ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις στο Μηχανογραφικό.

Μηχανογραφικό 2016 Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι οι μαθητές που δεν είναι σίγουροι ότι έκαναν σωστές επιλογές στο μηχανογραφικό τους. Σίγουρα, η διαδικασία επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος, […]

Default avatar

Guest Author

5 Ιουλίου, 2016

Μηχανογραφικό 2016

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι οι μαθητές που δεν είναι σίγουροι ότι έκαναν σωστές επιλογές στο μηχανογραφικό τους.

Σίγουρα, η διαδικασία επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος, μελέτη των δεδομένων και μια σοβαρή έρευνα όσον αφορά τις σχολές που ενδιαφέρουν τον καθένα. Επίσης οι επιλογές των μαθητών θα καθορίσουν μέχρι έναν βαθμό το μέλλον των υπόλοιπων υποψηφίων.

Η σημαντικότερη συμβουλή όσον αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι να διαλέξετε τις σχολές σύμφωνα με τα μόρια που έχετε και τις πραγματικές επιθυμίες σας και όχι σύμφωνα με τις προβλέψεις για την πορεία των βάσεων. Επίσης είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών στο ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία που σας ενδιαφέρουν, καθώς και τις μεταπτυχιακές σπουδές που έχουν οι σχολές. Φυσικά είναι σωστό να γνωρίζετε τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους και τις προοπτικές απασχόλησης.

ΚΟΣΤΟΣ – ΣΠΟΥΔΕΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι κατά την επιλογή των σχολών

«Η σωστή επιλογή σπουδών και επαγγέλματος θα ανοίξει νέους δρόμους στα παιδιά, θα τους προσφέρει νέες εμπειρίες και θα κάνει τη ζωή τους ενδιαφέρουσα και δημιουργική, προσφέροντάς τους προσωπική ολοκλήρωση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα το διάστημα που απομένει, επιλέγοντας σπουδές που είναι κατάλληλες γι’ αυτούς και δεύτερον, όταν έλθει η ώρα, να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό τους», τονίζει στο «Εθνος» ο Νι• κος Α. Δεμερτζής, καθηγητής στο 4ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης και σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον Δήμο Νέας Σμύρνης.

Συμβουλές

Ο ίδιος παρέχει στα παιδιά και τις παρακάτω συμβουλές:

• Βασική επισήμανση: Εάν δεν υπάρχει σχολή που τους ενδιαφέρει στον τόπο κατοικίας τους, οφείλουν να διερευνήσουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν σε μια άλλη πόλη. Επομένως τα οικονομικά της οικογένειάς τους είναι ένα σημαντικό δεδομένο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Το κόστος σπουδών απασχολεί πλέον πολλούς υποψηφίους και η συζήτηση με τους γονείς καθίσταται επιβεβλημένη. Μία λύση θα ήταν η στέγαση σε φοιτητική εστία, εφόσον, βέβαια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η πό• λη που τους ενδιαφέρει προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Επιπλέον μπορούν να διερευνήσουν την πιθανότητα και τις προϋποθέσεις μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

• Είναι σημαντικό να γνωρίζουν το περιεχόμενο σπουδών, τις κατευθύνσεις (τομείς) και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αφορούν τις σχολές που περιλαμβάνονται στο ή στα επιστημονικά τους πεδία. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να παρακολουθήσουν μαθήματα που διδάσκονται σε μια σχολή, τα οποία δεν τους ενδιαφέρουν.

• Είναι προτιμότερο να επιλέξουν, αρχικά, τμήματα με ευρύ γνωστικό αντικείμενο και στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια εξειδίκευση με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό.

• Οι υποψήφιοι καλό είναι να ενημερωθούν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό πεδίο, να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν, επιδεικνύοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και να ενστερνιστούν ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες.

• Επειδή, όμως, υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά εργασίας και το επάγγελμα που ζητείται σήμερα, αύριο μπορεί να μην έχει θετικές προοπτικές απασχόλησης, είναι σημαντικό να προτιμηθούν σχολές που συνάδουν με τα ενδιαφέροντά τους και την προσωπικότητά τους, ώστε να βιώσουν δημιουργικά και ευχάριστα την περίοδο σπουδών συγκροτώντας μια προσωπικότητα ώριμη να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, όπου και όπως οι συνθήκες και οι προσωπικές επιλογές καθορίσουν.

Τα 7 σημεία SOS

Τι δηλώνεις, πώς το τσεκάρεις, τι γίνεται στην ισοβαθμία

Στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου ιδιαίτερη σημασία έχουν τα εξής:

  • Oι μαθητές μπορούν να επισκέπτονται όσο συχνά επιθυμούν την ιστοσελίδα του υπουργείου και να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο από τη στιγμή της ανάρτησης και μέχρι την οριστικοποίησή του.
  • Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή, κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.
  • Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ ή ΔYΟ το πολύ από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Τα τμήματα δηλώνονται με όποια σειρά επιθυμούν, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν υπάρξει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε ο υποψήφιος, τότε το δηλώνει μόνο μία φορά.
  • Οι υποψήφιοι Εσπερινού ΓΕΛ δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Αθροισμα βαθμών

  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσε ένας υποψήφιος προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας του αντίστοιχου Επιστημονικού Πεδίου. Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο το διπλάσιο άθροισμα γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του αντίστοιχου Επιστημονικού Πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές Σχολές, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου.
  • Οσον αφορά την αρίθμηση των προτιμήσεών, πρέπει να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.
  • Τέλος, δεν επιτρέπεται να δηλωθεί τμήμα στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής ο υποψήφιος από προηγούμενο έτος.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET