ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Υπ. Παιδείας: Η πλειονότητα των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί – Καμία απόφαση για το εαρινό εξάμηνο!

Κάτι μας λέει βέβαια πως από το σπίτι θα κλείσουμε το έτος.

Neopolis Team

13 Ιανουαρίου, 2021

Ο πρώτος καιρός της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορεί να μας βρήκε οκ απέναντί της, ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τα πανεπιστήμια και με δύο (συν μία που έρχεται) online εξεταστικές στις πλάτες μας, πολλοί πλέον αποζητούμε την επιστροφή στα αμφιθέατρα. Ζήσαμε να το ευχηθούμε κι αυτό. 

Ο λόγος, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί εν μέσω αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών, τα οποία ομολογουμένως είναι αρκετά (βλ. παράδοση συγγραμμάτων, ημερομηνίες και τρόποι διεξαγωγής εξετάσεων) και εμποδίζουν τη διεξαγωγή ποιοτικών εξαμήνων, τα οποία φαίνεται να πραγματοποιούνται όπως όπως, απλώς για να μη χαθούν.

Το θέμα λοιπόν που απασχολεί πολύ αυτόν τον καιρό, όσο δηλαδή το χειμερινό εξάμηνο φτάνει στο τέλος του, είναι αν το εαρινό θα μας βρει και πάλι μπροστά στις οθόνες μας ή θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωτική ή έστω σταδιακή επιστροφή στα πανεπιστήμια.

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας αρχικά, ήταν ξεκάθαρες και μιλούσαν για ένα ακόμη εξ αποστάσεως εξάμηνο, ωστόσο στη συνέχεια αναφέρθηκε με λιγότερη σιγουριά ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του, δηλώνοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μία λύση για όλο το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους. Να συνεχίσει δηλαδή είτε αποκλειστικά διαδικτυακά ή δια ζώσης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τελική απόφαση, αφού όπως αναφέρει ο ίδιος, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας μέσω ανακοίνωσής του, το άνοιγμα ή όχι των πανεπιστημίων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο σημειώνει επί του θέματος:

Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.

Αναφορικά με την εξεταστική, αυτή ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ενώ σχετικά με τις εξετάσεις μαθημάτων που περιλαμβάνουν εργαστηριακά μαθήματα, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι υπάρχει ειδική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο για τα τμήματα εκείνα που χρειάζονται κλινικές ασκήσεις, τα οποία μπορούν με εξαίρεση να λειτουργούν.

Τέλος, το θέμα που έχει απασχολήσει όσο ποτέ ξανά, αυτό των συγγραμμάτων, σύμφωνα με το Υπουργείο και τον Υφυπουργό ξεχωριστά, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχει παραδοθεί στους φοιτητές, με τον κ. Άγγελο Συρίγο να δηλώνει ότι μέχρι τις 3 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει το 87%. Οι όποιες καθυστερήσεις σημειώνονται, οφείλονται στις τα εταιρείες ταχυμεταφορών και υψηλό φόρτο εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζουν οι αποφάσεις που δημοσίευσε πριν λίγο το Υπ. Παιδείας:

α) Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν μόνον με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι λοιποί όροι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα καθορισθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ΑΕΙ.

β) Ως προς τις παραδόσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ισχύουν όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου της 29ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.minedu.gov.gr/news/47435-29-12-20-enimerosi-gia-tin-poreia-dianomis-ton-didaktikon-syggrammaton). Η συντριπτική πλειονότητα των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές. Κάποιες μεμονωμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πόλεις οφείλονται στην υπερφόρτωση των εταιρειών ταχυμεταφορών και στις έκτακτες συνθήκες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σε  διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των  εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσης των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι  μπορούν να αρχίσουν

γ) Οι δικαιούχοι φοιτητές, που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα διανομής των συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (από μετεγγραφή, μετακινηθέντες κλπ), θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση, εντός νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έτσι θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.  

δ) Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.

ε) Ο χρόνος διεξαγωγής των κατατακτήριων εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και θα συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET