ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας – Σε ποια AEI θα μπει πρώτα!

Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα.

Neopolis Team

17 Ιανουαρίου, 2022

Μετά από αρκετές αναβολές, το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού σήμερα ξεκινά κι επίσημα η εκπαίδευση του ειδικού σώματος στην Κομοτηνή. Αυτή θα διαρκέσει 4 μήνες, με το συνολικό αριθμό ατόμων που θα λάβουν μέρος να είναι 400 (303 άντρες και 97 γυναίκες).

Ένα νέο μέτρο λοιπόν που έχει αποφασίσει να πάρει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και το οποίο έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, σιγά σιγά αρχίζει να υλοποιείται. Κυρίως η πανδημία και η εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν αυτές που έβαζαν φρένο τόσο καιρό, ωστόσο ΑΠΘ, ΕΜΠ και ΕΚΠΑ είναι τα 3 πρώτα Ιδρύματα που αναμένεται να δεχτούν τις ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων). Στη συνέχεια η λίστα με τα πανεπιστήμια αυτά θα επεκταθεί, με το ΟΠΑ και το Παν/μιο Πατρών να κατακτούν επίσης μια θέση.

Όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό θα περιλαμβάνει θεωρία, καθώς κι ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαχείριση ακραίων συνθηκών, όπως εκτεταμένα επεισόδια εντός του πανεπιστημίου και ασκήσεις χειροπέδησης αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έβγαλε σχετική ανακοίνωση στο λογαριασμό του στο Twitter για την έναρξη της εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι οι ειδικοί φρουροί «σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα»

Η σημερινή εκπαίδευση ξεκίνησε με την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

Σύντομα θα υπηρετείτε τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου. Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας.

Πράσινες οι στολές των ΟΠΠΙ

Όχι ότι θα είναι δύσκολο να διακριθούν ούτως ή άλλως, αλλά σας υπενθυμίζουμε πως οι αστυνομικοί των εν λόγω ομάδων θα φοράνε πράσινες στολές, καπέλο, ενώ θα έχουν πάνω τους σύστημα επικοινωνίας με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή με το επιχειρησιακό κέντρο.

Μια πληροφορία που έχει δοθεί εδώ κι ένα χρόνο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες από το outfit των αστυνομικών των εν λόγω ομάδων.

Να σημειώσουμε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι το μοναδικό χαρτί με όνομα «ασφάλεια στα ΑΕΙ» στο οποίο ποντάρει το Υπ. Παιδείας, αφού σκοπεύει να κάνει ελεγχόμενη την είσοδο μέσω τουρνικέ και να τοποθετήσει ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης των εγκαταστάσεων με κάμερες ασφαλείας

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET