ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πάτρα: Φοιτητικά σπίτια από χρυσάφι – Πρώτη στην αύξηση των ενοικίων ανάμεσα στις φοιτητουπόλεις!

Μπέρδεψαν τις γκαρσονιέρες με παλάτια. 🙄

Neopolis Team

16 Σεπτεμβρίου, 2022

cover photo

Τα φοιτητικά ενοίκια είναι η απότομη και άσχημη προσγείωση των υποψηφίων που χάρηκαν με την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές και το ξεκίνημά τους σε μια νέα ζωή. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να αποχωριστούν το πατρικό τους και να ανοίξουν το δικό τους φοιτητικό σπίτι. Κι ενώ η εικόνα είναι τραγική σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία, η Πάτρα κατέχει τα πρωτεία στις ανατιμήσεις. Not something to be proud of…

Αναλυτικότερα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ για τα αυξημένα ενοίκια της μεγάλης αυτής φοιτητούπολης, το οποίο επιβεβαιώνουν και στατιστικές μετρήσεις έρευνας της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis. Δίνοντας βάση σε 6 φοιτητικές περιοχές όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Κομοτηνή και Ηράκλειο, κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο ότι η Πάτρα σημειώνει τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική αύξηση στα ενοίκια από το 2021, αγγίζοντας το 20,07%, ξεπερνώντας ακόμα και την πρωτεύουσα.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν παρουσιάστηκε τον τελευταίο ένα χρόνο. Οι τιμές άρχισαν να παίρνουν τρελή ανοδική πορεία από το 2017 και έπειτα, με τη μεσοσταθμική αύξηση από τότε μέχρι σήμερα να φτάνει το 44,4%. Όσον αφορά την Πάτρα συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή αγγίζει το 49,23%, τοποθετώντας την πίσω από την Αθήνα με 53,10%.

Η μέση τιμή ενοικίου μιας φοιτητικής κατοικίας στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, φέτος κυμαίνεται στα 6,82€/τ.μ – από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. 

Από την άλλη, η πόλη υπερτερεί τουλάχιστον στην ηλικία των διαθέσιμων διαμερισμάτων, ο μέσος όρος των οποίων είναι τα 27 έτη. Η Θεσσαλονίκη προσφέρει τα γηραιότερα, με μ.ο. τα 51 έτη, ακολουθεί η Αθήνα με 43, ο Βόλος με 36, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 και η Κομοτηνή με 21 έτη.

Αναφορικά με το μέγεθος ωστόσο, η Πάτρα σημειώνει πάλι αρνητική πρωτιά έχοντας τις μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων με 40 τ.μ..

Τιμές μίσθωσης στην Πάτρα

Σύμφωνα με τον προέδρο του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου. H διαθεσιμότητα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πλέον περιορισμένη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων.

Στις περιοχές του κέντρου, από την Αγία Σοφία έως και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 350€, εκ των οποίων τα τρία έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 450€.

Σαν απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα ανατιμήσεων λοιπόν, η κυβέρνηση έδωσε την αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ωστόσο κάποια στιγμή ελπίζουμε να μπει και ένα όριο στα ίδια ενοίκια.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αναβάλλεται αύριο η εξεταστική στα πανεπιστήμια της Αττικής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Πατρών έφτιαξαν μινιατούρα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με ζυμαρικά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ εμπνέεται από το ΠΑΜΑΚ και φέρνει τη δική του εφαρμογή με όλα τα αναγκαία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στα ελληνικά ΑΕΙ όλοι γνωρίζουν για τα μαζικά κοψίματα φοιτητών, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET