ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητές ΑΕΙ: Ναι στα δια ζώσης μαθήματα, ακατανόητη η 100% πληρότητα στα αμφιθέατρα!

Ζητούν επίσης τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας όπου απαιτείται.

Neopolis Team

23 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Νομική Σχολή Αθηνών είναι αυτή που βγήκε πρώτη να ανακοινώσει ότι το νέο εξάμηνο θα ξεκινήσει εξ αποστάσεως, αλλά κρίνοντας από τα παράπονα των πανεπιστημίων απέναντι στον τρόπο που έχει αποφασιστεί να γίνει η επιστροφή στα αμφιθέατρα, δεν πιστεύουμε ότι θα είναι και η τελευταία.

Σίγουρα πάντως τα περισσότερα Ιδρύματα έχουν γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα μέτρα και τις προϋποθέσεις που έχουν παρθεί, με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) να επισημαίνει τα κενά τους και να εκφράζει τις προσδοκίες της για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά, μέσω ανακοίνωσής της. Την ίδια στιγμή, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συζήτησαν επί του θέματος στη χθεσινή Σύνοδο που πραγματοποίησαν, κατά την οποία ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Μία από αυτές είναι ότι δεν μπορούν να διενεργούν ελέγχους πιστοποιητικών, με το Υπ. Παιδείας να έχει δώσει λύση μέσω της χρήσης του edupass και την πρόσληψη ειδικού προσωπικού αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Σε γενικότερα πλαίσια πάντως, τα πανεπιστήμια επιθυμούν να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και να υποδεχθούν ξανά τους φοιτητές.

Η ΠΟΣΔΕΠ από την άλλη, στηρίζει επίσης το άνοιγμα των Σχολών, αλλά με τα σωστά βήματα. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, αυτό πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, που σημαίνει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου για «δια ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).

Ζητά λοιπόν να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εκπαίδευσης και να εξασφαλιστούν γενικότερα οι απαραίτητες συνθήκες, που μαζί με τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να φέρουν οι φοιτητές θα δημιουργούν το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον.

Όσο για εκείνους που δε θα επιθυμούν να πληρούν κάποια από τις προϋποθέσεις (εμβόλιο, τεστ Covid), προτείνει να παρέχεται η δυνατότητα αναστολής φοίτησης πέραν των κειμένων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο. Επιπλέον, παρότι στηρίζει το άνοιγμα των ΑΕΙ, τάσσεται ταυτόχρονα υπέρ της δυνατότητας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή μικτού τρόπου διδασκαλίας, σε περιπτώσεις που το απαιτούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για το άνοιγμα των πανεπιστημίων:

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΠΕΠ, σε συνέχεια της απόφασης της 20-7-2021 [1], σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, επαναλαμβάνει και εξειδικεύει τις θέσεις της ως εξής:

Θεωρεί ότι, μετά από σχεδόν 3 εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η επιστροφή όμως στην «δια ζώσης εκπαίδευση» και το άνοιγμα των πανεπιστημίων θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους. Απαιτείται η εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που οι επιτροπές των ειδικών προτείνουν.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων), να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους, με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, και παράλληλα να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση. Ο προγραμματισμός και η εφαρμογή των δράσεων αυτών πρέπει να επισπευσθούν, και τα πανεπιστήμια να ενισχυθούν οικονομικά με την απαιτούμενη έκτακτη χρηματοδότηση.

Το απαραίτητο και πρωταρχικό όμως μέσο για την ομαλή επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι. αποτελούν οι εμβολιασμοί, διότι είναι το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας και για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ προτρέπει και κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να εμβολιαστούν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, επειδή ο εμβολιασμός πρέπει να στηρίζεται στην πειθώ και όχι τον εξαναγκασμό, για τους φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είτε να διενεργούν τακτικά rapid ή μοριακό τεστ, ώστε να μπορούν να προσέρχονται στους χώρους των Ιδρυμάτων και να παρακολουθούν τα μαθήματα, προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα αναστολής φοίτησης πέραν των κειμένων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο.

Η εξαγγελία του Υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει την απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και στη βελτίωση των υποδομών για τη διασφάλιση της καταλληλότητας των χώρων εκπαίδευσης και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες τις πολιτείας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων για τις ελλείψεις, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι η επιστροφή στη διδασκαλία με φυσική παρουσία θα επιδιωχθεί ενόσω η πανδημία συνεχίζεται.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).

Η Ε.Γ., τονίζοντας ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης, ζητά να δίνεται ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και υπερβαίνουν τα όρια του λελογισμένου επιδημιολογικού ρίσκου. Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία.

Η Ε.Γ., πέραν των μέτρων εκείνων που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζητά επίσης την εφαρμογή με συνέπεια ευρύτερων μέτρων και πολιτικών περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. Παράλληλα ζητά ενίσχυση του προσωπικού των Ιατρικών Σχολών οι οποίες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ευρύτερα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET