UNI LIFE & TIPS

Ετοιμάζεσαι να παρουσιάσεις εργασία στη σχολή; Πώς να ξεπεράσεις το άγχος σου!

Βήμα 1: Μην το μεγαλοποιείς τόσο.

Αφού τελείωσε το most wonderful time of the year, σειρά παίρνει η χειρότερη εποχή του χρόνου. Και δεν αναφέρομαι στην εξεταστική, αλλά στην παρουσίαση των εργασιών στη σχολή. Είναι ο κανόνας που επιβεβαιώνεται συνεχώς. Άμα βρίσκεσαι στο ζενίθ της ζωής σου, ετοιμάσου να πέσεις στο ναδίρ σε ελάχιστο χρόνο. And that’s on φοιτητική ζωή .

Εκεί λοιπόν που έτρωγες ανέμελ@ μελομακάρονα, τώρα σε λούζει κρύος ιδρώτας στη σκέψη ότι πρέπει να παρουσιάσεις το project σου μπροστά σε μια αίθουσα γεμάτη φοιτητές (λες και δεν έφτανε το ότι έπρεπε να ασχοληθείς μαζί του μες στις διακοπές). Τα «ωωωμ 🧘🏻» σε στάσεις γιόγκα δε βοηθούν ιδιαίτερα να το πάρεις πιο ψύχραιμα, ούτε η κλασική τακτική «φαντάσου τους πάντες στο αμφιθέατρο γυμνούς».

Ας είμαστε πιο πρακτικοί. Είναι σίγουρα θέμα χαρακτήρα το πώς ανταπεξέρχεται κανείς σε περιστάσεις που απαιτούν έκθεση σε κοινό, αλλά είναι και θέμα προετοιμασίας. Αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, πιστεύω τη λιποθυμία την αποφεύγουμε.

1 Εξάσκηση, η μητέρα της αυτοπεποίθησης

Αυτό που φοβάσαι στην ουσία, είναι το απρόοπτο. Μη βρεθείς, έτσι εκτεθειμέν@ όπως είσαι μπροστά σε καθηγητή και συμφοιτητές, σε μια κατάσταση που θα σε πιάσει απροετοίμαστ@. Όσο περισσότερο κάνεις practice για αυτή τη μέρα, τόσο πιο πολύ θα μειώσεις τις πιθανότητες. Εξασκήσου μπροστά στον καθρέφτη, σε φίλους, σε οικογένεια και πες τους να σου δώσουν feedback ώστε να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις. Σίγουρα είναι αλλιώς να παρουσιάζεις μπροστά σε δεκάδες άτομα, αλλά έχοντας κάνει μικρές πρόβες και μία τζενεράλε, θα καταφέρεις να το απομυθοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό.

2 Φτιάξε μία δυνατή εισαγωγή

Σε συνέχεια του παραπάνω, σχεδίασε από πριν τον πρόλογό σου, ώστε, ξανά, να μη βρεθείς σε μια άβολη κατάσταση. Πάρε όσο χρόνο θες για να γράψεις την κατάλληλη εισαγωγή χρησιμοποιώντας κάποιο δυναμικό quote ή ένα ενδιαφέρον fact, και μάθε την απέξω. Σε αντίθεση με τη στιγμή που σηκώνεσαι για να κάνεις την παρουσίαση και το μυαλό σου μπλοκάρεται από το άγχος, έχεις άπλετο χρόνο και καθαρή σκέψη για να ετοιμάσεις έναν catchy πρόλογο που θα σε βοηθήσει να κάνεις μια καλή αρχή και θα προδιαθέσει το κοινό για τη συνέχεια.

3 Ξεμπέρδευε γρήγορα

Υπάρχει η πεποίθηση γενικότερα πως όσο πιο πίσω είσαι στη σειρά, τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια κρύβεται στο ακριβώς αντίθετο: όσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύεις, τόσο λιγότερο χρόνο έχεις για να αγχωθείς. Όχι, σκέψου το. Θέλεις να βλέπεις τους άλλους να λένε το ποιηματάκι τους, να τελειώνουν και να χαίρονται ξανά τη ζωή, ενώ εσύ εξαντλείς όλο τον πιθανό χρόνο άγχους; Αν υπάρχει η δυνατότητα, ζήτα να παρουσιάσεις 2ος-3ος, ώστε να έχεις πάρει μια γεύση από τον πρώτο συμφοιτητή μεν, αλλά να τελειώνεις γρήγορα δε.

4 Το κοινό είναι η… Μέδουσα

Δεν ήθελα να ακουστεί τόσο απαγορευτικό, αλλά κι εσύ μην κοιτάζεις στα έγκατα της ψυχής των συμφοιτητών σου! Μην το εκλάβεις ως κάτι τόσο λάθος ώστε να προσθέσεις ένα επιπλέον άγχος στο κεφάλι σου. Δεν πειράζει προφανώς να κοιτάξεις κάποιον από το ακροατήριό σου, αλλά απόφυγε το συνεχές και επίμονο eye contact, και εστίασε καλύτερα είτε στον πίνακα όπου δείχνεις την εργασία σου είτε στο βάθος της αίθουσας. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να κομπλάρεις ή να χάσεις τη σκέψη σου!

5 Κουνήσου απ’ τη θέση σου

Το να στέκεσαι σαν στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο κι αγέλαστο είναι λάθος για δύο λόγους. Πρώτον, δεν είναι ακριβώς το παρουσιαστικό που παίρνει άριστα 10. Δεύτερον, όσο πιο σφιγμέν@ είσαι, τόσο πιο στραβά θα πάει το όλο πράγμα. Αφέσου ελεύθερ@, άσε τα χέρια σου και το σώμα σου να εκφραστεί, καθώς έτσι διοχετεύεις λίγο από την ανδρεναλίνη και το στρες σου στην κίνηση και άρα χαλαρώνεις.

6 Τα γραφικά είναι φίλοι σου

Τι θέλεις στην τελική; Να διώξεις τα βλέμματα από πάνω σου για να σταματήσεις να κοκκινίζεις σαν παντζάρι. Ο μοναδικός τρόπος να το πετύχεις είναι να κάνεις την παρουσίαση τόσο ενδιαφέρουσα, που κανείς δε θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε εσένα. Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσεις στο οπτικό κομμάτι. Κι αυτό θέλει προσοχή, ώστε να μη γίνει too much και να κλέβει από την ουσιαστική πληροφορία, που είναι αυτά με τα οποία ασχολείται η εργασία.

7 Μη θέτεις υπερβολικά ψηλά τον πήχη

Αντί να χάνεις τον ύπνο σου φτιάχνοντας σενάρια για το τι πρέπει να κάνεις για να είσαι τέλει@ εκείνη την ώρα, απλά κάνε την προσπάθειά σου για το καλύτερο δυνατό και αποδέξου την πιθανότητα να υπάρξουν ψεγάδια στην παρουσίασή σου ή ακόμα και να κάνεις λάθη. Μη θέτεις τον πήχη τόσο ψηλά που κατά πάσα πιθανότητα δε θα τον πιάσεις.

BONUS: Πιες ένα σφηνάκι

Νot to sound alcoholic, αλλά ένα σφηνάκι λίγη ώρα πριν, μπορεί να σου δώσει ακριβώς το boost που χρειάζεσαι. Θα χαλαρώσεις τόσο ώστε να μη νιώθεις ότι ανακατεύεσαι περιμένοντας τη σειρά σου. Εκτός κι αν πιεις παραπάνω από ένα σφηνάκι. Εκεί θα ανακατευτείς όντως και δε θα είναι από το άγχος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET