ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές με ανώτατο όριο φοίτησης τα Ν + ½Ν έτη!

Η αλλαγή που δε θέλαμε να διαβάσουμε...

Neopolis Team

22 Δεκεμβρίου, 2020

Για αλλαγές στην εκπαίδευση διαβάζουμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες και απορούμε που δε βλέπουμε πουθενά κάτι σχετικό με το όριο φοίτησης, όπως άλλωστε μας είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει αρκετές φορές. Να όμως, που ήρθε η ώρα να θιχτεί κι αυτό το ζήτημα, με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να καταθέτει την πρότασή της και να λαμβάνει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της. Τρέμουμε ήδη...

Αυτή λοιπόν, θέλει σαν ανώτατο όριο σπουδών να επιβληθεί το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών, προκειμένου να μειωθεί η διάρκεια σπουδών, και φυσικά, να λυθεί το πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών.

Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2 χρόνια. Αντίστοιχα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3 χρόνια.

Το… καθησυχαστικό κομμάτι για όσους είναι ήδη φοιτητές, είναι πως η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους, ενώ για τους πρώτους θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Ακόμη, εξαιρέσεις θα ισχύσουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους.

Με την εφαρμογή των παραπάνω, όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας:

Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας.

Η αλλαγή αυτή ήρθε να προστεθεί στις δύο που αφορούν την εισαγωγή στα ΑΕΙ: την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) και τη συμπλήρωση μηχανογραφικών σε δύο φάσεις.

Για την πρώτη ισχύει πως κάθε τμήμα θα είναι πιο αυτόνομο σε ό,τι αφορά τη βάση του, αφού θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει την αύξηση ή τη μείωση της βάσης εισαγωγής και κατά συνέπεια, τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέγουν το επίπεδο των φοιτητών τους έχοντας έτσι καθοριστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του αριθμού εισακτέων.

Η βάση θα συνδέεται με τον μέσο όρο των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και ανά μάθημα. Έτσι για παράδειγμα, αν ο μ.ό. των υποψηφίων στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι τα 14.000 μόρια, η Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας θα μπορεί να ορίσει υψηλότερη βάση για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτή. Αντίθετα, μια σχολή με χαμηλότερη ζήτηση θα μπορεί να ορίσει και χαμηλότερη βάση από τα 14.000 μόρια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εισακτέοι θα έχουν να κάνουν με σχολές που αρμόζουν στη βαθμολογία που συγκέντρωσαν κατά τις εξετάσεις.

Ακόμη, η ελάχιστη αυτή βάση εισαγωγής θα ανακοινώνεται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες σχολές μπορεί να δηλώσει.

Αναφορικά με το μηχανογραφικό, το πρώτο, που αφορά και τη φάση Α, θα έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών σχολών, καθώς όπως λέγεται θα συμπληρώνονται από 10 έως 15 τμήματα – δεν αποκλείεται όμως να είναι και περισσότερα.

Αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της φάσης Α περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή πόσοι πέρασαν ή όχι με τις πρώτες επιλογές του Α μηχανογραφικού, θα πραγματοποιηθεί η φάση Β, η οποία έχει να κάνει με τη συμπλήρωση του δεύτερου μηχανογραφικού.

Το Υπ. Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες μέσα στις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν εκ νέου τις σχολές που αυτή τη φορά έχουν κενές θέσεις. Σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, εδώ ο υποψήφιος θα έχει μεγάλο εύρος σχολών να επιλέξει. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι σχολές που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των επιλογών των υποψηφίων να μη βρίσκονται στο Β Μηχανογραφικό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινώνονται κατά το τέλος του Αυγούστου.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληροφορική ΕΚΠΑ: Καθηγητής ξυπνάει με κέφια και περνάει με 5 όσους είχε κόψει με 4.5!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET