Έχεις φτάσει το τέλος του Λυκείου και δεν έχεις ιδέα τί θέλεις να σπουδάσεις; Βλέπεις τους φίλους και τις φίλες σου κατασταλλαγμένους, ενώ εσύ είσαι ακόμα αναποφάσιστ@; Μην ανησυχείς, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!
Μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να ορίζει ότι πρέπει να έχεις βρει τί θέλεις να κάνεις στη ζωή σου μέχρι τα 18, όμως αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει, αρκετά πιο συχνά από ότι μπορεί να νομίζεις. Με τόσες επιλογές που έχεις και τόσα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς, είναι λογικό να νιώθεις μπερδεμέν@. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε, δίνοντάς σου μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν. Πάμε να τα δούμε;
Κάνε την έρευνά σου
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνεις όταν ξεκινάς την έρευνα σπουδών είναι να εξερευνήσεις τις επιλογές σου! Άρχισε να ψάχνεις τα αντικείμενα των σπουδών που σε ενδιαφέρουν, ποιές σχολές υπάρχουν, τί μαθήματα έχουν, αν είναι δημόσιες ή ιδιωτικές, τί προοπτικές καριέρας έχει η κάθε μια από αυτές κτλ.
Θα μπορούσες επίσης να έρθεις και σε επαφή με επαγγελματίες από τους τομείς που σε ενδιαφέρουν, ώστε να αποκτήσεις μια πιο σαφή εικόνα για το πώς είναι η καθημερινότητα της ενασχόλησης με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Επιπλέον, θα μπορούσες να παρευρεθείς σε διάφορες ημέρες καριέρας που διοργανώνουν συχνά ιδιωτικές σχολές, όπως το Medcollege.edu.gr, αλλά και δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πέστα λίγο με τον εαυτό σου
Ναι, τώρα είναι η στιγμή να κάνεις αυτή την ειλικρινή κουβέντα με τον εαυτό σου που ανέβαλες εδώ και καιρό. Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου; Ποιά είναι τα δυνατά σου σημεία και ποιές οι αδυναμίες σου; Σε τί πιστεύεις ότι θα ήσουν καλ@; Πώς σε φαντάζεσαι σε 5, 10, 15 χρόνια όσον αφορά στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία; Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια. Δεν έχει νόημα να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να τον πείσεις ότι το επάγγελμα που θέλουν οι γονείς σου να κάνεις είναι το ιδανικό για ‘σένα. Πίστεψέ μας, αργά ή γρήγορα, θα το μετανιώσεις! Επικεντρώσου στις δικές σου επιθυμίες, στους δικούς σου στόχους και στα δικά σου όνειρα. Η δουλειά σου θα είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου και κατ’ επέκταση της ζωής σου. Οπότε είναι σημαντικό να διαλέξεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε γεμίζει!
Ζήτα καθοδήγηση
Η φάση που περνάς σίγουρα είναι δύσκολη και μπερδεμένη – δεν χρειάζεται όμως να την περνάς μόν@ σου! Μη διστάσεις να ζητήσεις συμβουλές και καθοδήγηση από κάποιο καθηγητή που εμπιστεύεσαι ή ακόμα και από κάποιο ειδικό επαγγελματικού προσανατολισμού.
Μοιράσου μαζί τους τους φόβους, τις ανησυχίες, τους στόχους και τα ονειρά σου και να είσαι ανοιχτ@ σε αυτά που θα σου πουν. Μπορεί να είναι κάτι το οποίο να μην είχες σκεφτεί, αλλά για κάποιο λόγο να σου κάνει click! Η φρέσκια ματιά που έχει κάποιος ο οποίος είναι έξω από την κατάσταση, σε συνδυασμό με την εμπειρία του, μπορεί να σου δώσουν μία νέα οπτική. Μία ακόμη ιδέα είναι να έρθεις σε επαφή με απόφοιτους των σχολών που σε ενδιαφέρουν και να τους ρωτήσεις όλα όσα σε απασχολούν, τόσο για τη φοιτητική όσο και για την επαγγελματική ζωή. Κάποιος που είναι μέσα στα πράγματα μπορεί να σε βοηθήσει με πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση!
Δοκίμασε νέα πράγματα
Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξεις τους ορίζοντές σου, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και αποκτώντας νέες εμπειρίες -μπορεί τελικά οι επιλογές σου να μην είναι τόσο περιορισμένες όσο νόμιζες! Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το πετύχεις αυτό είναι συμμετάσχεις σε διάφορες ομάδες, σε εθελοντική εργασία, πρακτική άσκηση ή ακόμα και να πιάσεις μια δουλειά μερικής απασχόλησης. Τα νέα ερεθίσματα που θα πάρεις από αυτές τις εμπειρίες και τα νέα πράγματα που θα μάθεις, ίσως αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα.
Ακόμα, θα σου δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσεις νέες ικανότητες, οι οποίες θα σου χρειαστούν κατά τη διάρκεια των σπουδών σου και της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας. Τέλος, θα δεις πώς είναι να ασχολείσαι στην πράξη με διάφορους τομείς και θα δοκιμάσεις πράγματα για να δεις τι σου ταιριάζει. Μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις το αντικείμενο ενός επαγγέλματος στη θεωρία, όμως, βλέποντάς το στην πράξη ίσως διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πίστευες!
Τις περισσότερες φορές, η επιλογή σπουδών είναι μια δύσκολη απόφαση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δε χρειάζεται όμως ούτε να αγχώνεσαι, ούτε να χαώνεσαι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεις το δρόμο σου, είτε ακολουθήσεις τα tips που σου δώσαμε, είτε όχι!