ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική Σχολή Αθηνών: Εξ αποστάσεως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του εξαμήνου!

Κάτι μας λέει ότι με τηλεκπαίδευση θα τη βγάλουμε και φέτος.

Neopolis Team

22 Σεπτεμβρίου, 2021

Να ‘μαστε εδώ λοιπόν, να παρακολουθούμε την πρώτη Σχολή να ανακοινώνει το εξ αποστάσεως ξεκίνημα του χειμερινού εξαμήνου τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Η απόφαση ήρθε παρά τις οδηγίες του Υπουργείου για δια ζώσης διαλέξεις και παρότι οι περισσότεροι φοιτητές ολοκλήρωσαν τη διαδικασία του εμβολιασμού, πράγμα που έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις από πλευράς τους.

Το ΕΚΠΑ μάλιστα σημειώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών και παρ’ όλο που έχει τεθεί σαν βασική προϋπόθεση για τις δια ζώσης διαλέξεις, αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί…

Τίποτα δε μας εκπλήσσει όμως πλέον, από τη στιγμή μάλιστα που τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν επισημάνει πολλές φορές την ανεπάρκεια των μέτρων, όπως πρόσφατα το ΑΠΘ και την αδυναμία τήρησης αυτών για την επιστροφή στα αμφιθέατρα. Μπορεί λοιπόν εμείς να προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη μας είσοδο ύστερα από 1,5 χρόνο απουσίας, αλλά η απόφαση της Νομικής Αθηνών είναι σαν να μας λέει «μην είστε και τόσο σίγουροι»… Από τη στιγμή που έγινε η αρχή, είναι λογικό να αναμένουμε και τη συνέχεια.

Το βασικό πρόβλημα για τη Νομική Σχολή είναι τα μέτρα τα οποία έχουν οριστεί (όπως οι αποστάσεις δύο μέτρων), καταλήγοντας ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν λόγω έλλειψης χώρου. Γι’ αυτό λοιπόν, ύστερα από συνέλευση που πραγματοποίησε, έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση τον Νοέμβρη. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κοσμήτορας Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος στα ΝΕΑ, η απόφαση δεν είναι οριστική και σε περίπτωση που η διοίκηση καλυφθεί από τη νέα Υπουργική Απόφαση, θα επανατοποθετηθεί.

Η ανακοίνωση της Σχολής:

Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ στη συνεδρίαση της 15.9.2021 με βάση την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400 της 12.9.2021 (ΦΕΚ 4206 τ. Β΄) και την από 13.9.2021 επιστολή του Πρύτανη με τις θέσεις / προτάσεις του Ιδρύματος, συζήτησε τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ και τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει για την δια ζώσης διεξαγωγή των μαθημάτων, η ΓΣ κατέληξε ομοθύμως και με απόλυτο σεβασμό όλων των επιμέρους απόψεων στις κάτωθι κατευθυντήριες γραμμές.

Στόχος της Σχολής είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτουμένων ελέγχων:

 Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

 Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως. 

 Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα δια ζώσης. Τυχόν αποκλίσεις θα υπάρξουν σε εξαιρετικές περιστάσεις και με αιτιολογημένη κρίση από τον υπεύθυνο του μαθήματος.

 Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.

Ο Κοσμήτορας Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος

Σήμερα η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων 

Η πρώτη απόφαση που τάραξε τα νερά λίγο πριν το άνοιγμα των πανεπιστημίων έγινε, ωστόσο για σήμερα είχε προγραμματιστεί και Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, από την οποία περιμένουμε επιπλέον σχετικές αποφάσεις. Βασικά θέματα συζήτησης είναι η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και η λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς και οι ανακοινώσεις αναφορικά με την εφαρμογή υγειονομικών και άλλων μέτρων, ενώ σύμφωνα με το esos.gr, οι Πρυτάνεις έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την οδηγία της κυβέρνησης για αποκλειστικά δια ζώσης μαθήματα, οπότε… το βλέπουμε να έρχεται το online κι από άλλες πλευρές. 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET