fbpx

Ξεκινάει αύριο το καρναβάλι της Πάτρας, διαδικτυακά… θα το ζήσουμε κι αυτό!


Αυτό ήταν παιδιά, έπεσε και το Πατρινό Καρναβάλι στην παγίδα του… εξ αποστάσεως. Πόσα να αντέξουμε πχια;;;

Βέβαια, δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε, ούτε το ζούμε και πρώτη χρονιά. Πέρσι μας στερήθηκε ξανά η δυνατότητα να παρτάρουμε ξέφρενα, μεταμφιεσμένοι και κρατώντας μια μαυροδάφνη στα χέρια μας, αφού το τελευταίο τριήμερο εορτών έφαγε άκυρο, το ίδιο και τα σχέδιά μας.

Για την ακρίβεια, από το καρναβάλι ξεκίνησε η ιστορία του κορωνοϊού στη χώρας μας, μιας και ήταν από τις πρώτες χαρές που μας έκοψαν, οπότε και παρηγορούσαμε τους εαυτούς μας λέγοντας ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα επιστρέφαμε δριμύτεροι.

Χα χα χα!

Όχι δριμύτεροι δεν επιστρέφουμε, αλλά με την κατάσταση να είναι χειρότερη απ’ ό,τι πέρσι τις Απόκριες, δε βλέπουμε ούτε μισή αχτίδα φωτός στο τούνελ για να πιαστούμε και να κάνουμε θετικές σκέψεις. Ο κορωνοϊός μας έχει στερήσει μέχρι στιγμής δύο ολόκληρα καρναβάλια και να ξέρει πως του το κρατάμε αυτό!

Το μόνο καλό είναι ότι φέτος η όλη κατάσταση δεν έπιασε στον ύπνο το πιο μεγάλο καρναβάλι της χώρας και μπόρεσε να προετοιμαστεί για μια τηλεοπτική/διαδικτυακή έστω γιορτή. Αυτό σημαίνει πως – όπως ακριβώς κάνουμε με οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας εδώ και μήνες –  θα το παρακολουθήσουμε από τις οθόνες μας.

Αύριο λοιπόν, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, δίνεται το σήμα για την αρχή της γιορτής αυτής… από τον καναπέ, με θέμα «Το πλήρωμα… του χρόνου», που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Μαρτίου.

Με διοργανώτρια την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων, Καρναβάλι Πάτρας, και κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει», φέτος επιστρέφει με δύο Τελάληδες να μεταδίδουν το μήνυμα. Αυτοί είναι ο παλιός και ο νέος, με τον πρώτο να καθοδηγεί μέσω της εμπειρίας του τον δεύτερο, ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο για τη νέα πραγματικότητα με χιούμορ και ελπίδα.

 

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 21.00 (με όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για τους εμπλεκόμενους) μέσα από το Δημοτικό Θέατρο, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης τα θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Το σινιάλο για την έναρξη θα δώσει ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή.

Η τελετή, τέλος, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή εκπομπή από τοπικά-περιφερειακά κανάλια και σε live streaming από site του διαδικτύου και την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr.

Αυτή θα εστιάσει σε γεγονότα σταθμούς της ιστορίας του θεσμού, πλαισιωμένα με εμβληματικά και διαχρονικά καρναβαλικά τραγούδια, τα οποία θα ερμηνεύσει μια ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας. Ακόμη, θα συμμετέχουν μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες, θα είναι σπονδυλωτή και εκτός της βασικής σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης, θα περιλαμβάνει και άλλες τέσσερις διαφορετικές απομακρυσμένες δράσεις-τηλεοπτικές συνδέσεις με διαφορετικούς παρουσιαστές.

• Η πρώτη δράση αφορά σε σύνδεση με το Καρναβαλικό Εργαστήρι όπου θα προβληθεί ο χώρος δημιουργίας των κατασκευών και θα «ανακαλύψουμε» τον περσινό Καρνάβαλο, που λόγω της ματαίωσης του τελευταίου τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020, δεν είδαμε ποτέ.

• Η δεύτερη δράση θα γίνει μέσω της σύνδεσης με μια παραδοσιακή ταβέρνα-χώρο διασκέδασης, που θα μεταφέρει το καρναβαλικό κλίμα αλλοτινών εποχών προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα του λαϊκού, παραδοσιακού καρναβαλιού που άφησε το ίχνος του στην καρναβαλική ιστορία και τον πολιτισμό μας.

• Η τρίτη σύνδεση, με την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών, θα προσεγγίσει τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου καρναβαλιού και την ατμόσφαιρα και τις μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος. Εκεί, η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα ανασύρει από τη μνήμη τη χρυσή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί και χοροεσπερίδες.

• Στην τέταρτη δράση, τέλος, ο Τελάλης με τη διπλή του φετινή υπόσταση (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) θα περιηγείται στους δρόμους της Πάτρας, μια περιήγηση που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων, την παρουσίαση σε μια εξωτερική σύνδεση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Τζίμης Πολίτης και τη τηλεσκηνοθεσία ο Παναγιώτης Φαφούτης. Κεντρικός παρουσιαστής των δράσεων από το Δημοτικό Θέατρο θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης, ενώ στις παρουσιάσεις των συνδέσεων οι Τζίμης Πολίτης, Κατερίνα Τσουκαλά, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς.

Από το πρωί του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στην Πάτρα θα έχει δοθεί η πρώτη καρναβαλική γεύση ενόψει της τελετής έναρξης αφού σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο Πατρών σύμφωνα με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στη δράση ειδικό ρόλο θα έχουν μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos.

Την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 θα προαναγγείλουν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 22 και του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου οι δυο τελάληδες με το μουσικό άρμα στους δρόμους της Πάτρας.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET