ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι: Τα διαθέσιμα διαμερίσματα μειώνονται, τα ενοίκια ανεβαίνουν κι άλλο!

Έχετε εύκαιρο το νεφρό σας για καλό και κακό...

Neopolis Team

4 Αυγούστου, 2022

Αφού πήρες πολλή χαρά με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον σε μια άλλη πόλη μακριά από το πατρικό σου, η διαδικασία εύρεσης σπιτιού είναι εδώ να σε προσγειώσει απότομα. Αν θες μια φιλική συμβουλή, προετοίμασε το νεφρό σου… 🤔

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια δυστυχώς κι έχει παρουσιαστεί εδώ και καιρό. Τα ενοίκια αποτελούν πονεμένη ιστορία για όσους βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, είτε είναι φοιτητές είτε όχι. Οι αυξήσεις των τιμών είναι γεγονός, η βραχυχρόνια μίσθωση βγάζει από το μενού πολλές επιλογές (ειδικά την περίοδο της καλοκαιρινής σεζόν) και γενικά χρειάζεσαι τύχη και χρόνο για να πέσεις πάνω σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή λοιπόν, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, ή για την ακρίβεια, συνειδητοποιούν πως… κάθε πέρσι και καλύτερα. Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos.gr που παρουσίασε η Καθημερινή, οι αυξήσεις των ζητούμενων ενοικίων φτάνουν έως 22,4% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ αναφορικά με τη φοιτητική κατοικία συγκεκριμένα, η αύξηση που σημειώνεται αγγίζει το 7,7%, με το μέσο ζητούμενο ενοίκιο να ανέρχεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τότε δε θα φταίει η ΕΒΕ για τις κενές θέσεις, αλλά η αδυναμία των οικογενειών να παρέχουν τα απαραίτητα στους φοιτητές, όπως μια κατοικία!

Πιο αναλυτικά, στου Ζωγράφου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρσι, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να «ζητάει» 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στούντιο 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη (κοντά στην ΑΣΟΕΕ), η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. – ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι (-1,4%) -, με το μηνιαίο κόστος ενοικίασης να φτάνει τα 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στούντιο.

Γενικότερα, η υψηλότερη ζητούμενη τιμή για φοιτητικό σπίτι εντοπίζεται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα, σε 10,8 και 10,7 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, μια ακόμη μεγάλη έρευνα που διεξήχθη από το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates και την οποία δημοσίευσε το iefimerida.gr, αποτυπώνει τη διαθεσιμότητα και τις τιμές ενοικίασης σε 21 φοιτητούπολεις της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα παρακάτω αποτελέσματα:

Πάτρα

Στην Πάτρα οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης. Μεγάλο μέρος των φοιτητών επιλέγουν κυρίως την περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ. Στρατιώτου.

Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ – 45τμ κυμαίνεται από 220€ έως 450€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στο κέντρο της Πάτρας, στην περιοχή Ψηλά Αλώνια, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ κυμαίνεται από 250€ έως 400€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσκευών.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 220€ έως 550€/μήνα. Παράλληλα, για κατοικία 50τμ-60τμ στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 300€ έως 450€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία ανακαινισμένη ή νεόδμητη.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένα 343 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, οι ζητούμενες τιμές για κατοικία έως 25τμ κυμαίνονται από 180€ έως 320€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσκευών.

Οι κατοικίες από 30τμ έως 40τμ κυμαίνονται από 220€ έως 380€/μήνα.

Επιπλέον, οι κατοικίες 50τμ-60τμ κυμαίνονται από 340€ έως 600€/μήνα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Ηρακλείου είναι εγγεγραμμένα 914 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χανιά

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, δεν υπάρχουν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Χανίων είναι εγγεγραμμένα 4.210 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα, κυρίως δυάρια, είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόμη και τα 450€/μήνα.

Το κόστος μίσθωσης για κατοικία 30τμ-45τμ  κυμαίνεται από 300€ έως 350€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 250€ έως 360€.

Στον Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κόρινθος

Τη φετινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ διαμορφώνεται από 190€/μήνα έως 325€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών διαμέρισμα.

Τα διαμερίσματα 30τμ-45τμ έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 260€ έως 350€/μήνα. Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 320€ έως 400€/μήνα.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας αύξηση από 20% έως 36% σε σχέση με το 2021. Υπάρχει μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών – studio έως 25τμ, ενώ η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 370€ έως 450€/μήνα, έναντι 280€ έως 430€ τη περσινή χρονιά.

Το δυάρι 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 450€ έως 600€/μήνα, έναντι 330€ έως 500€ την περσινή χρονιά.

«Οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες ”παζάρι” των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα ή υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής των μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Ε- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Λάρισα

Στη Λάρισα το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 170€ έως 300€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών διαμέρισμα.

Η ενοικίαση γκαρσονιέρας από 30τμ έως 45τμ τη φετινή χρονιά κοστίζει από 200€ έως 350€/μήνα.

Χίος

Στη Χίο το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 300€ έως 350€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών διαμέρισμα.

Η ενοικίαση κατοικίας 30τμ-45τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 230€ έως 350€/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών διαμέρισμα, ενώ το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 50τμ-60τμ διαμορφώνεται από 320€ έως 350€/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 240€ έως 300€, αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη κατοικία.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 250€ έως 400€, η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσκευών. Για κατοικία 50τμ-60τμ, το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 320€ έως 450€.

Καστοριά

Στην Καστοριά καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων – studio έως 25τμ.

Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 180€ έως 230€/μήνα, ενώ το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50τμ-60τμ κυμαίνεται από 220€ έως 270€/μήνα.

Πίνακες με το ζητούμενο μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας σε 21 φοιτητουπόλεις:

Συμβουλές προς ενοικιαστές

Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής προσφέρει μερικά tips αναφέροντας ότι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς τα ποιοτικά διαμερίσματα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού μόλις βγουν οι βάσεις.

Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμη περισσότερο.

Επίσης, τονίζουν ότι το ακίνητο δε χρειάζεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο.

Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο πανεπιστήμιό του ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Από εμάς, καλή τύχη!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληροφορική ΕΚΠΑ: Καθηγητής ξυπνάει με κέφια και περνάει με 5 όσους είχε κόψει με 4.5!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET