ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Νομική και Ιατρική παρουσιάζουν ήδη προβλήματα, ακόμα δεν ξεκίνησε η εξεταστική!

Καλά θα περάσουμε τις επόμενες εβδομάδες...

Neopolis Team

11 Ιανουαρίου, 2021

Τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα, έχουμε καταλάβει πια ότι τα προβλήματα της εξεταστικής ξεκινούν πριν καν αυτή αρχίσει. Ωστόσο, με τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών, τα θέματα που προκύπτουν έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο και το να δώσεις μάθημα, ή για την ακρίβεια το να περάσεις κάποιο, έχει μετατραπεί σε ζήτημα τύχης.

Αν έχεις πάρει τα συγγράμματά σου αρκετό καιρό πριν για να μπορέσεις να διαβάσεις από αυτά, αν έχει αναρτηθεί από νωρίς το πρόγραμμα σπουδών για να ορίσεις κι εσύ το δικό σου αντίστοιχο διαβάσματος και αν τα διαστήματα ανάμεσα στα εξεταζόμενα μαθήματα είναι λογικά και δε σε αναγκάζουν να βρίσκεσαι καθημερινά απέναντι σε μια οθόνη να δίνεις, τότε ίσως και να τα καταφέρεις.

Τα παραπάνω βέβαια, δε φαίνεται να ισχύουν για τους φοιτητές της Νομικής και Ιατρικής του ΑΠΘ, οπότε έχουν ήδη ένα λόγο να αγχώνονται για τη δύσκολη περίοδο που πλησιάζει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Νομικής συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εξεταστικής κοινοποιήθηκε μόλις 17 μέρες πριν την έναρξη αυτής και μάλιστα χαρακτηρίζεται ασφυκτικό. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα τα συγγράμματά τους για να μπορέσουν να μελετήσουν για τις εξετάσεις, ενώ είναι αρκετά αμφίβολο αν θα τα παραλάβουν μέχρι να ξεκινήσουν αυτές. Και το γεγονός πως αρκετοί καθηγητές δεν έχουν αναρτήσει ακόμη το απαραίτητο υλικό στο e-learning, δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα στην προσπάθειά τους να μην πάει χαμένο αυτό το εξάμηνο.

Μέσα από ανακοίνωσή του λοιπόν, ο Φ.Σ του Τμήματος, απαιτεί:

 • καμιά υποχρεωτική προφορική εξέταση – δυνατότητα και γραπτής και προφορικής εξέτασης
 • όχι στην εξοντωτική εξέταση των συνθέσεων τη μια μετά την άλλη
 • ανάρτηση του αναγκαίου υλικού στο e-learning και περιορισμός της ύλης με βάση αυτό
 • όχι στην υποχρεωτική χρήση κάμερας
 • κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εξέταση των μαθημάτων – να γίνονται δεκτά όλα τα γραπτά που κατατίθενται με οποιονδήποτε τρόπο (screen shot, φωτογραφίες, χειρόγραφα κλπ) λόγω τεχνικών προβλημάτων/εκπρόθεσμα
 • επαρκής χρόνος εξέτασης
 • δυνατότητα ελεύθερης πλοήγησης μεταξύ των ερωτήσεων
 • να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για την εμβόλιμη εξεταστική- άμεση ανακοίνωση του προγράμματος της εμβόλιμης
 • δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης
 • να ανακοινώνονται οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων της Συνέλευσης των καθηγητών
 • πρόσβαση του Φοιτητικού Συλλόγου στη Συνέλευση του Τμήματος καθηγητών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα παράπονα των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής, ζητώντας τη μεταφορά της εξεταστικής κατά μία εβδομάδα αργότερα, ώστε να προλάβουν να προετοιμαστούν καταλλήλως και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η τελική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων είναι 11/01 και η πρώτη μέρα εξεταστικής έχει οριστεί η 18/01, αφήνοντας έτσι ένα περιθώριο μόνο μίας εβδομάδας για να μελετήσουν από τα βιβλία.

Ταυτόχρονα, ζητούν να διεξαχθούν οι κλινικές ασκήσεις τους που έχουν χαθεί λόγω των μέτρων περιορισμού, καθώς πρόκειται για ένα αντικείμενο σπουδών στο οποίο η πραγματοποίησή τους είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι φοιτητές στα επόμενα εξάμηνα.

Όπως δηλώνουν:

Ζητούμε παράλληλα να ληφθούν και όλες οι απαραίτητες μέριμνες που θα εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση, έστω και μέρους, της κλινικής μας άσκησης, καθότι αυτή είναι αναμφίβολα απαραίτητη.

Αναλυτικά το κείμενο που υπογράφει η Πρωτοβουλία Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ:

Το παρόν κείμενο συντάσσεται από μεγάλη μερίδα φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και έχει στόχο να αναδείξει διάφορα ζητήματα – προβλήματα που η Πανδημία και το καθεστώς της Διοίκησης του Τμήματός μας, έχουν δημιουργήσει και κρίνουμε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν.

Το γεγονός αυτό μας βρίσκει σε μεγάλο βαθμό κατανοητικούς, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης μας. Τονίζουμε, συνεπώς, πως οι αναφορές που θα γίνουν σε αυτό το κείμενο, δεν αποτελούν προϊόν απερίσκεπτης αντίδρασης, αλλά αντίδρασης που θα θέλαμε να γίνει έναυσμα για εποικοδομητικές αλλαγές.

1. Έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες επικοινωνίας φοιτητών όλων των ετών με τη διοίκηση του τμήματος με προτάσεις σχετικά με αλλαγές/προσαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν.

2. Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συγγραμμάτων είναι 11/01 και από την ενημέρωση που έχουμε ως τώρα είναι ότι η εξεταστική θα ξεκινήσει στις 18/01. Ακόμα και να τηρηθεί στο ακέραιο η προθεσμία είναι αδύνατο να γίνει σωστή μελέτη από μέρους μας. Πόσο μάλλον, που όπως είναι γνωστό, οι υπηρεσίες courier στη χώρα μας εμφανίζουν πολλές καθυστερήσεις, λόγω του τεράστιου όγκου ταχυμεταφορών. Σήμερα (07/01) πολλοί φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα τα συγγράμματα.

3. Σε επιστολή που στείλαμε ως φοιτητές, κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας μεταξύ μας, ζητήσαμε αναβολή της έναρξης κατά μία εβδομάδα ως ελάχιστο μέσο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 823 φοιτητές από τους οποίους συμφώνησαν οι 716. Δεν λάβαμε επισήμως καμία απάντηση στην εν λόγω επιστολή.

4. Σε επικοινωνία που έχουμε με συμφοιτητές μας από άλλες Ιατρικές Σχολές της χώρας, διαπιστώνουμε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν οι φοιτητές ως προς την εξεταστική τους αλλά και να διασφαλιστεί το επόμενο εξάμηνο. Θεωρούμε ότι ως φοιτητές Ιατρικής ΑΠΘ δικαιούμαστε και εμείς ισότιμη μεταχείριση με τους φοιτητές των άλλων Ιατρικών (αλλά και μη) Σχολών.

5. Ως αποκορύφωμα των ανωτέρω, και σε συμφωνία με τα όσα λέγονται, σήμερα, 08/01, ανακοινώθηκε από το Προεδρείο, ότι λόγω της «κατανόησης» τους, θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα της εξεταστικής μας. Οι αλλαγές αυτές αφορούν συγκεκριμένα μαθήματα (άλλες ζητήθηκαν, άλλες όχι) και στην ουσία καταργούν την 1η εβδομάδα εξεταστικής μας, συμπτύσσοντας την με τις υπόλοιπες. Για άλλη μία φορά δηλαδή, παραγνωρίζεται η θέση μας και βρισκόμαστε προ εκπλήξεως, αντιμέτωποι με μία τιμωρητική συμπεριφορά. Σημειωτέον, οι τρόποι εξέτασης, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί (παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν εξ αποστάσεως, το ίδιο είχε γίνει και πέρσι, αλλά δεν τηρήθηκε καθολικά).

6. Η παρούσα κατάσταση, έρχεται να συμπληρώσει μια διαρκή απουσία οργάνωσης, επικοινωνίας και διάθεσης για διάλογο από το Προεδρείο του Τμήματός μας, η οποία δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το φοιτητικό αλλά και το μετέπειτα ιατρικό έργο μας. Γεννώνται επίσης ερωτήματα σε σχέση με τη συμμετοχή μας στις κλινικές στο εαρινό εξάμηνο 2021. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δημοσιευτεί, για να επιτευχθεί ανοσοποίηση μέσω του εμβολίου απαιτούνται 2 δόσεις με διαφορά 20 ημερών και συνολικά περίπου 1 μήνας. Σε εμάς, σε αντίθεση με άλλες Iατρικές Σχολές (όπου σε κάποιες περιπτώσεις φοιτητές έχουν ήδη εμβολιαστεί), δεν έχει ακόμα δοθεί η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον εμβολιασμό για όσους το επιθυμούν, παρά τις (καθυστερημένες) ανακοινώσεις για διαβουλεύσεις.

Ζητούμε, λοιπόν, την ικανοποίηση του αιτήματός μας για μεταφορά της εξεταστικής μας περιόδου (αυτούσιας, κατά μία βδομάδα αργότερα) για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, αλλά και την έναρξη μίας νέας περιόδου στο Τμήμα μας, στην οποία η άποψη των φοιτητών θα προσμετράται στις αποφάσεις. Ζητούμε παράλληλα να ληφθούν και όλες οι απαραίτητες μέριμνες που θα εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση, έστω και μέρους, της κλινικής μας άσκησης, καθότι αυτή είναι αναμφίβολα απαραίτητη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συλλαλητήριο 28/2: Κλιμακώνεται ο αγώνας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Με μηνιγγίτιδα 20χρονη φοιτήτρια – Κατέρρευσε την ώρα της συνέλευσης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η λίστα με τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2024 έχει τις ανατροπές της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET