ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απίστευτο κι όμως …Ελληνικό | Σε τραγική κατάσταση οι φοιτητικές εστίες!

Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα και δη σε αυτές που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό φοιτητών, όσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε κάποια από τις τοπικές εστίες, δεν έχουν παρά να ευχαριστούν την τύχη τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όχι οτι μας εκλπήσσει, δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Στη χώρα μας βλέπετε, οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες των Πανεπιστημίων […]

Neopolis Team

21 Φεβρουαρίου, 2018

Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα και δη σε αυτές που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό φοιτητών, όσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε κάποια από τις τοπικές εστίες, δεν έχουν παρά να ευχαριστούν την τύχη τους. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όχι οτι μας εκλπήσσει, δε συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας βλέπετε, οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες των Πανεπιστημίων τους, θεωρούνται «άτυχοι» αν όχι σπουδαστές δεύτερης κατηγορίας…

Κι επειδή η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει επικίνδυνα, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας, απευθυνόμενοι χαρακτηριστικά προς τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, να έρθει να μείνει σε κάποια από τις εστίες, ούτως ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος τις «παροχές» που αυτές προσφέρουν στους φοιτητές.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων μάλιστα, κόλλησαν στην είσοδο του Υπουργείου φωτογραφίες που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση των φοιτητικών εστιών, τις οποίες και παραθέτουμε στη συνέχεια.

Οι φωτογραφίες που θυροκολλήθηκαν έχουν ως εξής:

bty

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Σύλλογοι Οικοτρόφων: Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Ξάνθης, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Φοιτητικής Εστίας Αθήνας, Εστίας ΤΕΙ Λάρισας, Εστίας Ρεθύμνου και επιτροπή αγώνα ΦΕΠΑ

Την Δευτέρα 12/2 συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, όπως αυτά καταγράφονται από τους ίδιους τους συλλόγους οικότροφων.

Αντί για απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών ο Υπουργός Παιδείας, σε μια εμφάνιση υποψήφια για Όσκαρ υποκριτικής (αν όχι υποκρισίας), έφερε την πραγματικότητα στα μέτρα του!

Όχι μόνο δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα συγκεκριμένα αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορεί ότι πρόκειται για “καταστροφολογία”, ότι πολλά από τα προβλήματα “έχουν βελτιωθεί” και άλλα είναι ανύπαρκτα!!!

Οι εστιακοί φοιτητές τον προσκαλούμε να έρθει να μείνει στην εστία μας και να δει ο ίδιος την κατάσταση. Θα χαρούμε

Γιατί παραμένουν οι εργολάβοι να λυμαίνονται τις ανάγκες μας; Γιατί η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει αποκαταστήσει την σίτιση στη ΦΕΑ, την θέρμανση στη ΝΦΕΕΜΠ, το ζεστό νερό στο Ρέθυμνο και την Χαλκίδα; Γιατί δεν έχει γίνει απολύμανση στη ΦΕΠΑ, παραμένουν ασυντήρητες οι υποδομές στην εστία της Πάτρας, του ΑΠΘ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, κοκ ; Γιατί πληρώνουν νοίκι οι εστιακοί της Λάρισας; Πόσα χρόνια χρειάζεται η κυβέρνηση για να υπογράψει την δημιουργία έστω μιας καινούριας εστίας, την ανακαίνιση της ΦΕΑ, της ΦΕΕΜΠ, της εστίας Χαλκίδας και του του Β΄ κτιρίου της ΦΕΠΑ;

Για άλλη μια φορά “φόρτωσε” όλα τα προβλήματα σε μια κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από ομάδα φοιτητών η οποία έληξε πριν από 2 μήνες! Όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων η κυβέρνηση τρέχει να τα ικανοποιήσει σε ένα βράδυ. Όταν όμως πρόκειται για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών χρειάζεται μήνες, χρόνια και …δεκαετή σχέδια!

Όσο για τις υποδείξεις του κ. Υπουργού προς τους φοιτητές για το πώς πρέπει να αγωνίζονται τον ενημερώνουμε ότι οι οικότροφοι μέσα από τους συλλόγους τους θα αποφασίζουν οι ίδιοι τα αιτήματα και τις μορφές πάλης τους και δεν θα ζητάνε την άδεια του υπουργού!

Στο ρεσιτάλ του ο υπουργός ζήτησε “συνεννόηση” για να λυθούν τα προβλήματα. Την διάθεση συνεννόησης του Υπουργού οι οικότροφοι φοιτητές την εισέπραξαν όταν έστειλε τα ΜΑΤ να τους υποδεχτούν στο Υπουργείο Παιδείας με γκλομπ και χημικά επειδή διεκδίκησαν να ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια των εστιών! Την εισέπραξαν όταν οι διορισμένες διοικήσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μοίραζαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ή πέταγαν τις ευθύνες στις διοικήσεις των σχολών.

Τέλος όσον αφορά το “άγχος” του για να μην θιγεί η εικόνα του πανεπιστημίου τον ενημερώνουμε ότι ο ίδιος, με την πολιτική που εφαρμόζει, υποβαθμίζει όχι μόνο την εικόνα του πανεπιστημίου αλλά και τις ζωές μας! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις εστίες: την υποχρηματοδότηση, τα προκλητικά συμβόλαια εκατομμυρίων με τους εργολάβους, τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την υποβάθμιση, τα ενοίκια σε μια σειρά εστίες, την μη ανέγερση νέων εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Αυτή η πολιτική οδηγεί εκατοντάδες φοιτητές να πετιούνται έξω από τις εστίες, να διακόπτουν τις σπουδές τους, να αναγκάζονται να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα, να ζούνε σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε αρκετές εστίες.

Αναμένουμε τον Υπουργό να έρθει να μείνει στην εστία μας!

Μέχρι τότε αποφασίζουμε να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Οικοτρόφων την Τρίτη 20/2 στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας και να του παρουσιάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστίες!

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 – Πρεμιέρα με «Νέα Ελληνική Γλώσσα» για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη γνωστός τράπερ που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές, για κατοχή μαχαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα – Τα θέματα και οι απαντήσεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Τελευταίο τσεκ πριν τις Πανελλήνιες – Τι επιτρέπεται και τι όχι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι!

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET