ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ανεπαρκή τα μέτρα για το άνοιγμα των Παν/μίων – Κίνδυνος επιστροφής στα online!

Καταλάβαμε... Πάλι εξ αποστάσεως θα τη βγάλουμε.

Neopolis Team

21 Σεπτεμβρίου, 2021

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιστροφή στα αμφιθέατρα δεν επαρκούν. Σαν απαραίτητη προϋπόθεση έχουν οριστεί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης, καθώς και τα αρνητικά τεστ Covid, τα οποία όμως από μόνα τους δεν είναι ικανά να προσφέρουν απόλυτη προστασία. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για αποστάσεις και αποφυγή συνωστισμού ήρθαν για να μείνουν λίγο παραπάνω απ’ όσο πιστεύαμε και σε συνδυασμό με τα παραπάνω να εξασφαλίσουν ένα όσο το δυνατόν πιο… Covid free περιβάλλον.

Πολλοί λοιπόν, είναι αυτοί που θεωρούν πρόχειρη δουλειά το άνοιγμα των πανεπιστημίων (και των σχολείων), αναμένοντας μάλιστα την επιστροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ύστερα από κάποιο καιρό. Ανάμεσά τους, όπως διαβάζουμε στο Voria.gr, βρίσκεται και η επιτροπή που ορίστηκε από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, εκτιμώντας ότι:

Η δρομολογούμενη δια ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα αυτά σε κλίμα έντασης – πόλωσης, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξαρση της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και την αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ο ΕΣΔΕΠ δε θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετά, καθώς το μεγαλύτερο λάθος τους είναι ότι αφήνουν εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης την πλειονότητα των καθηγητών, των φοιτητών και του διοικητικού προσωπικού, καθώς δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό.

Ανάγκη για επιπλέον επείγουσες ενέργειες

Η ίδια επιτροπή λοιπόν, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Ηλία Κονδύλη, προτείνει μια σειρά από επιπλέον ενέργειες, όπως η ύπαρξη μέτρων πρόληψης και φυσικής/σωματικής αποστασιοποίησης εντός του campus, δηλαδή τήρηση αποστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απολύμανση του αέρα με τη χρήση ειδικών συσκευών απολύμανσης (με χρήση φίλτρων HEPA και, αν είναι δυνατόν, δυνατότητα φωτοκατάλυσης), εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας με επαρκή αερισμό τους, απολύμανση των χρησιμοποιούμενων επιφανειών, πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών τμημάτων και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Επίσης, ζητά την συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση εντός του campus στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνον στους ανεμβολίαστους. Για το λόγο αυτόν προτείνει εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus και διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (screening), αλλά και δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε συμπτωματικούς ασθενείς (testing) και εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών των τελευταίων.

Ζητά, παράλληλα, επιτάχυνση των εμβολιασμών με δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του campus του ΑΠΘ και στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης των φοιτητών, εργαζόμενων και διδασκόντων με ευθύνη του ΕΟΔΥ και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τέλος, θέτει ζήτημα αύξησης των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από και προς την πανεπιστημιούπολη, αλλά και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης της διάδοσης του SASR-CoV-2 στις φοιτητικές εστίες, την Πανεπιστημιακή Λέσχη, το Γυμναστήριο κ.λπ.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φαρμακευτική ΑΠΘ: Σε τραγική κατάσταση το τμήμα – Κινδυνεύει λόγω υποστελέχωσης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Ν. Κεραμέως δήλωσε ότι μιλάει συστηματικά με τους φοιτητές για τα μέτρα που παίρνει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η διαδικασία εξετάσεων αναγνώρισης τίτλου για πτυχιούχους Ιατρικής και Οδοντιατρικής από παν/μια του εξωτερικού!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών κέρδισαν την 1η θέση σε παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET