ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2021: 16 τμήματα έμειναν χωρίς εισακτέους – Άναμεσά τους και η Αρχιτεκτονική Ξάνθης!

Καλά πήγε αυτό...

Neopolis Team

29 Αυγούστου, 2021

Μετά το πρώτο σοκ και την απογοήτευση περίπου 40.000 υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίου με το… παράλογο της ΕΒΕ, ας μιλήσουμε λίγο και για τα πληγέντα τμήματα. Διότι δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι που πόνεσαν με τα αποτελέσματα της Παρασκευής, αλλά και τμήματα που δεν κατάφεραν να γεμίσουν τις κενές θέσεις τους.

Ο απολογισμός για πολλά από αυτά ήταν πολύ χαμηλός, αγγίζοντας μέχρι και τους 10 εισακτέους, ενώ ακόμα και αυτή δεν ήταν η χειρότερη περίπτωση που συναντήσαμε. Συγκεκριμένα, για 16 σχολές οι φετινοί εισακτέοι είναι μηδενικοί, πράγμα που δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον τους και κατά πόσο μπορούν να επιβιώσουν.

Ένα όνομα που ακούγεται αρκετά τις τελευταίες μέρες πάνω σε αυτό θέμα, είναι το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης, το οποίο δε θα καλωσορίσει κανέναν πρωτοετή αυτή τη χρονιά. Οι θέσεις ήταν 108, αλλά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (14,45) δεν ήθελε να κάνει τη χάρη σε κανέναν…

Στην ίδια θέση βρίσκεται και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, ενώ κατά τ’ άλλα, οι περισσότερες από τις σχολές με μηδέν εισακτέους είναι ιερατικές.

Από το ΕΚΠΑ η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι αυτή της Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ από το ΑΠΘ είναι οι εξής: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το γεγονός ότι αρκετές Σχολές και Τμήματα έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες, οφείλεται:

1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων.

2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Επιστρέφοντας στους υποψήφιους, συνολικά 56.942 από τους 92.090 αποτελούν κι επισήμως φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Τα ίδια στοιχεία επισημαίνουν πως η ΕΒΕ δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους.


Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET