ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπάρχει ελπίδα | Υποτροφία πήρε η πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down στην Ελλάδα!

Η Μαρία Νίτσα από την Καστοριά είναι η πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down. Η αρμόδια επιτροπή κληροδοτήματος “Ζήσης Παπαλαζάρου», της προσφέρει υποτροφία για 4 χρόνια φοίτησης στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία ζωής για την ίδια. Ο δήμαρχος Καστοριάς απένειμε την υποτροφία στην Μαρία και δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «έχει την έγκριση όλων […]

Neopolis Team

7 Ιανουαρίου, 2019

Η Μαρία Νίτσα από την Καστοριά είναι η πρώτη φοιτήτρια με σύνδρομο Down.

Η αρμόδια επιτροπή κληροδοτήματος “Ζήσης Παπαλαζάρου», της προσφέρει υποτροφία για 4 χρόνια φοίτησης στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία ζωής για την ίδια.

Ο δήμαρχος Καστοριάς απένειμε την υποτροφία στην Μαρία και δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «έχει την έγκριση όλων των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών του δήμου που έχουν αναλάβει την διαχείριση του κληροδοτήματος», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η στάση ζωής, η προσπάθεια και η δύναμη ψυχής που επέδειξε η Μαρία για την επίτευξη του στόχου της μας συγκλόνισε όλους».

Πριν αποφασιστεί η υποτροφία από το κληροδότημα του ευεργέτη Ζήση Παπαλαζάρου, η δημοτική αρχή στην προσπάθεια της να ενισχύσει με κάποιο τρόπο τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της Μαρίας λόγω σπουδών της, “έκρουσε θύρες” μεγάλων ιδιωτικών εταιριών. «Απογοητευτήκαμε από την στάση τους, δεν βρήκαμε κατανόηση ούτε διάθεση υποστήριξης από πλευράς τους στον καθημερινό αγώνα ζωής τόσο της Μαρίας όσο και της οικογένειάς της» σημείωσε ο δήμαρχος Καστοριάς.

Η φοιτήτρια Μαρία κατάφερε με μεγάλο αγώνα να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και πλέον βρίσκεται στο δεύτερο έτος επιδεικνύοντας συνέπεια στις σπουδές της. Έχει περάσει σχεδόν όλα τα μαθήματα, εκτός από δύο, και αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για την εξεταστική.

Στο πλευρό της βρίσκεται συνεχώς η μητέρα της, Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία καθημερινά της προσφέρει την βοήθεια που χρειάζεται η Μαρία, αφού είναι διαβητική και πρέπει να λαμβάνει τις απαραίτητες δόσεις ινσουλίνης.

«Στην αρχή δεν ήθελε να βρίσκομαι μαζί της στην αίθουσα του μαθήματος, αργότερα το συζητήσαμε, δέχθηκε να είμαι στην αίθουσα αλλά όχι στο ίδιο θρανίο» σημειώνει η ίδια.

«Παρακολουθώ και εγώ τα μαθήματα και μπορώ να σας πώς ότι είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και μια όμορφη στιγμή για μένα προσωπικά».

Τίποτα δεν είναι εύκολο για την Μαρία, η οποία καθημερινά δίνει τον δικό της αγώνα μαζί με την οικογένειά της που την βοηθά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της,  που ξεκινά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

«Την πρώτη μέρα μας πηγαίνει στην Φλώρινα ο σύζυγός μου με το αυτοκίνητο και επιστρέφουμε νωρίς το απόγευμα. Την Τρίτη επαναλαμβάνεται το ίδιο δρομολόγιο αλλά επειδή τα μαθήματα τελειώνουν αργά το βράδυ επιλέξαμε με την Μαρία και μένουμε για δύο μέρες σε ξενοδοχείο της πόλης και επιστρέφουμε στο σπίτι μας στην Μεσοποταμία Καστοριάς την Πέμπτη το απόγευμα».

Σε οικονομικό επίπεδο, η μητέρα της Μαρίας νιώθει ανακούφιση και χαρά με την θετική εξέλιξη που υπήρξε με την υποτροφία. 

«Μέχρι τώρα μας βοηθούσαν ιδιωτικοί σύλλογοι και η τοπική εκκλησία για να μπορούμε να στηρίξουμε το όνειρο της», μάλιστα μέχρι να γίνει αυτό πέρασε το πρώτο εξάμηνο του 2017 χωρίς η Μαρία να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματά της, όμως μετά την απόφαση του δήμου Καστοριάς για την απονομή της υποτροφίας, η μητέρα της θεωρεί ότι τα πολύ δύσκολα για την κόρη της θα ανήκουν στο παρελθόν.

Η Μαρία απολαμβάνει τις σπουδές και τις παρέες στο Πανεπιστημίο και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες σε ορισμένα μαθήματα, όπως για παράδειγμα οι χειροτεχνίες, ενώ ανακαλύπτει δεξιότητες που δεν τις είχε αντιληφθεί παλιά. Στα πλαίσια του μαθήματος «Ελληνική λογοτεχνία» έχει αρχίσει να εκφράζεται μέσα από την γραφή και να γράφει τα πρώτα της ποιήματα προκαλώντας το ενδιαφέρον του καθηγητή της για την αισθητική και το περιεχόμενο του λόγου της.

Η ιστορία της Μαρίας ας γίνει πηγή έμπνευσης για όλους τους νέους που πιστεύουν πως κάποια πράγματα είναι αδύνατο να γίνουν.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υποτροφίες COSMOTE: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όλο και περισσότεροι νέοι αδιαφορούν για το πτυχίο γιατί δεν τους καλύπτει η τριτοβάθμια εκπαίδευση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET