fbpx

Ακούγεται ότι τα Παν/μια θα ανοίξουν από Σεπτέμβρη, δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε!


Ήταν κάπου μέσα Μαρτίου όταν αρχίσαμε να κλεινόμαστε στα σπίτια μας, να αποχαιρετάμε την καθημερινότητα όπως την ξέραμε, ν’ αναβάλλουμε επ’ αόριστον τον επόμενο καφέ με φίλους και να περιμένουμε κάπως τρομοκρατημένοι για τον πρωτόγνωρο Απρίλη που θα ερχόταν. Πλέον όμως, φτάσαμε στο τέλος του και σιγά σιγά φτάνουμε και στο τέλος της όλης ιστορίας με την καραντίνα, ή για την ακρίβεια, κάποιων αυστηρών περιορισμών.

Για αρχή, να πoύμε ότι ο μήνας που διανύουμε δεν αποδείχθηκε τόσο σκληρός μαζί μας τελικά. Πήραμε μια βαθιά ανάσα ξεκούρασης, ίσως και λίγης πλήξης ορισμένες φορές, και είμαστε έτοιμοι να ξαναβγούμε στον κόσμο. Βέβαια, τα πράγματα σίγουρα δε θα είναι τόσο απλά, ούτε και ίδια με τον παλιό καλό καιρό που στη ζωή μας δεν είχε εισβάλει έτσι άξαφνα κι απειλητικά μια πανδημία. Η επιστροφή στην κανονικότητα, θα γίνεται δειλά-δειλά, βήμα-βήμα και με προσοχή.

Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι τα μέτρα παρατάθηκαν μέχρι και τις 4 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέσω διαγγέλματος τις επόμενες ημέρες τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Σχετικά με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, που έχουν αποτελέσει επίκεντρο συζητήσεων και σεναρίων όλον αυτόν τον καιρό, ιδιαίτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τα πράγματα δεν είναι και πολύ ξεκάθαρα. Αρχικά, το πλάνο περιλαμβάνει τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, άνοιγμα σχολείων μόνο για τους μαθητές Γ’ Λυκείου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις και τα Γυμνάσια θα επιστρέψουν είτε στις 24 Μαΐου είτε την 1η Ιουνίου.

Για τα Δημοτικά δεν είναι γνωστό τίποτα ακόμα, καθώς η δική τους περίπτωση θεωρείται πιο «επικίνδυνη» και χρήζει μεγαλύτερης προσοχής. Πρώτον, γιατί πρόκειται για μικρά παιδιά, τα οποία τηρούν δυσκολότερα κανόνες αποστάσεων και υγιεινής και δεύτερον, γιατί οι επαφές τους με παππούδες και γιαγιάδες είναι πιο πιθανές . 

Όσο για τα Πανεπιστήμια, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, με τα μαθήματα να συνεχίζονται διαδικτυακά και τις εξετάσεις να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας συγκεκριμένα:

Εμείς στα Πανεπιστήμια, ο στόχος μας είναι να μη χαθεί το εξάμηνο, ενδεχομένως τα μαθήματα που γίνονται εξ αποστάσεως να ολοκληρωθούν με αυτόν τον τρόπο και οι πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια να πραγματοποιηθούν σε μικρότερες ομάδες.

Επίσης, όπως δήλωσε, σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι εξετάσεις σε μεγάλα αμφιθέατρα των 500 ατόμων.

Σε πιο γενικές γραμμές όμως, το σχέδιο της άρσης των μέτρων έχει ως εξής:

  • Στις 4 Μαΐου θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και εμπορικών καταστημάτων. 
  • Την Δευτέρα, 11 Μαΐου, είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ τα γυμνάσια θα ανοίξουν είτε στις 24 Μαΐου είτε την 1η Ιουνίου. Άγνωστο παραμένει πότε και αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. 
  • Μετά τις 15 Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να λειτουργούν τα πολυκαταστήματα.
  • Από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, με αυστηρούς κανονισμούς για τις αποστάσεις μεταξύ των (λιγότερων) τραπεζιών και το σέρβις αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.
  • Στις 15 Ιουνίου πιθανόν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα εποχικά δύο εβδομάδες αργότερα.
  • Εντός Ιουνίου δεν αποκλείεται να επιτραπεί και το μπάνιο στις παραλίες. Και πάλι όμως, με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε ανοικτούς χώρους. 
  • Τα πανεπιστήμια, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν για εξετάσεις και μαθήματα τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερη υπομονή, καθώς γι’ αυτούς θα συνεχίσει να ισχύει ο κανονισμός των άσκοπων μετακινήσεων και η κυκλοφορία με ταυτότητα και άρα η διαδικασία αποστολής μηνύματος στο 13033.

Με λίγα λόγια, ας μην ενθουσιαζόμαστε ακόμα, καθώς στις αρχές όλα θα μοιάζουν κάπως δοκιμαστικά. Όπως σημείωσε και ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις. είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.»

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET