ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Χαλαρώστε επιτέλους – Το άγχος προκαλεί ακμή και καταστρέφει την επιδερμίδα!

Το στρες έχει μεγάλη επίδραση τόσο στην ψυχολογική σου υγεία όσο και στη σωματική. Ένα από τα θύματά του λοιπόν είναι και το δέρμα σου. Κι εκεί που δεν αντιμετώπιζες κανένα πρόβλημα ακμής, εμφανίζεται ξαφνικά στο πρόσωπό σου. Βέβαια αν έχεις προσέξει, αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αγχώνεσαι προκαταβολικά για μια δύσκολη μέρα ή εβδομάδα που […]

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

27 Δεκεμβρίου, 2017

Το στρες έχει μεγάλη επίδραση τόσο στην ψυχολογική σου υγεία όσο και στη σωματική. Ένα από τα θύματά του λοιπόν είναι και το δέρμα σου. Κι εκεί που δεν αντιμετώπιζες κανένα πρόβλημα ακμής, εμφανίζεται ξαφνικά στο πρόσωπό σου. Βέβαια αν έχεις προσέξει, αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αγχώνεσαι προκαταβολικά για μια δύσκολη μέρα ή εβδομάδα που πλησιάζει, ή μόλις κατάφερες να ηρεμήσεις από μια που μόλις είχε προηγηθεί.

Κι εκεί είναι που κάνουν την εμφάνισή τους τα σπυράκια. Ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο, αφού πολλές φορές πέρα από αυτά προκαλεί και πρόωρη γήρανση (λες και τα σπυριά δεν ήταν αρκετά για να σε «ρίξουν).

Ποιοι είναι όμως τελικά οι λόγοι που το άγχος επιδρά αρνητικά στην επιδερμίδα:

1. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση άγχους, το σώμα σου στην προσπάθειά του να αμυνθεί, απελευθερώνει ορμόνες του στρες. Αυτές απομακρύνουν το αίμα από το δέρμα σου και το κατευθύνουν προς τους μύες και τα όργανά σου αντ’αυτού. Μια από τις ορμόνες μάλιστα, η κορτιζόλη συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τη λιπαρότητα, η οποία προκαλεί ακόμα πιο έντονη ακμή.

2. Όταν το βράδυ πέφτεις στο κρεβάτι κι αντί να κοιμάσαι σκέφτεσαι τι σε περιμένει την επόμενη μέρα ή υπεραναλύεις περιστατικά που συνέβησαν, τότε μην περιμένεις πολλά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντας για μια όμορφη επιδερμίδα και λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη κορτιζόλη (τα αρνητικά της τα είπαμε), περισσότερο άγχος και άρα ακόμα λιγότερος ύπνος. Επομένως μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, για αυτό φρόντισε να τον σπάσεις όσο νωρίτερα μπορείς.

3. Εάν υποφέρεις ήδη από κάποια χρόνια πάθηση του δέρματος, όπως για παράδειγμα ροδόχρους ακμή, να ξέρεις πως με το άγχος η κατάσταση χειροτερεύει. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει τις φορές που νιώθεις κάποια ένταση το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο.

4. Οι διάφορες νευρικές συνήθεις που έχουμε πολλοί, όπως το δάγκωμα των νυχιών, είναι τρόποι εκτόνωσης του άγχους, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για το δέρμα, αφού μπορούν να μεταφέρουν πολλά μικρόβια. Επιπλέον έχε στο νου σου πως ο καφές που επιμένεις να πίνεις κάθε πρωί πριν τη σχολή, επιδρά αρνητικά πάνω στις συνήθειες αυτές. Προτίμησε το νεράκι ή έναν φυσικό χυμό.

5. Μπορεί σε αυτήν την ηλικία να μην έχεις σκοτούρες όπως οι ρυτίδες, αλλά όταν σε λίγα χρόνια αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, τότε θα κλαις. Γιατί όπως λέει κι ο Dr. Bowe: «Οι ορμόνες του άγχους οδηγούν στην πρόωρη γήρανση, καθώς το σώμα σου είναι απασχολημένο με το να παλεύει το άγχος, αντί να σε προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες και τη ρύπανση».

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

Sloggi σουτιέν

ΣΤΥΛ

Sloggi σουτιέν – σλιπ: Όλα τα must-have της νέας collection

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σε περίπτωση που έχεις μια παραπάνω μελαχολία σήμερα, είναι η Blue Monday!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Tα BEAR FRUITS απογειώνουν την περιποίηση των µαλλιών και του εαυτού σου με τις πιο fun μάσκες!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απλές φράσεις που εκνευρίζουν τους άλλους και δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET