όταν μας κατακλύζουν άσχημες σκέψεις, τότε πολύ δύσκολα πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Από την άλλη, αν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης χαμογελάς και δείχνεις στους άλλους ότι παρόλο που έχεις άγχος (όλοι έχουν λίγο πολύ), το αντιμετωπίζεις με ωραίο τρόπο, τότε μόνο κερδισμένος θα βγεις. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν μάλιστα, ότι ένα χαμόγελο μπορεί να μειώσει το στρες, ακόμα κι όταν δεν είναι αληθινό!

#5 Παραδέξου ότι στην τελική δεν είσαι παντογνώστης

Μετά το πέρας της παρουσίασης, το πιο πιθανό είναι να δεχτείς κάποιες ερωτήσεις ή απορίες. Σαφώς και δε γνωρίζεις τα πάντα, όπως κανείς μας βέβαια. Το θέμα είναι ότι ελάχιστοι παραδέχονται ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Αν θες να γίνεις συμπαθής στο κοινό και να το κάνεις να ταυτιστεί μαζί σου, πριν να δεχτείς τις ερωτήσεις, φρόντισε να πεις εκ των προτέρων ότι ίσως να μη γνωρίζεις την απάντηση σε κάποια ερώτηση και να προτρέψεις όποιον θέλει να συμμετέχει και να πει την άποψή του. Έτσι και πιο ανακουφισμένος θα νιώσεις και δε θα τα χάσεις με όσα πρόκειται ν’ ακούσεις.

Τέλος, συμβουλή μου είναι να σταματήσεις να παίρνεις τα πάντα από φόβο και να συνειδητοποιήσεις ότι όσοι απευθύνεσαι είναι επίσης άνθρωποι με αδυναμίες, ντροπές και φόβους. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ταυτίσου μαζί τους και σταμάτα να τους τρέμεις.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET