ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

ΑΟΘ, Λατινικά και Χημεία Κατεύθυνσης 2018 | Σχολιασμός των θεμάτων

Τέταρτη ημέρα Πανελληνίων σήμερα, με τους μαθητές να εξετάζονται σε μαθήματα κατεύθυνσης και πιο συγκεκριμένα, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τα Λατινικά και τη Χημεία. Η διαδικασία κύλησε ομαλά, με τα θέματα των τριών μαθημάτων να αναρτώνται στο επίσημο site του Υπουργείου Παιδείας, στις 10:30. Μπορείτε βέβαια, να τα δείτε αναλυτικά και στο Neopolis.gr, το οποίο […]

Neopolis Team

15 Ιουνίου, 2018

Τέταρτη ημέρα Πανελληνίων σήμερα, με τους μαθητές να εξετάζονται σε μαθήματα κατεύθυνσης και πιο συγκεκριμένα, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τα Λατινικά και τη Χημεία.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά, με τα θέματα των τριών μαθημάτων να αναρτώνται στο επίσημο site του Υπουργείου Παιδείας, στις 10:30. Μπορείτε βέβαια, να τα δείτε αναλυτικά και στο Neopolis.gr, το οποίο παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις των φετινών εξετάσεων και σας μεταφέρει έγκαιρα κι έγκυρα το σχετικό κλίμα.


Σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς, ακολουθεί ένας πρώτος σχολιασμός των σημερινών θεμάτων:

Αναφορικά με τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, θα μπορούσαν να γίνουν οι εξής επισημάνσεις:

Τα θέματα δεν καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης. Το ερώτημα Α2 απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή των υποψηφίων καθώς η διατύπωσή του θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση στο μαθητή ως προς την απάντησή του. Το Θέμα Γ είναι αναμενόμενο στα πλαίσια των δυνατοτήτων των μαθητών, ενώ το Θέμα Δ χαρακτηρίζεται σχετικά απλό και εύκολο.

Σε μία γενική θεώρηση, το διαγώνισμα κρίνεται ευκολότερο από το αντίστοιχο περσινό με έμφαση ωστόσο στη θεωρία.

Όσον αφορά τα Λατινικά Κατεύθυνσης:

Τα θέματα στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 5, 27 και 45 του σχολικού βιβλίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, για πρώτη φορά σε Πανελλαδικές εξετάσεις, το κείμενο 5 δεν δόθηκε ολοκληρωμένο, αλλά από τις 8 περιόδους του δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες η 4η και η 5η.

Οι ασκήσεις γραμματικής, όπως και τα προηγούμενα έτη, απαιτούσαν την προσοχή και τη συγκέντρωση των μαθητών, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Εξετάστηκαν κυρίως τα παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων, και μάλιστα σε ξεχωριστή άσκηση.

Οι ασκήσεις του συντακτικού δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Εξετάστηκαν η ενεργητική σε παθητική σύνταξη, ο προσδιορισμός του τόπου, οι δευτερεύουσες προτάσεις, η ανάλυση μετοχής και ο λατινισμός του ειδικού απαρεμφάτου.

Τέλος, σχετικά με τη Χημεία Κατεύθυνσης, έχουμε τα εξής:

Τα θέματα της Χημείας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης και κρίνονται πολλά και απαιτητικά. Οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι ήταν σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία με την προϋπόθεση της σωστής διαχείρισης του χρόνου της εξέτασης.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πρώτο θέμα οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής καλύπτουν 3 από τα 7 κεφάλαια. Το Θέμα Β χαρακτηρίζεται σαφές και κατανοητό. Το Θέμα Γ χαρακτηρίζεται απαιτητικό και ένα σημείο του θα προκαλέσει συζήτηση. Το Ερώτημα Δ3 είναι συνδυαστικό και ελέγχει το επίπεδο κατανόησης των υποψηφίων.

Τα θέματα συγκρινόμενα με τα περσινά χαρακτηρίζονται πιο απαιτητικά.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 – Πρεμιέρα με «Νέα Ελληνική Γλώσσα» για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET