Θέματα, προτεινόμενες απαντήσεις και σχολιασμός σε ΑΟΘ, Λατινικά και Χημεία Κατεύθυνσης


Τέταρτη μέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2018 η σημερινή, με τους μαθητές να εξετάζονται και πάλι σε μαθήματα προσανατολισμού τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη σημαντική βελτίωση του μέσου όρου των υποψηφίων.

Αναλόγως με τον προσανατολισμό που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής, σήμερα θα διαγωνιστεί είτε στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), είτε στη Χημεία (ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών), είτε στα Λατινικά (ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), με στόχο τον όσο το δυνατόν υψηλότερο βαθμό, που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμη: Σύλληψη μαθήτριας για αντιγραφή στις Πανελλήνιες εξετάσεις!

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί απρόοπτα, με τους μαθητές να έχουν εισέλθει κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και τη διαδικασία των εξετάσεων να διεξάγεται ομαλά.

Το Neopolis.gr θα βρίσκεται δίπλα σας όπως κάθε χρόνο, μεταφέροντας τον παλμό από τα σχολεία και τις τάξεις των μαθητών, καθώς επίσης και τα θέματα με τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία πάντα με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς.

Η συνέχεια θα δοθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου με Βιολογία τόσο Γενικής Παιδείας όσο και Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, για όσους μαθητές έχουν επιλέξει και πέμπτο μάθημα. Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε ολόκληρο το Πρόγραμμα των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα εδώ.


Δείτε τα Θέματα και τις Προτεινόμενες Απαντήσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Δείτε τα Θέματα και τις Προτεινόμενες Απαντήσεις στη Χημεία

Δείτε τα Θέματα και τις Προτεινόμενες Απαντήσεις στα Λατινικά

Δείτε τον πρώτο σχολιασμό των σημερινών θεμάτων

(Τα θέματα αναμένεται να δημοσιευτούν μετά τις 10:00 από το Υπουργείο Παιδείας – Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα)


Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι εξεταζόμενοι για τις Πανελλήνιες 2018 πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Το δελτίο του εξεταζόμενου
  • Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα
  • Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
  • Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco)

Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ:

Σε ό,τι αφορά στο νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα. Πέρυσι, στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, στις Πανελλήνιες 2018 υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Αριθμός εισακτέων στα ΤΕΙ:

Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

Επομένως, συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια, η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET