ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιακή αστυνομία: Το καλοκαίρι κάνει «είσοδο» σε 3 μεγάλα ΑΕΙ – Εκτός πλάνου το ΟΠΑ!

Αυτό το τελευταίο δεν το βλέπαμε να έρχεται...

Neopolis Team

14 Απριλίου, 2022

Αλλαγή σχεδίων για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση αυτό το καλοκαίρι σε τρία μόνο πανεπιστήμια και όχι απαραίτητα αυτά που είχαμε στο μυαλό μας. Τη μεγαλύτερη έκπληξη για την ακρίβεια, προκαλεί η απουσία του ΟΠΑ, καθώς θεωρήθηκε πιο αναγκαία και λειτουργική η αστυνομία στα campus μεγάλων ΑΕΙ απ’ ό,τι σε μεμονωμένα κτίρια όπου είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛΑΣ.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, τα κτίρια του ΕΜΠ στο κέντρο της Αθήνας, το ΟΠΑ, το Πάντειο και η Νομική ΕΚΠΑ, βγαίνουν από το πλάνο και συνεχίζουν μόνο με την άφιξη των τουρνικέ, η οποία αναμένεται να γίνει περίπου την ίδια περίοδο με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» συγκεκριμένα, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα αναλάβουν την περιπολία στα μεγάλα campus του Παν/μίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ και στην περιοχή του Ζωγράφου, καθώς και στο campus του ΑΠΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο μάλιστα πριν λίγο καιρό έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή Panic Button, σε μια περίοδο που τα περιστατικά παραβατικότητας είχαν χτυπήσει κόκκινο. 

Η εκπαίδευση των μελών του ειδικού σώματος έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο, ενώ ο ρόλος τους θα είναι να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις εγκλημάτων όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, κ.α. Παρότι λοιπόν αρχικά θεωρούνταν δεδομένη η παρουσία τους στο ΟΠΑ – μιας και παρουσιάζει συχνά προβλήματα και επεισόδια – η τελική απόφαση είναι να απέχει από το εν λόγω Ίδρυμα. Ίσως γιατί το αποτέλεσμα δε θα ήταν να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά… να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Η κυβέρνηση λοιπόν προτίμησε να στηριχθεί στην ελεγχόμενη είσοδο, ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης, στην παρέμβαση της αστυνομίας. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, πράγμα που μας προϊδέαζε για την κατάσταση που θα επικρατούσε κατά την είσοδο των ΟΠΠΙ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και Συλλόγων Φοιτητών, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου ζητώντας να μπλοκαριστούν οι συνολικά 1.030 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και να μη λειτουργήσει τέτοιου είδους αστυνομία. Όπως τονίζουν στην προσφυγή τους, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), το οποίο θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Από την πλευρά των Πανεπιστημίων υποστηρίζεται επίσης ότι:

  • Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών, η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.
  • Οι άνδρες της ΟΠΠΙ μπορεί να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ.
  • Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.
  • Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί.
  • Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε, για να μην δεχθεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία από Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
  • Η Πολιτεία πρώτα προσλαμβάνει και έπειτα θα καθορίσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των προσλαμβανομένων.
  • Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική υπάρχει Αστυνομία που να λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους Πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία!
  • Οι προσλαμβανόμενοι ειδικοί φρουροί έπρεπε να ενταχθούν στα ΑΕΙ, κάτι που δεν έγινε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET