ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ και τέλος στους «αιώνιους φοιτητές» φέρνουν οι νέες αλλαγές!

Έρχεται το τέλος μια μεγάλης εποχής.

Neopolis Team

18 Δεκεμβρίου, 2020

Η κυβέρνηση είχε δείξει εξ αρχής την επιθυμία της να καταπολεμήσει το φαινόμενο του «αιώνιου φοιτητή» στα ελληνικά πανεπιστήμια και πλέον βάζει μπρος στις ενέργειες για την επίτευξή της.

Αυτές αφορούν κυρίως την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ, η οποία έχουμε δει κατά καιρούς να γίνεται με παράλογες, ομολογουμένως, βαθμολογίες, πράγμα που «κοστίζει» τόσο στο ίδιο το πανεπιστήμιο όσο και στους φοιτητές. Το ποσοστό συγκεκριμένα που δεν τελειώνει ποτέ τη Σχολή ανέρχεται στο 30%, ένας μεγάλος αριθμός δηλαδή, που δημιουργεί προβληματισμό για τα ελληνικά Ιδρύματα.

Στη λύση του παραπάνω προβλήματος αποσκοπούν και οι προτάσεις που συζητήθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων πριν λίγες ημέρες, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι μία από αυτές.

Όπως σημείωσε η Υπουργός Παιδείας στον AΝΤ1, πρόκειται για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλήνιες, αλλά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. «Ενθαρρύνουμε τους υποψηφίους να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές», δηλώνει, στο οποίο ρόλο θα παίξει και η ύπαρξη δύο μηχανογραφικών στις Πανελλήνιες 2021, αλλά και οι περιορισμένες επιλογές σ’ αυτά.

https://www.youtube.com/watch?v=vLnfV2oXiQ0

Σύμφωνα με την ίδια λοιπόν, οι εν λόγω αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα εκείνων που δε θα αποφοιτούσαν ποτέ.

Πάνω στο ίδιο θέμα απάντησε και στο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αναφερόμενη συγκεκριμένα στις «λευκές κόλλες» και στην αδικία γύρω απ’ αυτές, θέτοντας το ερώτημα«Θεωρείτε σωστό να πληρώνουν οι φορολογούμενοι, για φοιτητές που εισέρχονται γράφοντας μόνο το όνομά τους;».

Ακόμη, η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την άποψή της για το κατά πόσο είναι δίκαιο ένας υποψήφιος να μπαίνει σε Σχολή που έχει δηλώσει ως 200ωστή επιλογή και να παίρνει έτσι τη θέση από κάποιον άλλο. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να συνδεθούν οι σπουδές με την αγορά εργασίας ώστε οι επιλογές των υποψηφίων να γίνουν πιο σίγουρες παρά τυχαίες.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET