UNI LIFE & TIPS

Καμία συγκέντρωση; 11 tips για να μην ξεφεύγει το μυαλό σου όσο διαβάζεις για εξεταστική!

Μπορεί η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του διαβάσματος να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, εμείς όμως σου έχουμε τους τρόπους για να την κατακτήσεις!

Από εκεί που η εξεταστική φάνταζε τόσο μακρινή, που δεν μπορούσες να τη συμπεριλάβεις καν στα προβλήματά σου, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και ανεβαίνει απότομα θέσεις στη λίστα με τις σκοτούρες σου.

Πλέον λοιπόν, κι αφού για τους περισσότερους το καθιερωμένο βασανιστήριο θα ξεκινήσει όπου να ‘ναι, κάτι ιδέες περί διαβάσματος έχουν αρχίσει να κάνουν έντονη την παρουσία τους στο μυαλό μας. Κι ενώ όλο το υπόλοιπο εξάμηνο ήταν άφαντες, λίγες μέρες πριν την εξεταστική εμφανίζονται από το πουθενά για να μας υπενθυμίσουν πως ήρθε η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά τις φοιτητικές μας υποχρεώσεις.

Έλα όμως, που όταν έχεις συνηθίσει να τις προσπερνάς πάση θυσία, δύσκολα πείθεις τον εαυτό σου να τους δώσει την πρέπουσα σημασία έστω και για λίγες εβδομάδες… 

Κάπως έτσι λοιπόν, η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία πρέπει να κατακτήσεις με κάθε τρόπο, αν θες να κάνεις δουλίτσα. Οκ, είναι λογικό το μυαλό σου να ξεφεύγει από ‘δω κι από ‘κει, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να το αποφύγεις όσο περισσότερο γίνεται:

#1 Η καθαριότητα είναι η μισή… μαγκιά

Προτού κάνεις το οτιδήποτε, φρόντισε ο χώρος στον οποίο σκοπεύεις να περάσεις την υπόλοιπη ώρα, να είναι καθαρός και συμμαζεμένος. Σίγουρα δε θες να δεις τις σημειώσεις σου να μπερδεύονται με παλιότερες, να χάνονται κάτω από τίποτα πεταμένα φουτεράκια και να τσαλακώνονται, σε σημείο που δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις ούτε μία λέξη. Επίσης, διατηρώντας καθαρό το γραφείο σου, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την όλη κατάσταση με μια παραπάνω ηρεμία. Η ακαταστασία μόνο σύγχυση κι αναστάτωση μπορεί να φέρει.

#2 Γέμισε το γραφείο σου με τα απολύτως απαραίτητα

Αφού επιτευχθή το παραπάνω βήμα, στη συνέχεια οργάνωσε το καθαρό πλέον γραφείο σου, με αυτά που χρειάζεσαι και μόνο. Λάπτοπ, σημειώσεις, στυλό, μαρκαδόρους κι ένα καφεδάκι για τις δυνάμεις. Το ζητούμενο είναι να έχεις μια εικόνα τάξης και ηθική γύρω σου, έτσι ώστε να σε βάλει στο mood πρώτον, αλλά και για να μη σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο, επειδή κάτι ξέχασες. Λες και δεν έχεις σημαντικότερες δουλειές να κάνεις…

#3 Μήπως να αλλάξεις λίγο παραστάσεις;

Σε περίπτωση που έχεις μπουχτίσει κλεισμένος/η μέσα στο σπίτι κι έχεις βαρεθεί να κάθεσαι στην ίδια καρέκλα κάθε μέρα, τότε βρες ένα ήσυχο μέρος, στο πάρκο, στην πλατεία ή σε κάποιο μαγαζί, να ρίξεις τη μελέτη σου και να δει και κάτι άλλο το μάτι σου. Το πόσο αποδοτικό είναι το διάβασμα έχει σχέση και με το πόσο σ’ εμπνέει το περιβάλλον γύρω σου. Εάν σου φαίνονται όλα χάλια γύρω σου, τότε δε νομίζω να καταφέρεις και πολλά.

#4 Με το κινητό σου, μακριά κι αγαπημένοι

Ακόμα και να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να το αφήσεις να σου αποσπάσει την προσοχή, είναι τέτοια η δύναμη που ασκεί πάνω σου, που δεν αποφασίζεις εσύ. Άμα θέλει εκείνο, θα κλέψει το ενδιαφέρον σου σε χρόνο dt. Οπότε, αντί να του επιτρέπεις να σε κάνει ό,τι θέλει, βάλε τα όριά σου και δείξε μια φορά ποιος (θα πρεπε να) κάνει κουμάντο σ’ αυτήν τη σχέση.

#5 Βάλε deadlines να δεις καλό

Καλό θα ήταν να έχεις αποφασίσει από πριν πόση ώρα θα αφιερώσεις κάθε φορά στο διάβασμα, κι όχι να ξεκινάς και… «όσο πάρει». Πρώτον, γιατί έτσι βάζεις κάποια όρια στον εαυτό σου και τον «πιέζεις» να μην τα ξεπεράσει, και δεύτερον, γιατί όταν δεν έχεις ένα deadline, αργείς να ξεκινήσεις χαζεύοντας καθώς δεν αγχώνεσαι ότι ο χρόνος περνάει κι εσύ μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα πρέπει να έχεις βγάλει το τάδε κομμάτι ύλης.

#6 Πού πας χωρίς κίνητρο;

Για καθετί που κάνεις, πάντα χρειάζεσαι εκείνον τον έναν, σημαντικό λόγο για τον οποίο παλεύεις. Αντί λοιπόν να διαβάζεις μόνο και μόνο γιατί πρέπει, πείσε τον εαυτό σου να το κάνει γιατί στο τέλος θα επιβραβευθεί. Είτε με μία έξοδο με την παρέα στο τέλος της ημέρας, είτε με ξέγνοιαστες διακοπές στο τέλος ολόκληρης της εξεταστικής. Σίγουρα πάντως, με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις μεγαλύτερο focus.

#7 Θέλει και το μυαλό, τα «καύσιμά» του

Αν δεν είναι η σωστή διατροφή το παν για τη συγκέντρωση, τότε τι; Εάν θες να έχεις ένα υγιές μυαλό, που δε θα ξεφεύγει από την πορεία του, δε θα παραπονιέται με πονοκεφάλους και θα συγκρατεί αυτά που πρέπει, τότε φρόντισε να υιοθετήσεις μια καλή διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής (και μετέπειτα βέβαια). Κατά πάσα πιθανότητα η όρεξη για σοκολατίτσες και διάφορα τέτοια νόστιμα σνακ, θα μεγαλώσει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάς μέτρο και να γεμίζεις την ημέρα σου με γεύματα πλούσια σε βιταμίνες.

#8 Ομαδικό διάβασμα; Not today

Δυστυχώς, πρόκειται για μια τακτική με εγγυημένη αποτυχία τις περισσότερες φορές, οπότε μην μπεις καν στον κόπο να το επιχειρήσεις. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να πείσετε τους εαυτούς σας για το πόσο σκατά είναι οι εξεταστικές, πόσο πολύ θα θέλατε να αφιερώνετε αλλού τον πολύτιμο χρόνο σας και πόσο καλή ιδέα είναι αντί για e-class, να ανοίξετε το Netflix!

#9 Ένα διαλειμματάκι το 45λεπτο, σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο

Όσο μαρτύριο κι αν είναι η όλη φάση του διαβάσματος, δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις και μονοκοπανιά. Ναι μεν το να σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι για κατούρημα, νεράκι, τοστάκι, μια ματιά τι κάνει ο γείτονας, κλπ, δεν πρόκειται να έχει κάποια καλή κατάληξη, ωστόσο το διάλειμμα είναι απαραίτητο να γίνεται. Να ξελαμπικάρεις λίγο, βρε αδερφέ… Εξάλλου, σύμφωνα με ειδικούς, το μυαλό καταφέρνει να αποστηθίζει για 40-45 λεπτά. Στη συνέχεια τα «φτύνει», οπότε και να συνεχίσεις, τα αποτελέσματα θα είναι ίδια με το να έριχνες έναν υπνάκο.

#10 Ένα χλιαρό ντουζάκι είναι ό,τι πρέπει

Αφού τελειώσεις το διάλειμμα και πάρεις την απόφαση πως η ώρα να ξαναχωθείς στα βιβλία έφτασε, κάνε πρώτα ένα χλιαρό ντουζάκι, να ξυπνήσει το μυαλό σου, να ανοίξουν τα μάτια σου καλά καλά και να βεβαιωθείς ότι είσαι πανέτοιμος/η να συνεχίσεις.

#11 Φτιάξε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου 

Η διατροφή κι ο ύπνος παίζουν τεράστιο ρόλο στην περίοδο εξεταστικής. Αντί λοιπόν να ξενυχτάς διαβάζοντας, προσπάθησε να πας νωρίτερα στο κρεβάτι σου, να χορτάσεις έναν ποιοτικό και πολύωρο ύπνο και να ξυπνήσεις το πρωί φρέσκος και ορεξάτος (όσο γίνεται δηλαδή) για διάβασμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μυαλό είναι στα «πάνω» του μεταξύ 7-9 το πρωί, οπότε τι προτιμάς; Να παλεύεις 2 η ώρα τη νύχτα, χωρίς αποτελέσματα ή να ρυθμίζεις έτσι τον ύπνο σου, ώστε να ξυπνάς λίγο νωρίτερα και να κάνεις όντως δουλειά;

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET