fbpx

Μπήκαν τα πρώτα τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο στο ΑΠΘ – Αντιδρούν οι φοιτητές!


Τα τουρνικέ ήταν άλλο ένα σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, που βλέπουμε να γίνεται πράξη για πρώτη φορά. Το ΑΠΘ, το ίδρυμα που απασχολεί κατά καιρούς με τα επεισόδιά του, είναι αυτό που κάνει την αρχή.

Ειδικότερα, στο κτίριο της Διοίκησης εγκαταστάθηκαν τα πρώτα μηχανήματα προκειμένου να γίνεται έλεγχος εισόδου σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους. Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν το πάσο τους που πλέον υπάρχει σε ψηφιακή μορφή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός της πρώτης τοποθέτησης προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, η εγκατάσταση έγινε προ ημερών και τα διάφορα σχήματα/σύλλογοι τάθηκαν κατά, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αυτή πραγματοποιήθηκε, με έναν από τους συμμετέχοντες φοιτητές και μέλος του ΦΣ Ψυχολογίας, Αναστάσιο Παπαστουγιαννούδη, να δηλώνει: «Είδαμε ότι ακριβώς μόλις έκλεισε όλο το πανεπιστήμιο για καλοκαίρι τοποθετήθηκαν στις δύο εισόδους του κτηρίου Διοίκησης τουρνικέ λες και είμαστε σε κάποιο γήπεδο, κάτι που αποτελεί διάταξη του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και έρχεται ως συνέχεια κινήσεων που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, όπως τα ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ. Σε όλα αυτά εμείς θα απαντήσουμε όπως με τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας ενώ μαζί μας είναι όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα».

Από την πλευρά της, η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίζι από το Τμήμα Ιστορικού Αρχαιολογικού δήλωσε:

Είναι αδιανόητο εν μέσω καλοκαιριού με το πανεπιστήμιο να παραμένει κλειστό, η πρυτανεία Παπαϊωάννου να προχωρά σε εγκατάσταση τουρνικέ και συστημάτων ασφαλείας. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία συνέβη κρυφά ακόμα από τα ίδια τα μέλη της Συγκλήτου, αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο πρύτανης των ΜΑΤ Παπαϊωάννου δε χάνει ευκαιρία να αποδείξει για πολλοστή φορά ότι αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της, κρατώντας τα ΜΑΤ μέχρι και σήμερα στον χώρο της σχολής του Βιολογικού, ευθυγραμμισμένος με την επίθεση απέναντι στον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως «Πρόκειται για μια κίνηση που επιχειρεί να πατάξει τους αγώνες των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της προοπτικής μας. Για αυτούς τους λόγους φοιτητικοί σύλλογοι προχωράμε σήμερα στις 15.00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, κάνοντας ξεκάθαρο πως αυτές οι κινήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, αλλά αντίθετα θα μας βρουν μπροστά τους!»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δηλώσει από το Μάιο: «Περιμένουμε από τις πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ γιατί βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων». Το ΑΠΘ έκανε την αρχή και λογικά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. 

Τέλος, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σήμερα 6/8 σε ακόμα μία παράσταση διαμαρτυρίας στις 11:00.

«Καμία σκέψη για τοποθέτηση τουρνικέ στους πανεπιστημιακούς χώρους! Δώστε λεφτά για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των φοιτητών.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στο κτήριο Διοίκησης, υλοποιώντας ακόμα μια πτυχή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!!

Για ακόμη μια φορά η Πρυτανεία σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη  κυβέρνηση ενισχύει το πλαίσιο καταστολής που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Α.Ε. Μια τέτοια απόφαση στόχο έχει να απομακρύνει τους εκπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων από το αναφαίρετο δικαίωμα τους να παρεμβαίνουν στα όργανα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τους όρους σπουδών τους, τη λειτουργία των Τμημάτων, της μέριμνας. 

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά άγχη και τα προβλήματα των φοιτητών!! Τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μας έχουν χτυπήσει κόκκινο με την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια και τον ολοένα και πιο σκληρό αποκλεισμό από τις φοιτητικές εστίες, που τα κρούσματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που η υποχρηματοδότηση των σχολών μας παγιώνεται για άλλη μία χρονιά, οι πρυτανικές αρχές προχωρούν σε ένα μέτρο με μόνο σκοπό την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού! 

Δεν μας κάνει εντύπωση! Έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης του απαράδεκτου νόμου – πλαισίου με κλειστές σχολές, σε συνέχεια των μέτρων ενίσχυσης της λειτουργίας του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, ενός πανεπιστημίου που χρειάζεται την καταστολή για να λειτουργήσει με κριτήριο τις επιταγές της αγοράς μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών! 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτανικές αρχές πρέπει να ακούσουν, έστω και τώρα,  τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών!!  

Διεκδικούμε:  

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων.  

Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά.  

Καμία σκέψη για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο! Όχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας στα Ιδρύματα μας! Ούτε σκέψη για τοποθέτηση ΟΠΠΙ στις σχολές μας. 

Να απομακρυνθεί – να μην τοποθετηθεί κάθε είδους εξοπλισμός που αφορά τον έλεγχο εισόδου στο χώρο του Πανεπιστημίου!

Προχωράμε σε: – Παράσταση διαμαρτυρίας, Σάββατο 6/8 στις 11:00 στην Αγίας Σοφιάς.»

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET