ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Πρώτη φορά εξεταστική; 10+1 συμβουλές που θα έδινα στον πρωτοετή εαυτό μου!

Η εξεταστική είναι εδώ και εσύ πρωτοετή φοιτητή είσαι τρομοκρατημένος για τα καλά! Δε σε αδικώ, αφού και εγώ πριν λίγα χρόνια ένιωθα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Για καλή σου τύχη όμως, είμαι εδώ για να σου δώσω μερικές συμβουλές που θα έδινα και εγώ στον πρωτοετή εαυτό μου. Έτσι θα σε αφήσω, βρε; Η […]

Κλεοπάτρα Μπράιτ

22 Ιανουαρίου, 2019

Η εξεταστική είναι εδώ και εσύ πρωτοετή φοιτητή είσαι τρομοκρατημένος για τα καλά! Δε σε αδικώ, αφού και εγώ πριν λίγα χρόνια ένιωθα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Για καλή σου τύχη όμως, είμαι εδώ για να σου δώσω μερικές συμβουλές που θα έδινα και εγώ στον πρωτοετή εαυτό μου. Έτσι θα σε αφήσω, βρε;

Η εξεταστική δε θέλει άγχος και στεναχώριες, ούτε ακραίες καταστάσεις. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι ηρεμία, γι’ αυτό πάρε βαθιές ανάσες και δώσε προσοχή. Εξεταστική είναι, θα περάσει κι αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μου, στοιχηματίζω πως θα περάσεις και εσύ:

#1 To διάβασμα με παρέα σώζει ζωές

Σε κανέναν δεν αρέσει να διαβάζει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρώτη σου εξεταστική που δεν έχεις ιδέα τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να την παλέψεις; Βρες συμφοιτητές σου, καθορίστε ένα μέρος που θα συναντιέστε (π.χ. στη βιβλιοθήκη), φέρτε σημειώσεις και… ας αρχίσει η μελέτη. Το ομαδικό διάβασμα είναι αρκετά αποτελεσματικό, αφού όχι μόνο θα εξηγείτε μεταξύ σας τις απορίες σας, αλλά θα υπάρχει και η ψυχολογική συμπαράσταση, από την στιγμή που βρίσκεστε στην ίδια μοίρα και βιώνετε το ίδιο μαρτύριο. Επίσης, μην ξεχνάς ότι όποτε νιώθετε κουρασμένοι, θα πιάνετε κουβεντούλα και θα γνωρίζεστε περισσότερο. Ναι, κάπως έτσι γεννιούνται φιλίες για τα επόμενα έτη!

 #2 Στο διάβασμα δυο δυο, στις εργασίες μόνος/η

Ένα πράγμα που έχω μάθει από τα φοιτητικά χρόνια είναι ποτέ μα ποτέ μην κάνεις εργασία με συμφοιτητή/φίλο σου. H εργασία θα αποτύχει παταγωδώς, αφού δύσκολα θα είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές ο ένας από τους δύο θα βγάζει και τη δουλειά του άλλου, μιας και μεταξύ σας δεν υπάρχουν ντροπές αν κάποιος δεν πρόλαβε ή δεν είχε όρεξη να δουλέψει. Το χειρότερο σενάριο είναι να τσακωθείτε στο τέλος, χωρίς να παραδώσετε εργασία. Το θες αυτό; Δεν το θες! Γι’ αυτό καλύτερα μόνος, άκου με που σου λέω!

#3 Οι παπαγάλοι δεν έχουν καμία τύχη στην εξεταστική

Την αντίληψη πως πρέπει να μαθαίνεις τα πάντα λέξη προς λέξη, όπως έκανες στο σχολείο, βγάλε τη από το μυαλό σου! Το νόημα του Πανεπιστημίου είναι να μαθαίνεις εις βάθος και όχι απλά να περνάς τα μαθήματα. Πρέπει να γίνεις σωστός επιστήμονας, μην το γελάς καθόλου. Θες να σε ρωτούν κάτι που να έχει σχέση με το αντικείμενό σου και εσύ να τους κοιτάς σαν να σου μιλάνε εξωγηίνοι;

#4 Προτεραιότητα στα δύσκολα

Αν βρίσκεσαι σε δίλημμα ποια μαθήματα να δώσεις αυτό το εξάμηνο, σου έχω αμέσως την απάντηση: τα πιο δύσκολα και απαιτητικά! Αρχικά, η πίεση για διάβασμα θα είναι μεγαλύτερη, αφού η ύλη δε βγαίνει σε μερικές μέρες κι έπειτα δε θες να χρωστάς τόσο βαριά μαθήματα τον Σεπτέμβρη. Αλλά ακόμα κι αν τα χρωστάς, θα τα έχεις διαβάσει ήδη μια φορά, επομένως θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος. Άσε που η δυσκολία ορισμένων μαθημάτων οφείλεται σε ιδιότροπους καθηγητές. Ας τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα με δαύτους!

#5 Οι ντροπές δεν πήγαν κανέναν μπροστά

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχεις απορίες πάνω στα μαθήματα που θα εξεταστείς. Το κακό είναι να ντρέπεσαι να ρωτήσεις τους καθηγητές σου να σε βοηθήσουν. Γι’ αυτό, οποιαδήποτε απορία και να έχεις, ακόμα κι αν τη θεωρείς εντελώς «χαζή», στείλε mail στον καθηγητή σου ή πήγαινε να τον βρεις από κοντά τις ώρες γραφείου. Έτσι θα γίνει και πιο εύκολο το διάβασμά σου και οι πιθανότητες να περάσεις με βαθμό, είναι μεγαλύτερες!

#6 Πότε άνοιξες τελευταία φορά τα βιβλία σου;

Όσες σημειώσεις και να έχεις από το μάθημα, όσα αρχεία και να έχουν ανέβει στην e-class, το πιο σωστό διάβασμα γίνεται μόνο αν συνδυάσεις όλα αυτά με τα βιβλία. Εκείνα καλέ που πήρες (ελπίζω) από τον Εύδοξο… Θυμάσαι; Ναι, δεν είναι για διακόσμηση στη βιβλιοθήκη. Είνα για να σε βοηθήσουν στην εξεταστική, να ξεστραβωθείς λίγο παραπάνω. Και μην ακούς τους καθηγητές που λένε ότι αρκούν οι σημειώσεις για να περάσεις. Ψεύδονται ασυστόλως!

#7 Μην αφήνεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα

Κλισέ κλισέ, αλλά η αναβλητικότητα είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένας φοιτητής. Αξίζει να περάσεις τόσο άγχος με το να αφήνεις το διάβασμα για την τελευταία μέρα; Η αποτυχία είναι δεδομένη. Ξεκίνα (αν δεν είσαι και τόσο μελετηρός) τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν δώσεις, έτσι ώστε να αποφύγεις την ολονυχτία για να διαβάσεις όσα περισσότερα γίνεται και να περάσεις το μάθημα. Τι καλύτερο έχεις να κάνεις μέσα στην εξεταστική δηλαδή; (ρητορική είναι η ερώτηση)

#8 Μια ματιά στα παλιά

Οι περισσότεροι καθηγητές επαναλαμβάνονται. Τι εννοώ; Σε κάθε εξεταστική, βάζουν κάποια στάνταρ θέματα. Γι’ αυτό φρόντισε να πιάσεις φιλίες με μεγαλύτερους φοιτητές ή ψάξε για θέματα που έπεσαν τα προηγούμενα έτη. Και θα δεις πάνω κάτω τι ζητάει ο κάθε καθηγητής και αν επιμένει σε κάποια κεφάλαια περισσότερο, 90% θα πέσει κάτι από εκεί. Επομένως, ξέρεις πού πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή!

#9 Να πας ή να μην πας;

Το προηγούμενο βράδυ πριν το μάθημα, μία είναι η έρωτηση που θα τριγυρνάει στο μυαλό σου: να πας ή να μην πας να δώσεις; Η απάντηση είναι απλή, μονάχα δύο λέξεις: ΝΑ ΠΑΣ! Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μαζέψει αρκετά μαθήματα, επειδή τους τρώνε οι αμφιβολίες. Ας μην ανήκεις σ’ αυτούς, σε παρακαλώ. Δε χάνεις τίποτα απολύτως αν πας να δώσεις ένα μάθημα, ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί! Μπορεί να αντιγράψεις, να αυτοσχεδιάσεις, να πέσουν τα θέματα που διάβασες ή ακόμα και τα περσινά θέματα που έλυσες!

#10 Κι αν σε πουν φυτό; Τιμή σου και καμάρι σου!

Μη σε απασχολεί τι μπορεί να πουν οι συμφοιτητές σου για σένα, επειδή ασχολείσαι παραπάνω απ’ αυτούς. Πού το παράλογο δηλαδή να σε νοιάζει να πάρεις καλούς βαθμούς; Οι βαθμοί θα σε βοηθήσουν για το μεταπτυχιακό σου στο εξωτερικό. Με 5 ή 6 μην ονειρεύεσαι εξωτερικό και μεταπτυχιακά. Κάτσε καλύτερα σπίτι σου. Μια καλή λύση είναι να βάζεις ρήτρα. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις χαμηλό μέσο όρο.

#11 Ο Σεπτέμβρης θα είναι πάντα εκεί για εσένα

Τελειώνω με τον καλύτερο φίλο του φοιτητή, που δεν είναι άλλος από τον Σεπτέμβρη. Ούτε σχολείο είσαι να μείνεις στην ίδια τάξη ούτε δίνεις Πανελλήνιες για να σκας τόσο πια! Και να κοπείς σε 2-3 μαθήματα, δε χάθηκε ο κόσμος. Θα τα περάσεις το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζεσαι και να τα φορτώνεις όλα για τότε. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για την εξεταστική ακριβώς μετά το καλοκαίρι, επομένως θα είναι δύσκολο να μαζέψεις τα μυαλά σου για να διαβάσεις πολλά μαθήματα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Κουτσούμπας πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να βγάλει λεφτά μια φοιτήτρια, είναι με sugar daddies!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Καθηγητής φτιάχνει παρουσίαση για να κάνει expose όσους αντέγραψαν στις εξετάσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET