Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, «Οδύσσεια» ήταν single-handedly ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα project του. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, το ίντερνετ είχε βγάλει τα «μαχαίρια» για το casting, με αρκετά σχόλια στα σόσιαλ να καλούν σε boycott της ταινίας δίνοντας την εντύπωση πως όντως, πολύς κόσμος θα απέχει από τις κινηματογραφικές αίθουσες για να δηλώσει την δυσαρέσκειά του στον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Nolan το έπος.
Παρ’ όλα αυτά, η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» πέτυχε ένα milestone από το πρώτο Σαββατοκύριακο: Τα εισιτήρια που έκοψε ξεπέρασαν το κόστος παραγωγής της!
Άλλη μία απόδειξη ότι το διαδικτυακό cancel δεν μεταφράζεται πάντα στην πραγματικότητα. Ο στόχος, τουλάχιστον, η ταινία να μην γίνει εμπορική επιτυχία, απέτυχε από το πρώτο τριήμερο. 🤷♂️
The Math is Mathing: Τα αστρονομικά νούμερα του πρώτου τριημέρου 💸
Κρατηθείτε, γιατί μιλάμε για τρελά ποσά. Η ταινία ξεκίνησε με εκτιμώμενα έσοδα 124,5 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική αγορά και άλλα 139,6 εκατομμύρια δολάρια από τον υπόλοιπο κόσμο. Ναι, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες μάζεψε πάνω από 264 εκατομμύρια δολάρια!
Για να καταλάβετε το μέγεθος της πρόκλησης, ο προϋπολογισμός της παραγωγής ήταν φέρεται να άγγιξε τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ περίπου 125 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για την προώθησή της. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση του Forbes, η ταινία θα χρειαστεί περίπου 625 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office για να φτάσει στο break-even (να αρχίσει δηλαδή να βγάζει κέρδος). Με τον ρυθμό που πάει βέβαια, θα το καταφέρει πριν προλάβεις να πεις τη λέξη «υπερπαραγωγή».
H πρωτιά 🥇
Η «Οδύσσεια» έρχεται να προστεθεί στη χρυσή λίστα των blockbusters του Νόλαν, ξεπερνώντας άλλους τεράστιους τίτλους του όπως «Ο Σκοτεινός Ιππότης» και το «Οπενχάιμερ». Αποτελεί κι επίσημα τη μεγαλύτερη διεθνή πρεμιέρα που έχει σημειώσει ποτέ ο σκηνοθέτης, και το καταφέρνει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με IMAX Film Cameras.
Το κοινό εκτίμησε δεόντως αυτή την ιδιαιτερότητα, καθώς στη Βόρεια Αμερική, το 23% επέλεξε να παρακολουθήσει την ταινία σε IMAX, ενώ οι παγκόσμιες εισπράξεις της από το συγκεκριμένο format έφτασαν τα 51,8 εκατομμύρια δολάρια.
Τα στατιστικά στην Ελλάδα 🇬🇷
Μέχρι και στην Ελλάδα, η «Οδύσσεια» έκανε ένα full εντυπωσιακό ντεμπούτο. Μόνο για την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οι προβολές συγκέντρωσαν συνολικά 80.000 εισιτήρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η Village Cinemas μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι οι προπωλήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 32.000 εισιτήρια και εκθρονίζοντας το ‘Avengers: Endgame’, που κρατούσε την πρωτιά μέχρι τώρα.
Η τρέλα όμως δεν περιορίστηκε μόνο στα multiplex. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και στα θερινά σινεμά. Κινηματογράφοι όπως η Αμαρυλλίς, ο Κήπος και το Άλσος Ζωγράφου έκοψαν περίπου 310 εισιτήρια ο καθένας ανά προβολή. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, η μπίρα και το sci-fi mind-trip του Νόλαν είναι το απόλυτο ελληνικό καλοκαιρινό combo.
Επειδή όμως για να βρεις πλέον εισιτήριο για IMAX πρέπει κυριολεκτικά να κάνεις τάμα, η Village Cinemas ανακοίνωσε νέες ώρες προβολών Δευτέρα έως Τετάρτη, στις 13:30 το μεσημέρι. I know, είναι λίγο περίεργη ώρα, αλλά αν παίζει άδεια αυτή την περίοδο, μπορείς να την εκμεταλλευτείς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε κι αυτό
Φαντάσου να κάνεις κριτική στον Όμηρο με όρους… Netflix!











