fbpx

«Κακόγουστο ανέκδοτο» η παράδοση συγγραμμάτων – Μέχρι και βιβλία άλλων σχολών έχουν λάβει φοιτητές!


Η περίπτωση των συγγραμμάτων αυτό το εξάμηνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το γεγονός ότι συνεχίζει να δίνει «τροφή» για παράπονα, διαμαρτυρίες και για… γέλια ακόμα και σήμερα, λίγες μόλις μέρες πριν την εξεταστική, είναι αρκετά ανησυχητικό. Κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαμε ξεμπερδέψει με τις παραδόσεις και ο κάθε φοιτητής, το αργότερο χθες, να παραλάμβανε και το τελευταίο του βιβλίο.

Όπως είχε οριστεί, η τελική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων ήταν 11/01, μόνο που στην πραγματικότητα πολλοί φοιτητές δεν τα έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους, ενώ μάλιστα ζουν κωμικοτραγικές στιγμές, λαμβάνοντας μηνύματα ότι αυτά κατέφθασαν… στην άλλη άκρη της χώρας.

Ο Υφ. Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, δήλωσε πως η εξεταστική θα ξεκινήσει μετά την παράδοση των συγγραμμάτων, μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα αν στο «μετά» περιλαμβάνεται ακόμα και η επόμενη μέρα.

Πάντως τα πρώτα παράπονα για τις ημερομηνίες εξεταστικών περιόδων έχουν ξεκινήσει ήδη, αφού όπως γράφαμε χθες, η Νομική και η Ιατρική του ΑΠΘ ζητούν αναπροσαρμογή του προγράμματος, μιας και μεταξύ των προβλημάτων τους είναι η καθυστέρηση των βιβλίων και άρα η μη δυνατότητα να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, πολλοί φοιτητές έχουν λάβει συγγράμματα άλλων σχολών, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση φοιτητή της Νομικής, που έλαβε μήνυμα ότι αυτά είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των συλλόγων:

Η παράδοση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων έχει γίνει πλέον ένα «κακόγουστο ανέκδοτο». Κακόγουστο γιατί εκτυλίσσεται εις βάρος των φοιτητών και του δικαιώματος τους να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και με αξιοπρέπεια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου μέσω του τέως Υφυπουργού κ. Διγαλάκη πως η παράδοση τους «προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και πως έχει δοθεί το 99.5 % των συγγραμμάτων στους φοιτητές» η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Πολλοί φοιτητές δεν έχουν πάρει μέρος ή και το σύνολο των συγγραμμάτων τους, υπάρχουν καταγγελίες πως σε μερικούς ήρθαν συγγράμματα διαφορετικής σχολής (!) και το «κερασάκι στην τούρτα» προστέθηκε σήμερα. Μερίδα φοιτητών έλαβαν μήνυμα στο κινητό πως τα συγγράμματα τους έφτασαν αλλά… σε πολύ πιο μακρινό μέρος από τον τόπο κατοικίας τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φοιτητή της Νομικής Σχολής που ενώ η εξεταστική του ξεκινά 25 του μηνός έλαβε μήνυμα πως τα συγγράμματά του είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης τη στιγμή που ο ίδιος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε αντιληπτό πως η κυβέρνηση σπατάλησε όλο το χρόνο που είχε μπροστά της και που μπορούσε να τον αξιοποιήσει για να πάρει μέτρα για την μόρφωση και την υγεία των φοιτητών.

Η ευθύνη βαραίνει το ίδιο το Υπουργείο που δεν πήρε μέτρα ούτε για την παράδοση των συγγραμμάτων με αποτέλεσμα οι φοιτητές μέσα στο προβληματικό περιβάλλον της τηλεκπαίδευσης, με τα μαθήματα πολλές φορές να διακόπτονται λόγω προβλημάτων με το δίκτυο, να μην έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν.

Η κατάσταση θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα. Πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος σε αυτήν την κοροϊδία, να ληφθούν μέτρα ώστε να φτάσουν τα συγγράμματα στα χέρια των φοιτητών και να εξετασθούν ανά σχολή ειδικά μέτρα ώστε όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν ισότιμα στην εξεταστική τους.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για την πραγματοποίηση της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου. Να εξασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δε θα μείνει εκτός εξεταστικής.
  • Κατάργηση προαπαιτούμενων (παρουσιών, υποχρεωτικών εργασιών και προόδων).
  • Προσαρμογή των θεμάτων εξέτασης, του τρόπου και του χρόνου εξέτασης στον ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας του εξαμήνου.
  • Ανάρτηση όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού και των εξ αποστάσεως διαλέξεων στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου
  • Δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε ηλεκτρονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά site και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες δεδομένου ότι οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων είναι κλειστές.
  • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε όλους τους φοιτητές

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET