ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

12 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τη γλιτώσεις και να μην κολλήσεις καμία γρίπη!

Προσέχουμε για να έχουμε... την υγειά μας!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

17 Φεβρουαρίου, 2020

[cover]

Κάθε χρόνο έρχεται εκείνη η περίοδος που σκάει μια γρίπη ρίχνοντας το μισό πληθυσμό της χώρας στο κρεβάτι και κάνοντας τον άλλον μισό να ζει με τον φόβο μην τυχόν και κολλήσει και βρεθεί στην ίδια μοίρα με τους πρώτους. Αν ανήκεις σε αυτούς που αρρώστησαν ήδη, σου εύχομαι περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Αν πάλι είσαι από αυτούς που γλίτωσαν από της γρίπης τα δόντια και θέλεις η τύχη σου να συνεχίσει να δουλεύει, τότε υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ακολουθήσεις και να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου. Και όχι το να κυκλοφορείς με μία ιατρική μάσκα παντού, δεν είναι σ’ αυτά. 

Ναι, ο κορονοϊός μας έχει επηρεάσει, όσο ατρόμητο στυλ κι αν πουλάμε, οπότε και στάθηκε αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο. Αλλά για μια στιγμή, θυμηθήκαμε ότι λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει η είδηση της εξάπλωσής του και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κίνα με την πάρτη του, προλάβαμε να περάσουμε ένα γερό κρεβάτωμα. Εμείς και όσοι γνωρίζουμε.

Γενικότερα λοιπόν, είναι καλό να ξέρουμε δυο πράγματα παραπάνω όσον αφορά γρίπες και ιώσεις (ασχέτως ποια βρίσκεται στα trendings κάθε φορά), για να μπορούμε να προφυλαχτούμε. Δεν πρόκειται να σκοτιστεί ο άλλος να μη σε κολλήσει, οπότε πρέπει να φροντίσεις μόνος σου γι’ αυτό.

#1 Υγιεινή διατροφή is calling

Μπορεί να έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για τη σημασία της σωστής διατροφής, όμως αν δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να την υιοθετήσεις, τότε πότε; Τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και ορισμένα όσπρια θα ενδυναμώσουν τον οργανισμό σου, ώστε να μην πέφτει θύμα της όποιας γρίπης με το καλησπέρα σας. Ωστόσο, η κατανάλωση συγκεκριμένων λαχανικών (βλ. σπανάκι, μπρόκολο, καρότο, μωβ λάχανο, πιπεριά, κ.ά.), βοηθά ιδιαίτερα στην αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο αντιπαθές κι αν σου είναι αυτό το επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας, πρέπει να το υποστείς.

#2 Άσε το χώρο σου να ανασάνει 

Δεν είναι ανάγκη να μένεις 24/7 με ανοιχτά παράθυρα για να πούμε ότι αερίστηκε το σπίτι. Ένα μισαωράκι είναι αρκετό για να φανείς γενναιόδωρος. Κατά προτίμηση την ημέρα, που έχει λίγο ήλιο και δεν ψοφάς από το κρύο, ιδιαίτερα αν έξω έχει χειμώνα. Ο αέρας μέσα στο σπίτι πρέπει να ανανεώνεται, είτε είσαι ήδη άρρωστος είτε είσαι υγιέστατος.

#3 Τα ποτά και τα ξενύχτια είναι για τους αδύναμους…

...οργανισμούς. Κυριολεκτικά. Το ότι το αλκοόλ και η διαταραχή του βιολογικού σου ρολογιού δεν αποτελούν βάλσαμο για τον οργανισμό σου, το ξέρεις λογικά. Το να μείνεις μακριά τους για πολύ όμως, το λες και σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και πάλι, καλό είναι να μην υπερβαίνεις τα όρια και να φροντίζεις να ξεκουράζεσαι, αντί να ξυπνάς κάθε ΣΚ με hangover. Φυσικό κι επόμενο ο οργανισμός σου να αποδυναμώνεται με αυτόν τον τρόπο και να γίνεται εύκολα στόχος του όποιου ιού ή γρίπης κυκλοφορεί. Διαλέγεις και παίρνεις: καταπονημένος οργανισμός και κρεβάτωμα κάθε τρεις και λίγο ή με ρέγουλα τα ποτά και τα ξενύχτια; Σε χάλασε δηλαδή να πάρεις καμιά πορτοκαλάδα πού και πού;

#4 Σαπούνι και νερό ftw

Προφανώς και δε μιλάω για υπερβολές. Θέλει μια ισορροπία αυτό το ζήτημα. Πλένε τα χέρια σου όποτε επιστρέφεις σπίτι σου και πριν το φαγητό (εντάξει προφανώς και όποτε τα νιώθεις βρώμικα ή έρχεσαι σε επαφή με άρρωστο) και πιστεύω είσαι καλυμμένος. Γιατί αν αρχίσεις τα αντισηπτικά, το σαπούνισμα και τα υγρά μαντηλάκια κάθε λίγο και λιγάκι, τότε δίνεις σήμα στον οργανισμό σου να μην αγχώνεται με την καταπολέμηση βακτηρίων κλπ, αυτός βολεύεται και τρέχα γύρευε μετά άμα γίνει κάνα κακό και χρειαστεί να μπει σε εγρήγορση. Γι’ αυτό, μη βλέπω χέρια που ακουμπάνε τις χειρολαβές στα ΜΜΜ με μαντηλάκια!

#5 Tα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου

Υπάρχει ένα κενό στο προηγούμενο tip και θα καλυφθεί ευθύς αμέσως. Διότι ναι μεν δε χρειάζεται να απολυμάνεις τα χέρια σου με το που ακουμπήσεις κάτι πέραν του εαυτού σου, αλλά από την άλλη, δε χρειάζεται και να ακουμπάς στόματα, μύτες, μάτια με τα βρωμόχερά σου, μιας και αποτελούν σημεία απ’ όπου εισέρχονται τα μικρόβια στον οργανισμό. Όλοι λίγο πολύ έχουμε το κακό συνήθειο να τρώμε τα νύχια μας, να τρίβουμε τα μάτια μας και γενικότερα να ενοχλούμε το πρόσωπό μας, αλλά είναι ένα κακό συνήθειο όπως είπαμε… Άμα θες να κολλήσεις, αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις.

#6 Πού πας χωρίς βιταμίνη D;

Παρότι ζούμε σε μια χώρα που από ήλιο άλλο τίποτα, πολλοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Και αυτή η έλλειψη προκαλεί με τη σειρά της προβλήματα στην καρδιά, στα κόκκαλα, καθώς και στο ανοσοποιητικό. Αντί λοιπόν να κάθεσαι μέσα τα πρωινά, προσπάθησε να περνάς χρόνο έξω όσο ακόμα έχει φως, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες. Να σε βλέπει λίγο ο ήλιος, ρε παιδί μου (το αντηλιακό σου μην ξεχνάς μόνο). Λύση επίσης μπορείς να βρεις και στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως αυγά, μανιτάρια, σολομό, τόνο και μοσχαρίσιο συκώτι. Με αυτό το τελευταίο, θα μοσχοβολήσει και το σπίτι σου τυχερούλη.#noot

#7 Η άσκηση δεν καταπολεμά μόνο την κυτταρίτιδα

Σημασία βέβαια δεν έχει τόσο ο σκοπός για τον οποίο θα βάλεις την άσκηση στη ζωή σου. Σημασία έχει ότι όσο εσύ παραμένεις φιτ, προσφέρεις και άλλα καλά στο σώμα σου, οπότε είμαστε οκ. Συνέχισε έτσι. Συγκεκριμένα όμως, η άσκηση κρατά μακριά χρόνιες ασθένειες, μειώνει το στρες (και το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου), καθώς επίσης ενισχύει και βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει πιο γρήγορα το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Πάρε τα βουνά λοιπόν, ή κάνε ότι τα παίρνεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου.

#8 Τσάι Νερό με λεμόνι στο μπαλκόνι

…Και η αγωνία για το αν θα τη γλιτώσεις ή όχι δε θα φουντώνει. Ναι οκ, κακό. Στο δια ταύτα λοιπόν. Οι ιδιότητες που έχει το λεμόνι είναι γνωστές (μεταξύ άλλων είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, ενισχύοντας έτσι τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις). Είναι καλό λοιπόν να το συμπεριλαμβάνεις είτε στις τροφές σου είτε στα ροφήματά σου όσο μπορείς. Σε συνδυασμό με το νερό όμως, κάνουν το τέλειο δίδυμο, που προσφέρει ένα γερό «ξύπνημα» στον οργανισμό και διώχνει τις τοξίνες. Κατά προτίμηση, πιες το χωρίς ζάχαρη. Αν δεν παλεύεται έτσι, τουλάχιστον μην το παρακάνεις με αυτήν. 

#9 Γενικότερα, stay hydrated kids!

Το θέμα είναι να πίνεις πολύ μέσα στη μέρα σου. Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Όχι αυτό που πέρασε από το μυαλό σου (αν και έρευνα έδειξε ότι το ουίσκι κάνει καλό στο συνάχι), αλλά υγρά όπως νερό με λεμόνι, σκέτο νεράκι, τσάι (ιδιαίτερα πράσινο, που περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή) και άλλα που θα boostάρουν τον οργανισμό σου αντί να τον στέλνουν στα τάρταρα. Την υπόλοιπα ποσότητα υγρών που απαιτείται φρόντισε να την παίρνεις από τα σωστά τρόφιμα. Με αυτό τον τρόπο δεν ενδυναμώνεις μόνο εσωτερικά τον εαυτό σου, αλλά κι εξωτερικά, αν σε ψήνει παραπάνω αυτό να βάλεις το νεράκι στη ζωή σου.

#10 Μη μοιράζεσαι φαγητό, μαχαιροπίρουνα ή ποτήρια με άλλους!

Σιχασιάρηδες ενωθείτε και τρίψτε επιτέλους τη δικαίωσή σας στη μούρη εκείνων που το έπαιζαν και θιγμένοι! Όσο κοντά κι αν είσαι με τους φίλους σου και την οικογένειά σου ή όσο free κι αν το παίζεις σ’ αυτό το θέμα ακόμα και με άτομα που μόλις γνώρισες, καλό θα ήταν να μαζευτείς. Ιδιαίτερα αν βλέπεις ότι ο άλλος δεν είναι και στις καλύτερές του, βήχοντας και φυσώντας τη μύτη του κάθε δέκα λεπτά. Αν θες να δοκιμάσεις από το πιάτο που παρήγγειλε ο φίλος σου, πάρε το πιρούνι σου και κάν’ το. Μην κάνετε όμως σαν πιτσουνάκια που ταΐζουν ο ένας τον άλλον στο στόμα με το κουτάλι τους.

#11 Η καθαριότητα είναι η μισή… πρόληψη

Ιδιαίτερα άμα έχεις ήδη κάποιο άτομο προσβεβλημένο από γρίπη στο σπίτι, τότε είναι must. Επιφάνειες όπως το τραπέζι της κουζίνας, το γραφείο, η τουαλέτα, χερούλια, διακόπτες, φορτιστές και οτιδήποτε άλλο κοινόχρηστο, καλό είναι να τα περνάς ούτως ή άλλως ένα χεράκι πού και πού (μη σε φάνε η σκόνη και τα μικρόβια). Όταν όμως υπάρχει κάποιος στο σπίτι, που απ’ όπου περνάει αφήνει το στίγμα του μέσα από χρησιμοποιημένα χαρντομάντηλα ή φτερνίσματα, τότε η σημασία της καθαριότητας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

#12 Κράτα αποστάσεις από τις κακές παρέες

Σε αυτήν την περίπτωση, κακές παρέες είναι εκείνοι που δεν ακολούθησαν τα παραπάνω βήματα και κατά συνέπεια, δε γλίτωσαν από τη γρίπη. Οκ, είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να κολλήσεις, ειδικά όταν αναγκάζεσαι να είσαι συνεχώς εκτός σπιτιού και να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο. Ωστόσο, όσο περισσότερο προσέχεις, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να την πάθεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σε φωνάξει ο κολλητός να του κάνεις παρέα όσο εκείνος βρίσκεται στα τελευταία του (σύμφωνα με τον ίδιο), προτίμησε την υγειά σου παρά την ψυχολογική υποστήριξη σε έναν ετοιμοθάνατο.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET