ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον αέρα οι μεταπτυχιακές σπουδές | Διαβάστε αναλυτικά τι παίζει!

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες πτυχιούχοι σχετικά με τον προγραμματισμό των μεταπτυχιακών τους σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια προγράμματα θα λειτουργήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4485/2017, όλα τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να επανιδρυθούν και όσα απαιτούν δίδακτρα να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από το […]

Neopolis Team

13 Ιουνίου, 2018

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες πτυχιούχοι σχετικά με τον προγραμματισμό των μεταπτυχιακών τους σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια προγράμματα θα λειτουργήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4485/2017, όλα τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να επανιδρυθούν και όσα απαιτούν δίδακτρα να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από το υπουργείο Παιδείας. Όλα αυτά, βρίσκονται στον αέρα!

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν τον Αύγουστο, με τους υποψήφιους να αποφασίζουν την τελευταία στιγμή για το μεταπτυχιακό τους. Η κύρια ανησυχία τους έχει να κάνει και με τις προθεσμίες των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, καθώς αν κρίνουν πως τα μεταπτυχιακά των ελληνικών ΑΕΙ δεν τους καλύπτουν ή δεν γίνουν δεκτοί, τότε θα χρειαστεί να φύγουν προς το εξωτερικό, αν δεν χάσουν βέβαια την διορία εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του υπουργείου Παιδείας που δεν προέβλεψε τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Μερίδιο ευθύνης βέβαια κατέχουν και τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς πολλές προτάσεις ήταν ελλιπείς και αναπέμφθηκαν, ενώ ορισμένα Ιδρύματα κατέθεσαν τον φάκελο με τις προτάσεις στο παρά τσακ από την ολοκλήρωση της προθεσμίας.

Ειδικότερα, η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους τον Ιούλιο. Με βάση τον νόμο 4485/2017, τα πανεπιστήμια έπρεπε έως το τέλος Απριλίου να υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας προς έγκριση τις προτάσεις τους για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και θα έχουν δίδακτρα, τόσο τα νέα που θα ξεκινήσουν το 2018-2019 όσο και εκείνα που θα συνεχιστούν από φέτος. Το υπουργείο διακρίνει τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα από τα δωρεάν μεταπτυχιακά, καθώς δεν είναι στόχος του να αξιολογήσει με ακαδημαϊκά κριτήρια τα μεταπτυχιακά, αλλά να ελέγξει τη σκοπιμότητα των διδάκτρων τα οποία όρισαν τα ΑΕΙ, και κυρίως το ύψος τους.

Η έκθεση σκοπιμότητας που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόταση για ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα πρέπει να περιλαμβάνει τον αναλυτικό προϋπολογισμό του (συμπεριλαμβανομένου του αναλυτικού λειτουργικού κόστους του προγράμματος), να ορίζει τις πηγές χρηματοδότησης και γενικά πόρους της λειτουργίας του, και να αιτιολογεί την ανάγκη ύπαρξης διδάκτρων και το ύψος τους (άρθρο 32 του νόμου). Ουσιαστικά, το υπουργείο επιθυμεί να θέσει φραγμό στα πολύ υψηλά δίδακτρα – στα υπάρχοντα το εύρος κυμαίνεται από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και 12.000 ευρώ. Πόσο μάλλον, που κατά το παρελθόν πολλά ΑΕΙ έχουν επικριθεί ότι αντιμετωπίζουν τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ως μία πηγή συμπλήρωσης της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης και των αμοιβών των διδασκόντων.

Ως προς τον αριθμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σήμερα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ξεπερνούν τα 700.

Εξ αυτών, στα πανεπιστήμια δίδακτρα έχει το 71% και το 29% είναι δωρεάν. Στα ΤΕΙ το σύνολο των προγραμμάτων είναι με δίδακτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των μεταπτυχιακών θα αυξηθεί, καθώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο είναι περισσότερες από τα λειτουργούντα προγράμματα, τόσο εκείνα με δίδακτρα όσο και τα δωρεάν. Στην αύξηση του αριθμού συνέβαλε το γεγονός ότι ο νέος νόμος περιορίζει τις ειδικεύσεις σε κάθε μεταπτυχιακό σε τρεις. Αρα, όσα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν περισσότερες των τριών ειδικεύσεις, ορισμένες από το 2018-2019 προτείνεται να μετατραπούν σε αυτόνομο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα έχει 143 προγράμματα και οι προτάσεις είναι περίπου 200, ενώ στο ΑΠΘ σήμερα λειτουργούν 90 μεταπτυχιακά, ενώ σχεδιάζεται να λειτουργήσουν από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά περί τα 140 προγράμματα.

Μέσα στον Μάιο άρχισε να γίνεται ο έλεγχος των φακέλων των ΑΕΙ. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν φάκελοι που επεστράφησαν στα Ιδρύματα. Οι φάκελοι αυτοί διακρίνονται σε δύο ομάδες:

• Φάκελοι για τους οποίους χρειάζονται διευκρινίσεις, οι οποίες μάλλον έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα και είναι αβλεψίες. Για παράδειγμα, υπήρξε φάκελος από τον οποίο έλειπαν σελίδες. Σε άλλη πρόταση, για το ίδιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ο αριθμός εισακτέων που αναφέρει το τμήμα είναι διαφορετικός σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρει η Σύγκλητος. Οι πανεπιστημιακοί κάποιες φορές δεν… διπλοτσεκάρουν τους αριθμούς.

• Οι φάκελοι για τους οποίους ζητούνται εξηγήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως γιατί έχουν οριστεί τόσο υψηλά δίδακτρα ή τόσο υψηλές αμοιβές για τους διδάσκοντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των διδάκτρων στην πλειονότητα των προτάσεων έχει χαμηλώσει σε σχέση με τα τωρινά, ενώ η αμοιβή των διδασκόντων κυμαίνεται περί τα 90 με 100 ευρώ την ώρα, χωρίς να λείπουν πάντως οι εξαιρέσεις όπως τα 180 ευρώ. Σύμφωνα επίσης με πανεπιστημιακούς, τα υψηλότερα δίδακτρα είναι σε προγράμματα σχολών επιστημών υγείας (π.χ. οδοντιατρική) και οικονομικών σπουδών. Επίσης, υπήρξαν αναπομπές διότι θεωρήθηκε υπερβολικό το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για έξοδα τεχνικής υποστήριξης του μεταπτυχιακού.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, θεωρεί ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν κριθεί και όλοι οι φάκελοι που έχουν αναπεμφθεί και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά το υπουργείο. Ακόμη κι έτσι, το τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει και τυπικά πριν από τα τέλη Ιουλίου, καθώς για τις προτάσεις που θα πάρουν το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας, απαιτείται να γίνει προκήρυξη με έκδοση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι υποψήφιοι θα είναι στο περίμενε, καθώς πολλοί επιθυμούν να καταθέσουν σε περισσότερα του ενός προγράμματος αίτηση, ελπίζοντας να γίνουν κατ’ αρχάς δεκτοί και, κατά δεύτερον, ότι σε κάποιο θα πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν υποτροφία. Για μία ακόμη φορά οι πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πτυχιούχοι και οι οικογένειές τους θα πληρώσουν τα χρονοβόρα γρανάζια του δημόσιου τομέα.

Υποτροφίες

Στα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα το 30% των εισακτέων θα απαλλάσσεται των διδάκτρων, δηλαδή θα παίρνουν υποτροφία. Το βασικό κριτήριο για την απαλλαγή είναι το εισόδημα – προσωπικό ή οικογενειακό- του εισακτέου. Αν οι δικαιούχοι βάσει των οικονομικών προϋποθέσεων υπερβαίνουν το 30%, η επιλογή θα γίνει σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Βεβαίως, να τονιστεί ότι οι φοιτητές επιλέγονται για τα μεταπτυχιακά βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και όχι της οικονομικής τους κατάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, η αίτηση για απαλλαγή υποβάλλεται ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών του προγράμματος. Οσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, δεν δικαιούνται απαλλαγή.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET