ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Από τώρα η αύξηση των 500€ – Θα δοθεί μέσα στο φθινόπωρο!

Δεν την περιμέναμε τόσο γρήγορα

Neopolis Team

15 Σεπτεμβρίου, 2022

Πριν λίγη ώρα η Γενική Γραμματεία Επικοινωνία και Ενημέρωσης παρουσίασε το σχέδιο Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης «Σπίτι Μου», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη ΔΕΘ.

Όπως μάθαμε ήδη από εκείνη την ομιλία, το φοιτητικό επίδομα αυξάνεται από 1.000€ σε 1.500€ για όλους, με την Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοινώνει το άμεσο ξεκίνημα του μέτρου αυτού. Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση του σχεδίου για στέγαση, η Υπουργός τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, είναι δύο οι άξονες της πολιτικής. Ο πρώτος έχει να κάνει με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ο δεύτερος με τις φοιτητικές εστίες». 

Αναφορικά με το πρώτο, είπε πως «εντάσσεται η αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Πλέον, από τα 1.000 ευρώ, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ», προσθέτοντας ότι «από τα 1.000 ευρώ αύξηση 100%, στα 2.000 ευρώ, σε όσους συγκατοικούν, σαν ένα επιπλέον κίνητρο για αξιοποίηση ακινήτων από περισσότερους του ενός φοιτητές».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η πλατφόρμα αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα άνοιξε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα για λίγες μέρες, ώστε να υποβάλουν αίτηση όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προλάβει να το κάνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ακόμα πως όσοι έχουν λάβει ήδη τα 1.000 ευρώ, θα πάρουν επιπρόσθετα 500€.

Ειδικότερα, συμπλήρωσε ότι «το ευνοϊκό αυτό μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά, με ωφελούμενους και τους φοιτητές και σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους και έτους κατάρτισης 2021-2022. Έτσι, ήδη από τον τρέχοντα μήνα θα εφαρμοστεί η αύξηση του επιδόματος, επομένως οι δικαιούχοι θα το λάβουν ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Για το σκοπό αυτό, έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 25 εκ. ευρώ, με το οποίο ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα στέγης ξεπερνάει τα 75 εκ. ευρώ».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, δικαιούχοι του αυξημένου αυτού επιδόματος θα είναι γύρω στους 50.000 φοιτητές και σπουδαστές.

Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και εκσυγχρονισμός των ήδη υφιστάμενων 

Κατά την πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης την ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, με τους χώρους να έχουν ήδη καθοριστεί. Μια ενέργεια που θα ανακουφίσει πολλούς φοιτητές, μιας και λόγω υψηλών ενοικίων η μάχη για μια θέση στις φοιτητικές εστίες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη

Σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Παιδείας: «Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εν προκειμένω μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 8.150 ατόμων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους κατασκευής 540 εκ. Ευρώ».

Στόχοι της παραπάνω ενέργειας είναι:

Πρώτον, η στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές (ΠΑΔΑ), σε ακριτικές περιοχές (ΔΠΘ, ΠΔΜ), σε τουριστικές περιοχές (Πανεπιστήμιο Κρήτης), και στην ενδοχώρα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Δεύτερον, η μέριμνα για την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών των ελληνικών Ιδρυμάτων, με την κάλυψη αναγκών στέγασης.

Τρίτον, η ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τόσο μέσα από ένα πρόσφορο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο όσο και μέσα από υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Στήριξη νέων και νέων ζευγαριών για το επόμενο βήμα τους

Το σχέδιο στέγασης της κυβέρνησης ωστόσο, δεν αφορά μόνο φοιτητές, αλλά νέους γενικότερα, με τα συνολικά 7 μέτρα να περιλαμβάνουν:

Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής

Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών

Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση

Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η SAS και το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ εισάγουν νέα εξειδίκευση στη Στατιστική και στην Επιστήμη των Δεδομένων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 17 Γεωπονικές Σχολές – Στους δρόμους οι φοιτητές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET