fbpx

Πρόεδροι τμημάτων Βιολογίας ζητούν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα Πανεπιστήμια!


Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των πανεπιστημίων γίνονται όλο και πιο έντονες όσο πλησιάζει ο καιρός, ενώ και οι απαιτήσεις πρυτάνεων/καθηγητών προς το Υπουργείο Παιδείας πληθαίνουν. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θεωρεί ελλιπή τα μέτρα, με τους προέδρους όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας να φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός φοιτητών και διδακτικού/διοικητικού προσωπικού.

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές πρέπει να το έχουν λίγο παραπάνω καημό το θέμα του εμβολίου (λόγω του αντικειμένου που διδάσκουν λογικά), αφού χθες μιλάγαμε και για την περίπτωση ενός ακαδημαϊκού του ΕΚΠΑ που έστειλε μέιλ σε φοιτητές του, λέγοντας πως εφόσον δεν πιστεύουν στη σημασία του εμβολίου δεν αξίζει καν να επιλέξουν το μάθημά του, γιατί έχουν αποτύχει ήδη.

Λίγες ώρες αργότερα λοιπόν, πληροφορίες του esos.gr κάνουν λόγο για επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας από τους επτά προέδρους των εν λόγω τμημάτων, όπου ζητείται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, η αποδοτικότητά του έχει επιβεβαιωθεί ύστερα από 9 μήνες που ξεκίνησε η διαδικασία, ενώ θεωρούν τα test Covid ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

H επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ άφησε ένα δυσαναπλήρωτο μαθησιακό κενό. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα Τμήματα Θετικής Κατεύθυνσης, εφόσον η εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει εξ αποστάσεως. Εκτιμούμε ότι η απώλεια ενός ακόμη εξαμήνου θα είναι καταστροφική, διότι το μαθησιακό έλλειμμα των φοιτητών μας θα καταστεί μη αναπληρώσιμο.   

Ως εκ τούτου, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Στόχος των διδασκόντων είναι η ασφαλής και αδιατάρακτη ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων μας και γενικότερα των ΑΕΙ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας παρέχει η επιστήμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19.

Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και Rapid τεστ βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα. Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού,  λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις περιοχές της χώρας σε μία πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων.

Η πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου. Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση της χώρας να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Εκ μέρους των Προέδρων όλων των Βιολογικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας:

-Καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

-Καθηγητής Μηνάς Γιάγκου, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Α.Π.Θ.

-Καθηγητής Δημήτρης Καρπούζας, Πρόεδρος Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Καθηγητής Παναγιώτης Κατσώρης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

– Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Μαραγκός, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

-Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστείδης Παρμακέλης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ

-Καθηγήτρια Αικατερίνη Χλίχλια, Πρόεδρος Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δ.Π.Θ.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET