ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«ΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ» | Μην κάνεις οτι δε βλέπεις, υπέγραψε το ψήφισμα!

Τις τελευταίες ημέρες, έχει κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα ψήφισμα κατά της βίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Μάλιστα, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ήδη 576 υπογραφές, με στόχο τις 1.000. Σε περίπτωση που αυτός ο στόχος επιτευχθεί, το ψήφισμα θα αποσταλλεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως Neopolis.gr, […]

Neopolis Team

5 Νοεμβρίου, 2017

Τις τελευταίες ημέρες, έχει κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα ψήφισμα κατά της βίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Μάλιστα, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ήδη 576 υπογραφές, με στόχο τις 1.000. Σε περίπτωση που αυτός ο στόχος επιτευχθεί, το ψήφισμα θα αποσταλλεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ως Neopolis.gr, προφανώς και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή βίας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ (κι όχι μόνο) καθώς και σε οποιαδήποτε πολιτικά, πόσο μάλλον κομματικά, συμφέροντα. Συνεπώς, παραθέτουμε το εν λόγω ψήφισμα ευελπιστώντας πως πρόκειται για μια ανεξάρτητη φοιτητική κίνηση κι όχι μια υποκινούμενη ενέργεια πολιτικών συμφερόντων.

Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, χρειάζονται πραγματικές αλλαγές με βαθύτατες τομές. Δεν αρκεί να …φορέσουν τα ρούχα τους αλλιώς!


Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση προϋποθέτει ελευθερία στην έκφραση και διακίνηση των ιδεών και δημοκρατικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αντίθετα, φαινόμενα εκφοβισμού, βίας και ανομίας, υποβαθμίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης και παρακμής τους.

Δυστυχώς, στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, η παραβατικότητα και η βία, έχουν πλέον παγιώσει την αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου, προσβάλλοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια όσων διδάσκουν και φοιτούν σε αυτά.

Ας δούμε ενδεικτικά, μερικά πρόσφατα παραδείγματα:

  • Τον Φεβρουάριο, ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συριγός έκανε παρατήρηση σε αντιεξουσιαστές που έβαφαν τοίχο εξωτερικά του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε ο ξυλοδαρμός του και σε επόμενες μέρες, η καταστροφή εξοπλισμού προς ματαίωση εκδήλωσης όπου ομιλούσε ο συγκεκριμένος καθηγητής, αλλά και η ονομαστική επικήρυξή του σε διάσπαρτες αφίσες.
  • Τον Ιούνιο, εκατοντάδες φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαίτησαν επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τα ναρκωτικά, τη πορνεία και τη βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο campus τους, όταν μάλιστα έφτασαν να βρουν μέχρι και νεκρούς χρήστες εντός του.
  • Τον Οκτώβριο, αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει μόνιμα χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), εμπόδισαν δια της βίας τη διεξαγωγή εκδήλωσης με θέμα τον εθελοντισμό, ξυλοκοπώντας φοιτητές αλλά και ομιλητή ΑμεΑ, με 80% αναπηρία αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο και λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την πραγματική και ουσιαστική συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμών της Πολιτείας.

Έτσι, υπερβαίνοντας κάθε κομματικό, συνδικαλιστικό ή παραταξιακό στεγανό, οι Φοιτητές των Ελληνικών ΑΕΙ απαιτούμε:

  • Από τις Πρυτανικές Αρχές, να καταγγέλλουν όλα τα αυταρχικά και βίαια περιστατικά στις Εισαγγελικές Αρχές, όπως προβλέπει ο Νόμος 4485/2017, στο Άρθρο 3, Παράγραφο 2.
  • Από τις Εισαγγελικές Αρχές, να αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες αυτές ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας, απαιτώντας την άμεση συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών.
  • Από τις Αστυνομικές Αρχές, να τις διαχειρίζονται επίσης ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας, και να μην εμφανίζονται «κατόπιν εορτής» όπως κατά κανόνα συμβαίνει.
  • Τέλος, από τις Πολιτικές Αρχές, και πρωτίστως, απ’ τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, να συνδράμουν στις ενέργειες των ανωτέρω θεσμών και όχι να τις παρεμποδίζουν.

Δυστυχώς, σχετικά με τα προαναφερθέντα ακραία περιστατικά στο ΑΠΘ, ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου, καταλόγισε ευθύνες στο φοιτητικό κίνημα που θεωρεί ότι δεν είναι τόσο «ρωμαλέο» όσο θα έπρεπε.

Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη την αντίληψη, οι φοιτητές να καλούνται να αντιμετωπίσουν εμπόρους ναρκωτικών ή να διαχειριστούν ακραία περιστατικά βίας εντός των Πανεπιστημίων μας.

Οι Φοιτητές των Ελληνικών ΑΕΙ διεκδικούμε και απαιτούμε τα Πανεπιστήμια που μας αξίζουν.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Το γατάκι που σώθηκε από τουρίστρια στις Σπέτσες έχει Insta και είναι το αγαπημένο μας προφίλ!

ΕΛΛΑΔΑ

Το «Νησί των Νεκρών» είναι το ελληνικό νησάκι στο οποίο δε θα κλείσουμε ποτέ διακοπές!

ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στα σόσιαλ μίντια με τον θάνατο του Manolo σε ηλικία μόλις 26 ετών!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέχρι την Πέμπτη η προθεσμία – Τα τμήματα που κερδίζουν τις προτιμήσεις!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET