ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Ακόμα δεν μπήκε το καλοκαίρι και τροπικές μέδουσες εμφανίστηκαν στις παραλίες!

Δεν ξεκινήσαμε καλά... 🥲

Neopolis Team

29 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα τιτιβίσματα των summer people έχουν αρχίσει να ακούγονται, καθώς προετοιμάζονται για την άφιξη της εποχής τους. Από τη μία μπαίνει Απρίλιος, από την άλλη η θερμοκρασία έχει κάνει τα κοντομάνικα να ξεπροβάλλουν πρόωρα, πώς να μην μπεις στο mood της πιο ξέγνοιαστης εποχής του χρόνου;

Ξέγνοιαστης, λέμε τώρα, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει βαλθεί να μας φορτώνει μια μεγάλη έγνοια κάθε φορά που μπαίνουμε στη θάλασσα: τις μέδουσες. Οκ, δεν είναι κάτι που θα μας κάνει να σταματήσουμε να ανυπομονούμε για το ελληνικό καλοκαιράκι, αλλά ξεκάθαρα «κλέβει» από την εμπειρία.

Ειδικά όταν καλά-καλά δεν έχει μπει η εποχή και τα νέα για καταδρομή μεδουσών στα θαλασσινά νερά κυκλοφορούν ήδη. Οι ακτές της Ρόδου είναι από τις πρώτες τους στάσεις για #vacay2024, καθώς όπως μας ενημερώνει το νησί, έχουν παρατηρηθεί ήδη σε αρκετές παραλίες του νησιού.

Για να την εντοπίσουμε αλλά και να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα, ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου γνωστοποιεί την παρουσία τους στις θάλασσες του νησιού, καθώς επίσης μοιράζεται μερικά χρήσιμα infos. Ανάμεσά τους η ονομασία του είδους, Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, η οποία έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά – φτάνοντας ακόμα και το 1 μέτρο.

Το καίριο ερώτημα όμως, είναι πώς αντιμετωπίζεται ένα τσίμπημα από την Rhopilema nomadica. Τα βήματα λοιπόν, παρουσιάζονται παρακάτω:

Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!

Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!

Δε καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.

Δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου μας προτρέπει ακόμα, σε περίοδο έξαρσης του φαινομένου, να αποφεύγουμε να κολυμπάμε σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να επιστρέψουμε γρήγορα και με ασφάλεια και να εφαρμόσουμε τα παραπάνω.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET