ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2022: Έμειναν 10.839 κενές θέσεις – Η Σχολή που δεν πήρε κανένα εισακτέο!

Χωρίς ψαρωμένα πρωτοετάκια το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Neopolis Team

29 Ιουλίου, 2022

Χθες έγινε η έκπληξη με την ανακοίνωση των Βάσεων 2022 και οι υποψήφιοι έμαθαν πολύ νωρίτερα τη Σχολή που από τον Σεπτέμβρη θα δηλώνουν φοιτητές της!

Ο απολογισμός των φετινών Πανελληνίων θέλει 10.839 θέσεις να μένουν κενές – αφού η ΕΒΕ έκοψε 1 στους 3 -, ενώ το Τμήμα εκείνο που δε θα καλωσορίσει κανέναν πρωτοετή από το νέο έτος είναι η Νοσηλευτική του Διδυμότειχου. Αν το συγκρίνουμε με τα περσινά στατιστικά, όπου χωρίς εισακτέους έμειναν 16 ολόκληρα τμήματα μεταξύ των οποίων και η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι κενές θέσεις στα κεντρικά πανεπιστήμια, τα οποία εκουσίως έθεσαν τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής, για να μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδεχθούν. Ο στόχος του επετεύχθη λοιπόν, με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, Στράτο Στρατηγάκη, να δηλώνει πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων» και στη συνέχεια να εξηγεί ότι αυτό συνέβη σε μια προσπάθειά τους να μειώσουν τον αριθμό των νεοεισαχθέντων.

Ακόμη, από τις φετινές βάσεις ο κ. Στρατηγάκης ξεχώρισε τις Ιατρικές Σχολές που «κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια», τους Μηχανολόγους-μηχανικούς στο ΕΜΠ που «είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575», τη μεγάλη πτώση στη Σχολή Νομικής Θεσσαλονίκης (17.150) και Κομοτηνής (16.500) και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο κ. Στρατηγάκης δήλωσε: «Το περιμέναμε, γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά», συμπληρώνοντας πως «η πιο χαμηλή βάση στο τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας διαμορφώθηκε στα 8.420 μόρια».

Η Νομική της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής από την άλλη, είχαν πτώση πάνω από 200 μόρια, αλλά και στα Παιδαγωγικά σημειώθηκε μεγάλη πτώση από 300-750 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε σε κάποια τμήματα του τέταρτου πεδίου και αυτό ήταν αναμενόμενο όπως εξήγησε γιατί «αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο πεδίο». 

Ως σημαντική επισήμανση του κ. Στρατηγάκη είναι πως «τα παιδιά περνούν σε ποσοστό 90% στις πρώτες τους επιλογές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όλες τις σχολές. Μόνο αυτές που περνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.»

«Πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο πανεπιστήμιο»

Σχετικά με τα ΕΠΑΛ, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται ότι «ο μεγάλος συναγωνισμός και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό.»

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει από αύριο (1/12) φωτάκια και μπαίνει σε xmas mood με πολλές εκδηλώσεις!

TECH NEWS

Wonderbox: Ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό project εμπνευσμένο από τη Samsung Neo QLED 8K!

SPILL THE TEA

Damiano και Dove Cameron είναι το νέο ζευγάρι στην πόλη, πάμε να κλάψουμε στη γωνίτσα μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET