ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μια: Μέσω edupass η είσοδος των φοιτητών – Προσλήψεις για έλεγχο των πιστοποιητικών!

Άλλη μία πλατφόρμα στις ζωούλες μας.

Neopolis Team

15 Σεπτεμβρίου, 2021

Λίγο πριν αρχίσουμε να αγχωνόμαστε στ’ αλήθεια για το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα Σεπτεμβρίου και τα πανεπιστήμια δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να ελέγχουν την είσοδο των φοιτητών, το Υπ. Παιδείας εμφανίστηκε με ιδέα: τη θεσμοθέτηση ειδικής πλατφόρμας, με όνομα edupass.gov.gr και ρόλο τον έλεγχο των προϋποθέσεων για φυσική παρουσία σε σχολεία και ΑΕΙ.

Πώς θα λειτουργεί το edupass.gov.gr:

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας. 

Οι φοιτητές θα δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρείται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test).

Η εν λόγω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Προσλήψεις υπαλλήλων για τον έλεγχο πιστοποιητικών/αρνητικών test 

Όπως σημειώνεται στη σελίδα του Υπ. Παιδείας, θα δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, με ανώτατο όριο διάρκειας τους 6 μήνες και με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αρμόδιο για τη σύναψη καθώς και την έγκριση δαπάνης της δημόσιας σύμβασης είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει από τη σύναψη των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων αυτών υπαλλήλων, εικάζεται ότι ο μέσος όρος σε κάθε ίδρυμα θα είναι περίπου 20, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε πανεπιστήμιο. Επίσης, το γεγονός ότι η ύπαρξή τους θα περιορίζεται αυστηρά στον έλεγχο, είναι ένας τρόπος να διασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων. Το ίδιο μάλιστα, καλεί τους πρυτάνεις να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό, καθώς θεωρεί ότι είναι η μόνη λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Οι πανεπιστημιακοί από την άλλη δεν έχουν την ίδια αισιοδοξία για το νέο ακαδημαϊκό έτος που έρχεται, ζητώντας να υπάρχει η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης παράλληλα με τις δια ζώσης διαλέξεις. Κάτι σαν εναλλακτική λύση δηλαδή, σε περίπτωση που δε λυθούν άμεσα τα ζητήματα του ελέγχου και δε δώσουν τα φώτα τους οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα των Σχολών, όπως σχολίασε ο πρύτανης του ΕΜΠ συγκεκριμένα, στην «Καθημερινή».

Υψηλά και αισιόδοξα τα ποσοστά εμβολιασμών στους φοιτητές

Κατά τ’ άλλα, το κλίμα για την επιστροφή στα αμφιθέατρα θεωρείται αρκετά ευνοϊκό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού στους φοιτητές είναι υψηλά. Η Υπ. Παιδείας σχολίασε μέσω post της τα συγκεκριμένα νούμερα, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

https://www.facebook.com/NikiKerameus/posts/2938671189708006

Τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας όμως είναι αρκετά παραπάνω και μιλούν αναλυτικότερα για 377.080 φοιτητές από τους 513.151 συνολικά (73,55%) που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Εξ αυτών, οι 349.206 (το 68%) έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις και οι 27.874 (26,5%) έχουν νοσήσει. Άλλοι 136.071 φοιτητές (ποσοστό 26,5%) είναι ανεμβολίαστοι.

Ανά πανεπιστήμιο, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων εξακολουθεί να έχει το ΕΜΠ με 78% και ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΕΚΠΑ (73%) και τα ΠΑΠΕΙ και Πάντειο (72% έκαστο).

Το μικρότερο ποσοστό εμβολιασθέντων σημειώνεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (58%) εάν εξαιρέσουμε τις τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που όλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά. Ταυτόχρονα, οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης (από 7% έως 11%).

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET