fbpx

Βάσεις 2016 | Ανοδος σε Ιατρικές, πτώση σε Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Παιδαγωγικές


Ήδη έχει ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους μαθητές που διεκδικούν μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας μας.

Σχετικά με τις βάσεις εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα παραμείνουν ως είναι ή θα παρουσιάσουν άνοδο για τις Ιατρικές Σχολές. Από την άλλη, οι Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση.

Σχετικά με τις Ανθρωπιστικές επιστήμες, αν και οι υποψήφιοι έγραψαν καλά στα Αρχαία, οι επιδόσεις τους δεν ήταν και τόσο καλές στην Ιστορία. Έτσι, θα δούμε αυξομειώσεις με τα Παιδαγωγικά να έχουν μεγάλη πτώση και τις Αστυνομικές Σχολές να σημειώνουν άνοδο, λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, στα Αρχαία Ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35% και αρίστευσε το 10,25%, ενώ στα Λατινικά έγραψε πάνω από τη βάση το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%.

Σχετικά με τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, στα μαθηματικά πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, το 69,5% στη Φυσική και το και το 75,27% στη Χημεία.

Οι Βάσεις 2016 ανά πεδίο

1ο πεδίο: Όπως προαναφέρθηκε η υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία, αλλά χειρότερα στην Ιστορία. Έτσι υπάρχει μεγάλη συσσώρευση στις μεσαίες βαθμολογίες, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να παρουσιάσουν αυξομειώσεις.

2ο πεδίο: Αναμένεται πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές ειδικά της περιφέρειας.

3ο πεδίο: Οι υποψήφιοι που έγραψαν άριστα στη Φυσική ξεπερνούν τις 5.000 στη Χημεία ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής.

4ο πεδίο: Οι υποψήφιοι έγραψαν στα Μαθηματικά σε ποσοστό 67% κάτω από τη βάση, έτσι προβλέπεται ότι θα υπάρξει πτώση στη βαθμολογία εισόδου στις Παιδαγωγικές Σχολές. Ειδικα της Περιφέρειας που η βαθμολογία εισαγωγής εικάζεται ότι θα είναι ακόμα και κοντά στο 10.

5ο πεδίο: Με το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν κάτω απο τη βάση στα Μαθηματικά η βάσεις στις σχολές του πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση.

Προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Η αρχιτεκτονική του φετινού μηχανογραφικού δελτίου είναι διαφορετική σε σχέση με το περσινό και έτσι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωσή του ώστε να μην πέσουν σε παγίδες.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί καλό θα ήταν να έχουν στο μυαλό τους το σύστημα των δεσμών όπου οι σχολές συμπληρώνονταν κατά φθίνουσα πορεία.

Η διαδικασία υποβολής

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2016 ξεκινούν από την Τετάρτη 15-6-2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8-7-2016. Πιο συγκεκριμένα:

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό

  • θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
  • Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 8-7-2016. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.
  • Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Γενικά:

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15-6-2016 μέχρι και την Τετάρτη 29-6-2016.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET