ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

Rip στα viral TikToks από τις σχολικές τάξεις...

Neopolis Team

26 Μαρτίου, 2024

Το ζήτημα των κινητών στα σχολεία είναι κάτι που απασχολεί χρόνια τώρα. Η κατάσταση δεν έδειχνε να προβληματίζει τόσο γονείς και δασκάλους βέβαια πριν μια δεκαετία και παραπάνω, όταν οι περισσότεροι μαθητές το χρησιμοποιούσαν όντως σαν μέσο επικοινωνίας. Άντε και για να στείλουν κάνα τραγούδι με Βluetooth (τα παιδιά των ’90s-00s ξέρουν).

Με τα social media – και ιδιαίτερα το TikTok – να έχουν μπει στην καθημερινότητα όμως, το κινητό έχει αποκτήσει ένα πιο villain πρόσωπο στα σχολεία. Ανέκαθεν, σε τυπικό επίπεδο, αποτελούσε απαγορευμένο αντικείμενο, αλλά ούτε καν οι εκπαιδευτικοί δεν τηρούσαν τόσο τον κανόνα αυτό. Τελευταία όμως, το κινητό έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο bullying μεταξύ συμμαθητών, με φωτογραφίες και βίντεο τόσο σε εκπαιδευτικούς χώρους όσο κι εκτός αυτών, να προκαλούν ανησυχία.

Το Υπουργείο Παιδείας κοιτάζει να βάλει τέλος στη σχετικά νέα αυτή απειλή, και μάλιστα το κάνει με δραστικά μέτρα. Μελετώντας τακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θέλει να καταρτίσει «πρωτόκολλο ποινών» με στόχο την τήρηση της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, με το κάθε παράπτωμα να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποινή. Το μεγαλύτερο στοίχημα βέβαια, είναι να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν τους κανονισμούς, ειδικά όταν οι γονείς είναι εκείνοι που συνήθως μπαίνουν εμπόδιο στο έργο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ανάμεσα στις τιμωρίες θα βρίσκεται κι εκείνη της οριστικής αποβολής από το σχολείο (ή αλλιώς, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος). Αυτή θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο όπου εκθέτουν ή κοροϊδεύουν συμμαθητές τους στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ταυτόχρονα θα ισχύουν λιγότερο «μη αναστρέψιμες» τιμωρίες σε περίπτωση που μαθητής βρεθεί με κινητό στο χέρι του γενικότερα, με την ποινή να είναι είτε ωριαία είτε ημερήσια αποβολή.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, το Υπουργείο θέλει να επιβάλλει στους μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων. Στο τέλος αυτών, θα τα παίρνουν πίσω.

Όπως σχολιάζει για το γεγονός υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Παιδείας στην «Καθημερινή»:

Είναι μια νέα μορφή βίας αυτή. Εχουμε καταγγελίες ότι πολλά παιδιά τραβούν βίντεο από τις τουαλέτες για να κοροϊδέψουν συμμαθητές τους ή και δημιουργούν deep fakes βίντεο, δηλαδή επεξεργασμένα βίντεο μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με «υλικό» συμμαθητές τους.

 

Ποινή θα επιβάλλεται αυτόματα στον μαθητή από τη στιγμή που αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο μέσα από το σχολείο, ενώ στην περίπτωση ανάρτησης προσωπικών δεδομένων άλλου μαθητή χωρίς τη συναίνεσή του θα τιμωρείται με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Μετά, προκύπτει και το ζήτημα της απόσπασης προσοχής. Είναι πιο δευτερεύον θέμα σε σχέση με το παραπάνω, ωστόσο είναι μια αλήθεια ευρέως γνωστή. Με τον πειρασμό του σκρολαρίσματος να βρίσκεται στην τσάντα σου όσο ο καθηγητής διδάσκει άγνωστο κείμενο στα αρχαία, ποιες οι πιθανότητες να αντισταθείς να τσεκάρεις τα trends στο TikTok; Ή ακόμα περισσότερο, να τα κάνεις εσύ με τον διπλανό σου; Η αλήθεια είναι ότι έχει βγει πολύ καλό υλικό κατά καιρούς από τις σχολικές τάξεις και πως το μέτρο αυτό θα βάλει τέλος και στα ευφάνταστα βιντεάκια που έχουν πεταχτεί στο fyp μας.

Τη θεωρία της απόσπασης προσοχής όμως έρχεται να επιβεβαιώσει και μια διεθνής μελέτη του διαγωνισμού PISA 2022. Τα στοιχεία της επικαλέστηκε μιλώντας στην «Καθημερινή» η κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έδειξαν ότι 1 στους 3 μαθητές φαίνεται να αποσπάται η προσοχή του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, από τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Και το θέμα εντοπίζεται στις ειδοποιήσεις από εφαρμογές, κοινωνικά δίκτυα, μηνύματα κλπ.

Από την άλλη βέβαια, διαπιστώθηκε ότι η μέτρια χρήση ψηφιακών συσκευών στο σχολείο φέρνει υψηλότερες επιδόσεις, σε αντίθεση με την υπερχρήση. Όπως λέει η κ. Σοφιανοπούλου, «η έκθεση της UNESCO προτρέπει τις χώρες να επιταχύνουν τις συνδέσεις Διαδικτύου στα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η τεχνολογία στην εκπαίδευση θα πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που να μην αντικαθιστά ποτέ την προσωπική διδασκαλία υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET