ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Θέμα ωρών να αναλάβει δράση η πανεπιστημιακή αστυνομία – Ξεκινά με περιπολίες στο ΕΚΠΑ!

That escalated quickly...

Neopolis Team

5 Σεπτεμβρίου, 2022

Η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια έχει λάβει πιο πολλές αναβολές κι από το διάβασμά μας σε περίοδο εξεταστικής. Όλο για πρεμιέρα των ΟΠΠΙ στις Σχολές διαβάζαμε, και όλο σε αναβολή κατέληγε.

Η αλήθεια είναι πως με τις αντιδράσεις που έχουμε ήδη δει και που αναμένεται να δούμε στη συνέχεια, δεν περιμέναμε άμεσες ενέργειες. Ακόμα και η θέα των πρώτων τουρνικέ στο ΑΠΘ προκάλεσε κινητοποιήσεις, φανταζόμαστε λοιπόν τι θα φέρει η παρουσία των ειδικών σωμάτων ασφαλείας στα ιδρύματα της χώρας.

Κόντρα λοιπόν στις καθυστερήσεις και τις αναβολές που είχαμε συνηθίσει, έρχεται η σημερινή αρχή των ΟΠΠΙ να μας αιφνιδιάσει!

Από σήμερα 100 από τους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις περιπολίες στο ΕΚΠΑ, με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η πληροφορία ότι η είσοδος των σωμάτων προστασίας θα γινόταν τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση φέρεται να ήθελε να επισπεύσει τη διαδικασία. Κάνοντας σήμερα την αρχή στο ΕΚΠΑ, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε άλλα τρία ΑΕΙ: ΑΠΘΟΠΑ και ΕΜΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκπαίδευσή των ΟΠΠΙ ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα (Ιανουάριο), ενώ υπήρχαν σχέδια εισόδου ακόμα και το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Ακόμη, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στα «ΝΕΑ», πως «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμοι και άλλοι 600 αστυνομικοί που προσλαμβάνονται με την προοπτική να ενισχύσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

Τέλος, αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα που επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει στα ΑΕΙ, τονίστηκε ότι «τα προβλήματα σχετικά με τις τεχνικές υποδομές και τα προαπαιτούμενα με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι πολλά. Υπάρχει σχεδιασμός για την τοποθέτηση πλήρους περίφραξης στα πανεπιστημιακά campus στου Ζωγράφου και στη Θεσσαλονίκη. Όμως αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ πιθανολογούνται προβλήματα με οικοδομικές άδειες.

Επισημάνθηκε επίσης η καθυστέρηση της εγκατάστασης του συστήματος καμερών, τα οποία αναμένονται να εγκατασταθούν σε 8-10 μήνες από τώρα, ενώ ένα ακόμη ζητούμενο είναι ο χρόνος τοποθέτησης των τουρνικέ για τον έλεγχο της πρόσβασης σε πανεπιστημιακούς χώρους στα τέσσερα προαναφερόμενα ΑΕΙ. Κατά των τελευταίων τάχθηκε και η Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών ζητώντας την άμεση απόσυρση από το Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ, όπου τοποθετήθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού

Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση: 

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ καταδικάζει την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισόδου (τουρνικέ) στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, σύμφωνα με την πάγια πλέον πρακτική των Πρυτανικών Αρχών να εφαρμόζουν την αντιδημοκρατική πολιτική τους απουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ενέργεια αυτή :

 αντίκειται στην αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων,

καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών και πολιτών σε ένα δημόσιο και μάλιστα πανεπιστημιακό χώρο,

θέτει ζητήματα ασφαλείας για την έγκαιρη εκκένωση του κτηρίου σε έκτακτες καταστάσεις (π.χ. περίπτωση φωτιάς ή σεισμού),

προσβάλλει την αξιοπρέπεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ θέτοντας τους υπό επιτήρηση και διαρκή έλεγχο.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ απαιτεί από τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ.:

Την άμεση απόσυρση των τουρνικέ από το Κτήριο Διοίκησης.

Τη δέσμευση τους για τη μη εγκατάσταση τουρνικέ σε Σχολές και Τμήματα.

Τη δέσμευση τους για τη μη εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στην Πανεπιστημιούπολη.

Καλεί τους συναδέλφους σε μη αποδοχή οποιουδήποτε αναίτιου ελέγχου και σε εγρήγορση ενάντια στην επιβολή αστυνομικών πρακτικών στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Το δημοκρατικό πανεπιστήμιο και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του δεν χρειάζονται ελεγκτές και αυτόκλητους προστάτες.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET