ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τοξικά mindsets που πρέπει να αποβάλλεις για να γίνει η ζωή σου καλύτερη!

Κάποια mindsets τα κουβαλάμε χωρίς λόγο και τους επιτρέπουμε να μας κρατάνε πίσω

Ο σοφός λαός έλεγε από αρχαιοτάτων χρόνων ‘New year, new me’. Διότι ως γνωστόν, η νέα χρονιά είναι μια καλή αφορμή για μια καινούργια αρχή ή κάποιες νέες βάσεις στη ζωή σου. Μπορεί στην τελική η 1η Ιανουαρίου να είναι η επόμενη μέρα στο ημερολόγιο και ο ερχομός της να μη σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές, αλλά mentally σου δίνεται μία νέα ευκαιρία να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά για την προσωπική σου βελτίωση!

Ένα πρώτο βήμα είναι να αποβάλεις τα τοξικά mindsets που έχουν παγιωθεί μέσα σου με το πέρασμα των χρόνων και σε κρατούν μακριά από τους στόχους σου και τη ζωή που θέλεις να ζήσεις. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά σου κάνουν actual κακό.

Ένα 2024 χωρίς τα κακώς κείμενα του εαυτού μου; Το αγοράζω!

Φέτος λοιπόν, θα βάλουμε από κοινού στόχο να κόψουμε όλα τα αχρείαστα σκεπτικά ξεκινώντας από τα εξής:

Δεν είσαι αρκετά καλός

Δεν υπάρχει χειρότερος ψυχολογικός πόλεμος από αυτόν που κάνεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Μπορεί να είσαι τελειομανής και η καθημερινή πίεση μεγάλη, αν όμως πιστεύεις επανειλημμένα πως ό,τι επιτυγχάνεις δεν αρκεί, σου κάνεις μεγαλύτερο κακό απ’ όσο φαντάζεσαι. Ο Kobe Bryant είχε πει «Αν δεν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου, δε θα το κάνει κανείς για σένα».

Κατ’ επέκταση, αν δεν αναγνωρίζεις τους κόπους σου και το πόσα μπορείς να πετύχεις, κανενός η επιβράβευση δε θα σου φέρει την επιβεβαίωση που ζητάς. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχουμε τα προσόντα για μια δουλειά που θέλουμε ή να μην είμαστε το κατάλληλο άτομο για κάποι@, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε αρκετοί. Σημαίνει απλώς ότι κάποια πράγματα δε μας ταιριάζουν και ότι έχουμε επίσης ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε μόνοι μας προτού να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για κάποιες εμπειρίες.


Καταλήγεις σε βεβιασμένα συμπεράσματα

Είναι κάτι που μικρότερος έκανα συνεχώς και πλέον το έχω μετριάσει. Αν θες να βρεθείς προ εκπλήξεως, ο συντομότερος τρόπος είναι να βγάλεις ένα αυθαίρετο και βιαστικό συμπέρασμα. Πάρα πολλές φορές δε βλέπουμε ή δεν εξετάζουμε ολόκληρη την εικόνα. Αυτό μας οδηγεί να εκλογικεύσουμε ένα πόρισμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν ισχύει ή δεν είναι ακριβώς έτσι. Let it be και έπειτα αποφασίζεις.


Πας για όλα ή τίποτα

Εννιά στις δέκα φορές που θα λειτουργήσεις με το mindset του «όλα ή τίποτα», θα καταλήξεις στο τίποτα. Δεν είναι κακό μια απόδοση να είναι μέτρια. Το έργο που θα παράξεις συνεχίζει να υπάρχει κι ας μην είναι το ιδανικό. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να προσπαθείς μονίμως για το 100% κι αν δε σου βγει να ξενερώνεις και να εγκαταλείπεις. Κάποιες στιγμές οφείλουμε να κάνουμε ένα mini step back, να οργανωθούμε και να δοκιμάσουμε πάλι. Αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει trial and error καταστάσεις. Κάπως έτσι όμως γίνεσαι καλύτερ@ και ωριμάζεις. Ο Bloody Hawk σ’ έναν στίχο του λέει «Kάν’ το τώρα αφού ποτέ δε θα ‘σαι έτοιμος». Και το γεράκι έχει δίκιο, αφού αν δε δοκιμάσεις και ας αποτύχεις, ίσως να μην είσαι ποτέ «έτοιμος».


Νιώθεις ότι όλοι σε εγκαταλείπουν

Μία άλλη συνηθισμένη τοξική νοοτροπία είναι να πιστεύεις ότι όλοι γύρω σου κάποια στιγμή θα σε εγκαταλείψουν και θα μείνεις μόν@. Κάπως έτσι χτίζεις τείχη για να προστατεύσεις την καρδιά σου και να μην πληγωθείς, με αποτέλεσμα να σαμποτάρεις τις σχέσεις σου. Ζούμε σε τόσο ταχείς ρυθμούς, που ξεχνάμε στο τέλος της ημέρας να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να τον μελετήσουμε. Κι αν κάτι πάει στραβά, πολλές φορές το παίρνουμε πιο βαριά από ό,τι θα έπρεπε, επειδή ακριβώς δεν έχουμε ανακαλύψει τους μηχανισμούς του ίδιου μας του εαυτού. Στην τελική φίλ@ μου, αν είναι κάποιος να φύγει θα το κάνει και θα πρέπει να είμαστε συμφιλιωμένοι με αυτό.


Συγκρίνεσαι διαρκώς με τους άλλους

Αυτό το κακό συνήθειο νομίζω λίγο πολύ το κουβαλάμε όλοι. Τα social media το πυροδοτούν για τα καλά και θέλοντας και μη, μπαίνεις στο τριπάκι. Υπάρχει εκεί έξω τόσο ψέμα και παραπληροφόρηση, ικανά να μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και να μπούμε ασυνείδητα σε μια άτυπη σύγκριση με τους άλλους. Για τα πτυχία, τις δουλειές, τα χρήματα, την εμφάνιση και κάθε πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Ο καθένας είναι αφενός ξεχωριστός, αφετέρου μοναδικός σε αυτή τη γη. Το μοναδικός δε συνεπάγεται απαραίτητα «καλός» ή «πετυχημένος». Άλλη κόπια με εμάς όμως δεν υπάρχει εκεί έξω όσο κι αν ψάξεις. Γιατί λοιπόν να κοπιάρεις εσύ κάποιον άλλο και να συγκριθείς μαζί του; Με αυτόν τον τρόπο, χάνεις την ταυτότητά σου. Ίσως είμαι ρομαντικός, αλλά θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικό του life purpose και θα έπρεπε να το κρατάμε genuine.


Δεν μπορείς να τα παρατήσεις

Εδώ πάμε μερικές δεκαετίες πίσω. Τα κακέκτυπα των προηγούμενων γενιών μας κυνηγάνε ακόμα. Ναι το ξέρω, οι παππούδες μας ή ακόμα και οι γονείς μας μπορεί να είχαν πετύχει πολλά αξιόλογα πράγματα. Και κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν υπό τις δυσχερέστερες συνθήκες. Η κάθε γενιά όμως έχει τα δικά της struggles. Αν κάτι δε σε γεμίζει, παράτα το. Καμία επιτυχία δεν αξίζει ούτε σπιθαμή από την ψυχική μας υγεία bro, μπέσα. Αυτή η κουλτούρα του ‘never give up’ μπορεί να σε καταστρέψει. Ο Conor McGregor είπε σε μια συνέντευξη κάποτε «Έχασα το μυαλό μου σε αυτό το παιχνίδι». Μπορεί να πρόκειται για ένα άστρο που έπαιξε και κέρδισε, ακόμη όμως και με τη νίκη στα χέρια του, έχασε πολλά. Αν δε σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος, give it up.

Αν είσαι στα 20s σου έχω ένα πολύ καλό νέο. Έχεις όλον τον κόσμο στα πόδια σου και πρέπει να το εκμεταλλευτείς και να το χαρείς. Εγκατάλειψε τα πνευματικά εμπόδια πριν φτάσεις σε μια ηλικία που οι προτεραιότητες και ο χρόνος σου δεν θα στο επιτρέπουν. Live your life guys, σας αξίζει.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

CeraVe: Νέο Hydrating Hyaluronic Acid Serum με πανίσχυρα συστατικά για λείο & απαλό δέρμα!

HAPPY BODY

Εριέττα Κούρκουλου: «Το σώμα μου με συγχώρεσε και με ευχαρίστησε που επιτέλους το άκουσα»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET