ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε με τάμα δε βρίσκεις καλό φοιτητικό σπίτι – Έως 30% πάνω τα ενοίκια!

«Καλό», τονίζουμε. Γιατί από τρώγλες σε τιμή μεζονέτας έχουμε πολλές…

Neopolis Team

6 Ιουλίου, 2022

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή η κουβέντα πάει στις φοιτητικές κατοικίες, και κάθε φορά (ιδιαίτερα τα τελευταία έτη), η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Οι τιμές στα ενοίκια ακολουθούν συνεχώς αυξητική τάση, ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση αφήνει ελάχιστες επιλογές στους ενδιαφερόμενους. Και όχι τις καλύτερες…

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, τα καλά φοιτητικά σπίτια εξαφανίζονται αμέσως και γι’ αυτό ο αγώνας της εύρεσης είναι μια απαιτητική διαδικασία. Συνιστάται λοιπόν η αναζήτηση να ξεκινήσει με το που βγουν οι βάσεις, ή αν ένας υποψήφιος είναι σίγουρος για την εισαγωγή του σε κάποια Σχολή, να το κάνει από τώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Λευτέρης Ποταμιανός, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», το πρόβλημα σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας είναι αρκετά σύνθετο. Αρχικά, πέρα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια δε χτίστηκαν νέες κατοικίες. Συγκεκριμένα είπε:

Το 2007 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν στο 84%, αυτή τη στιγμή είναι στο 73, οι 11 μονάδες κάτω σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δικά τους σπίτια αλλά νοικιάζουν. Άρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα και όσα υπάρχουν να είναι με ανεβασμένα ενοίκια.

Όσον αφορά τις τιμές, σημειώνεται αύξηση 25-30%, ωστόσο υπάρχουν μερικές λύσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα στους φοιτητές, όπως αυτή της συγκατοίκησης, ή η αναζήτηση κατοικίας πιο μακριά από τη Σχολή, με καλή όμως συγκοινωνία, όπου οι τιμές είναι πιο ελκυστικές.

Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής μοίρασε μερικά χρήσιμα tips στους φετινούς υποψήφιους λίγο πριν μπουν στο κυνήγι, για όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα επιλογή:

• Αναζητήστε φοιτητική στέγη το συντομότερο δυνατό

Τα καλά φοιτητικά σπίτια και διαμερίσματα εξαφανίζονται «εν ριπή οφθαλμού», μόλις βγουν οι βάσεις ξεκινήστε αμέσως τη διαδικασία αναζήτησης. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμα περισσότερο.

Δε χρειάζεται να βρείτε σπίτι που να εφάπτεται του Πανεπιστημίου

Οι τιμές τους είναι συνήθως πολύ υψηλές και η ποιότητα τους, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αμφίβολη. Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο Πανεπιστήμιο του, ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το Πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη αστικών συμβάσεων

Αν δεν προλαβαίνετε να ψάξετε μόνοι σας για ακίνητο προς ενοικίαση ή ζείτε σε άλλη πόλη και η μετάβαση σας είναι δύσκολη, μπορείτε να αναθέσετε σε νόμιμο μεσίτη, ώστε να σας βρει το σπίτι που επιθυμείτε. Mην προκαταβάλετε χρήματα σε αμφίβολες «εταιρείες» συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, o νόμιμος μεσίτης δεν παίρνει προκαταβολές για τον εαυτό του, αμείβεται μόνο με την υπογραφή του ενοικιαστηρίου συμβολαίου. Αν δε σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα.

• Έλεγχος σπιτιού

Πριν υπογράψετε το συμβόλαιο, ελέγξτε προσεκτικά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει εγκαίρως και επαρκώς.

Η λύση της συγκατοίκησης

Λόγω του ότι όλοι οι φοιτητές ψάχνουν ακίνητα με τα ίδια χαρακτηριστικά, (συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένα διαμερίσματα-γκαρσονιέρες ή δυάρια- κ.α.), ακόμα και αν κινηθείτε γρήγορα, ακόμα και να συνεργαστείτε με τον καλύτερο μεσίτη, μπορεί να μην βρείτε το ακίνητο της αρεσκείας σας. Σκεφτείτε την λύση της συγκατοίκησης για το παιδί σας, κυρίως αν αυτό περάσει στην ίδια πόλη με φίλους του ή συγγενείς. Γιατί να βγείτε στην ίδια αναζήτηση με χιλιάδες άλλους «ανταγωνιστές», αν μπορείτε να ενοικιάσετε ακίνητο με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα , π.χ. 120μ², όπου 2-3 φοιτητές θα μένουν μαζί οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και στο τέλος του μήνα τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα αν έμεναν μόνα τους σε κάποια γκαρσονιέρα;

• Αγορά

Αν έχετε 2 ή περισσότερα παιδιά, τα οποία πιθανό να σπουδάσουν και στην ίδια πόλη, γιατί να πληρώνετε ενοίκια για τα επόμενα 7-8 χρόνια και δεν κάνετε μια επένδυση σε ακίνητο; Αγοράζοντας ένα μικρό διαμέρισμα σε «φοιτητική περιοχή», όχι μόνο θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη διαμονή των παιδιών σας, αλλά, όταν αυτά τελειώσουν, θα μπορείτε να το ενοικιάσετε σε νέους φοιτητές (και όχι μόνο) ή αν δεν σας ικανοποιεί αυτή η λύση, το πουλάτε και αν πιάσετε καλή τιμή μπορεί να έχετε βγάλει και ένα μικρό κέρδος

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χιλιάδες μαθήτριες χάνουν μαθήματα στο σχολείο, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες!

ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισμα για τα Τέμπη: Τι πετυχαίνουν οι 1.300.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί;

TECH NEWS

Το Insta φέρνει την παρακολούθηση τοποθεσίας, για το σωστό, παραδοσιακό… stalking!

TECH NEWS

Κακή ιδέα να βάζεις το βρεγμένο κινητό στο ρύζι, λέει η Apple και γκρεμίζει έναν μύθο χρόνων!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, ανήμερα της επετείου!

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση για τα Τέμπη: Έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των νεκρών έξω απ’τη Βουλή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET