ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Σε λειτουργία το Panic Button – Πάνω από 500 φοιτητές έχουν κατεβάσει την εφαρμογή!

Μακάρι να γίνει ο λόγος που θα μειωθούν τα περιστατικά παραβατικότητας!

Neopolis Team

16 Μαρτίου, 2022

Τα περιστατικά εγκληματικότητας στους χώρους του ΑΠΘ ήταν αρκετά για να κινητοποιήσουν το πανεπιστήμιο και να πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του. Διαβάζουμε συνεχώς για κλοπές, παρενοχλήσεις και βία, με θύματα κυρίως τους φοιτητές που κυκλοφορούν στο campus είτε πρωινές είτε βραδινές ώρες.

Λίγο πριν την άφιξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας λοιπόν, το εν λόγω Ίδρυμα αποφάσισε να επενδύσει στην τεχνολογία και να φέρει στη διάθεση των φοιτητών του ένα απλό κουμπί που μπορούν να πατούν σε περίπτωση ανάγκης. Το Panic Button, όπως ονομάζεται, σχεδιάζεται εδώ και καιρό, ενώ πλέον έχει μπει σε λειτουργία.

Ήδη περισσότεροι από 500 φοιτητές έχουν κατεβάσει την εφαρμογή ‘AUTh Campus Safety’ στο κινητό τους, μέσω GooglePlay.

Με τη χρήση αυτής, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν σε πραγματικό χρόνο στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου τη θέση όπου λαμβάνει χώρα ένα επείγον περιστατικό, το οποίο αφορά απειλή ασφάλειας, παράνομη δραστηριότητα και καταστροφές, ή κίνδυνο υγείας, ώστε να κινητοποιείται άμεσα η υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ και να δρομολογούνται χωρίς καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες.

Όπως σημειώνουν οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος:

Με την καινοτόμο αυτή υπηρεσία μπορεί εύκολα και γρήγορα οποιοδήποτε μέλος του ΑΠΘ να δηλώσει ένα έκτακτο περιστατικό προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να εδραιωθεί στα μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου το αίσθημα ασφάλειας, για το οποίο εργαζόμαστε συστηματικά.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, και ειδικότερα όσα εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας. Η πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με το πολύ πρόσφατο περιστατικό κλοπής και βίας στη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ να εντείνει κι άλλο την ανάγκη λήψης μέτρων.

Τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής ‘AUTh Campus Safety’

Η εφαρμογή βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητών τηλεφώνων) σε εξωτερικούς χώρους και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία αναφοράς επειγόντων περιστατικών, η εφαρμογή έξυπνων κινητών συσκευών απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού του λογαριασμού. Η χρήση της υπηρεσίας είναι προαιρετική, ενώ το Πανεπιστήμιο συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας.

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το «Panic Button» με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων, ενώ ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης και η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ).

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET